Anti Racisme Informatie Centrum

Media en beeldvorming
email

LBR-bericht

Rotterdam, 11 juli 2003

Mediaonderzoek naar beeldvorming AEL in dagbladpers

De dagbladpers in zowel Nederland als België draagt bij aan negatieve beeldvorming van de AEL.Dit is de hoofdconclusie uit het onderzoeksverslag van Liesbeth Tillema van de Rijksuniversiteit Groningen (studie Communicatie- en Informatiewetenschappen). Tillema deed in opdracht van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) een vergelijkend mediaonderzoek naar de weergave van de AEL in de Belgische en Nederlandse dagbladpers.

Tillema nam 248 artikelen door uit zes dagbladen (De Morgen, Gazette van Antwerpen, De Standaard, de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw), waarbij zij de artikelen analyseerde aan de hand van de woordkeus, koppen en themas die de bladen gebruikten bij publicaties over de AEL en haar leden.

Het verslag AEL in de media: een ware hetze? is te bestellen bij het LBR, Schaatsbaan 51, 3013 AR Rotterdam.
Prijs: 5 Euro (exclusief portokosten).
Voor meer informatie kunt u terecht bij LBR-medewerkers Jeroen Visser en Victor Joseph, tel 010 2010201.


---

Liesbeth Tillema:
'Als nieuwe partij kom je vooral in het nieuws als je als radicaal en bedreigend wordt ervaren.Nieuwe partijen staan voor een dilemma: willen ze aandacht, dan moeten ze blijkbaar provoceren. Politiek en media zouden meer aandacht kunnen schenken aan wat voor gevolgen dit heeft voor het democratisch proces.'

Laatste wijziging: 11-07-2003