Gemeente Smallingerland

Historische wandelingen georganiseerd door Smelne's Erfskip
3 juli 2003


In navolging van vorige jaren organiseert stichting Smelne's Erfskip dit jaar weer historische wandelingen door Drachten. De opzet is gelijk gebleven. De route ligt in grote lijnen vast. In overleg met de deelnemers kan de route enigszins aangepast worden.

De wandeling begint en eindigt bij de Nederlands Hervormde kerk. Aan het eind van de wandeling zullen de deelnemers van de wandeling, net als vorig jaar, in de gelegenheid gesteld worden om een kijkje te nemen in de Nederlands-hervormde kerk. Enthousiaste gidsen die zich verdiept hebben in de cultuurhistorische aspecten van Drachten zullen onder andere het een en ander vertellen over de gebrandschilderde ramen van Ype en Jurjen Staak uit Sneek, de preekstoel, de met fraai houtsnijwerk versierde bank uit 1744 en het fraaie Hillebrand orgel uit 1820. Na de bezichtiging van de kerk voert de route via het voormalig Excelsior gebouw door een van de rijksmonumenten van de gemeente Smallingerland: Beter wonen. Een bijzonder stukje Drachten waar goed te zien is hoe in het begin van de vorige eeuw verbeteringen in de woonomstandigheden voor de arbeidersklasse tot stand kwam. Daarnaast is dit een plek in het centrum waar een stukje authentiek Drachten en rust hand in hand gaan. De route gaat verder via de voormalige Parallelstraat, tegenwoordig Torenstraat genoemd waar nog veel architectuur uit de 20er en 30er jaren te zien is, de zogenaamde interbellum architectuur.

Allereerst natuurlijk de Papegaaienbuurt. Het project uit 1921 bestaande uit de landbouwwinterschool en de 14 woningen die het beroemde kleurenschema van de STIJL kunstenaar Theo van doesburg dragen. Een prachtig voorbeeld van een van de spaarzame mogelijkheden die van Doesburg kreeg om begin vorige eeuw zijn idealen te verwezenlijken en bovendien nog heel behoorlijk in tact. Vervolgens een aantal voorbeelden van interbellum architectuur van de architecten de Boer en Van Manen en tenslotte de monumentale Rijks-Hogere Burger School: het Drachtster Lyceum. De bouw van dit voor die tijd prestigieuze gebouw luidde een tijd in dat voor Drachten een belangrijke groei betekende waardoor Drachten een belangrijke regionale functie kreeg.

De route vervolgt door de HBS-straat of "de laan der geleerden" zoals deze vroeger genoemd werd. Op de hoek Stationsweg - Noorderbuurt wordt stilgestaan bij 3 opmerkelijke panden: De in traditionele architectuur uitgevoerde voormalige pastorie van voormalige gereformeerde kerk. "De witte villa: De in 1903 in geheel art nouveau gebouwde ambtswoning voor de toenmalige burgemeester Albertus Bruins Slot en tot slot een karakteristieke woning van de gemeentearchitect de boer uit de 30er jaren. De wandeling vervolgt zijn weg door de Noorderbuurt waar de gids de deelnemers uit zal nodigen om de panden boven de etalages te bekijken. Zo zal men o.a het vroeger o zo belangrijke hotel de Phoenix herkennen waar een belangrijk deel van het culturele leven van Drachten zich in de eerste heft van de vorige eeuw zich afspeelde en waar de laatste DADA manifestatie in Nederland plaatsvond.

De wandeling gat verder via het voormalige gemeentehuis aan het moleneind,tegenwoordig het Smelnehûs aan het Moleneind, waar de gids zal vertellen over het leven aan de voormalig Dachtstervaart in vroegere tijden. En men kan zich met elkaar afvragen welke bedrijvigheid zich in de 21^ste eeuw plaats zal maken voor de kleinschalige industrie die in vroegere tijden zijn plaats had aan deze voor Drachten toen zo belangrijke levensader. Uiteindelijk eindigt de route bij de start, bij de Nederlands Hervormde kerk.

De rondleidingen zullen om 11.00 uur starten vanaf de hoofdingang van de Nederlands-Hervormde kerk en duren 1 ½ à 2 uur. de deelnemers hoeven zich van te voren niet op te geven. De kosten voor deelname zijn onveranderd laag gebleven. De bijdrage is 1 euro.

De rondleiding worden in de periode van 12 juli t/m 13 september 2003, wekelijks op de zaterdagochtend georganiseerd aanvang 11.00 uur vanaf de Nederlands-hervormde kerk.

Voor eventuele informatie: Peter Westerhof tel. 0512 532806 en Johannes de Boer tel. 0512 530084.

Excelsiorgebouw

Het Excelsiorgebouw aan de Torenstraat. Eén van de vele plekken waar de wekelijkse wandeling door Smelne's Erfskip op zaterdagmorgen langs voert.