Praktijkonderzoek Veehouderij

Checklisten voor Salmonellabeheersing op vleesvarkensbedrijven

PraktijkRapport 17

Auteurs: M.A. van der Gaag, M.F. Mul, M.H. Bokma-Bakker

Ongeveer een van de vier humane gevallen van salmonellosis wordt veroorzaakt door typen Salmonella die bij varkens voorkomen. Behalve de consument zijn ook de vleesvarkenshouderij en de slachterij belangrijke schakels om de prevalentie van Salmonella in de varkensvleesketen terug te dringen. Dit onderzoek richt zich op het beheersen van Salmonella in de vleesvarkenshouderij. Op basis van de HACCP-methodiek zijn de risico's van insleep en verspreiding van Salmonella op een varkensbedrijf in kaart gebracht. Voor ieder risico is een beheersmaatregel opgesteld die men in de praktijk kan toepassen. Om voor individuele bedrijven de specifieke risico's en bijbehorende maatregelen te bepalen zijn acht checklisten ontwikkeld. Deze checklisten behandelen de onderwerpen: 1) aanvoer en opleg biggen, 2) verstrekken drinkwater, 3) algemeen management, 4) hygiëne management, 5) opslag en verstrekken van mengvoer, 6) opslag en verstrekken van bijproducten, 7) opslag en verstrekken van granen en 8) opslag en verstrekken van ruwvoer. Met deze checklisten kan een vleesvarkenshouder de aandachtspunten voor zijn eigen bedrijf bepalen.

De checklisten zijn getest op drie praktijkbedrijven. Deze bedrijven hebben (een deel van) de bedrijfsspecifieke maatregelen die uit de checklisten naar voren kwamen 9 maanden toegepast. Er zijn drie keer mest- en bloedmonsters genomen van varkens die slachtrijp waren. Hoewel eind 2001 de drie bedrijven een hoge Salmonellaprevalentie hadden, waren tijdens de proef op twee bedrijven slechts enkele monsters positief. Op het derde bedrijf werden iedere meetronde minder positieve monsters gevonden. Het aantal monsters was niet bedoeld om de prevalentie exact te bepalen, maar om een beeld te krijgen van de effectiviteit van de doorgevoerde maatregelen.

De conclusies en discussiepunten van het onderzoek zijn:
* De HACCP-methodiek is goed bruikbaar om op gestructureerde wijze de aandachtspunten en beheersmaatregelen in de veehouderij te bepalen voor bijvoorbeeld Salmonella. De term HACCP wekt echter de verkeerde verwachtingen op en dient bij de checklisten niet gebruikt te worden.

* De checklisten zijn perspectiefvol als instrument om managers van vleesvarkensbedrijven te helpen de aandachtspunten van introductie en verspreiding van Salmonella op te sporen.
* Op basis van dit onderzoek zijn geen harde conclusies te trekken over de effectiviteit van de voorgestelde maatregelen. Om hier meer inzicht in te krijgen is een vervolgonderzoek op grotere schaal noodzakelijk.

* Op één bedrijf nam het aantal positieve monsters in de loop van het onderzoek af. Op de andere twee bedrijven hebben we gedurende het gehele onderzoek weinig positieve monsters gevonden.
* De ontwikkelde checklisten zijn gebruikersvriendelijk.
* De checklisten zijn ontwikkeld voor gespecialiseerde vleesvarkensbedrijven, dus voor bedrijven die alleen vleesvarkens houden. Bij gebruik van de checklisten in de praktijk is het wenselijk ook checklisten te ontwikkelen voor zeugenbedrijven, gesloten bedrijven en bedrijven waar ook andere diersoorten worden gehouden.

* De maatregelen voor Salmonellabeheersing zijn generiek van aard en zullen ook effectief zijn tegen andere pathogenen. Het is daarom niet reëel de kosten die implementatie van de maatregelen met zich mee brengen volledig aan Salmonellabeheersing toe te schrijven.
* Bij toepassing van de geadviseerde maatregelen gedurende langere tijd, kan de gezondheidsstatus op een bedrijf verbeteren, waardoor de bedrijfsresultaten positief beïnvloed kunnen worden.

De aanbevelingen van het onderzoek zijn:

* Voor een maximaal nut verdient het de voorkeur de checklisten met begeleiding in de markt te zetten. Deze bedrijfsbegeleider kan een organisatie zijn die werkt aan Salmonellabeheersing op varkensbedrijven of een dierenarts die een varkensbedrijf wil begeleiden om de Salmonellaprevalentie te verlagen.
* Het bedrijfsspecifieke advies voor het invoeren van maatregelen dat met de checklisten gegeven kan worden is te verkiezen boven een generiek advies met vastgelegde maatregelen voor alle bedrijven.

* Omdat Salmonella momenteel nog geen onderwerp is waar vleesvarkenshouders direct mee te maken hebben, is de motivatie om hierin te investeren beperkt. Om de Salmonellaprevalentie in de varkenshouderij effectief te reduceren, moet extra aandacht gegeven worden aan voorlichting en bewustwording.
* Het consequent doorvoeren van maatregelen is essentieel. Als een maatregel 90% van de tijd wordt uitgevoerd, kan het zijn dat de maatregel niet meer effectief is om de introductie of verspreiding van Salmonella te voorkomen. Bij vervolgonderzoek of implementatie van de checklisten in de praktijk dient extra aandacht besteed te worden aan het inpassen van de maatregelen in de bedrijfsvoering.

Wilt u het hele praktijkrapport lezen? Dat kan. Bestel praktijkrapport 17 hier voor de prijs van EUR 14.71 (excl BTW) .

Varkens praktijkrapport 17: Checklisten voor Salmonellabeheersing op vleesvarkensbedrijven - 2003 - 26 pagina's

Oudste praktijkrapport Vorige praktijkrapport Overzicht alle praktijkrapporten

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 11-07-2003 13:39.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl