Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MIN LNV: Wijziging regelingen (dl 4)

Toelichting voor de Staatscourant

Nu er al enige tijd geen nieuwe uitbraken van aviaire influenza zijn geconstateerd wordt het veterinair verantwoord geacht verdere versoepelingen aan te brengen in de naar aanleiding van de uitbraak van aviaire influenza opgelegde voorschriften. Met ingang van 12 juli
2003 komt bovendien Beschikking 2003/290/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 25 april 2003 tot vaststelling van beschermende maatregelen in verband met een sterk vermoeden van besmetting met aviaire influenza in Nederland te vervallen. Dit heeft tot gevolg dat vanaf voornoemde datum de export van AI-gevoelige dieren, broedeieren, gebruikt strooisel en onverwerkte of ongepasteuriseerde mest van AI-gevoelige dieren vanuit heel Nederland, voor zover het geen vervoersbeperkingsgebied betreft, weer is toegestaan. Tevens zijn er geen extra voorwaarden meer verbonden aan de import van AI-gevoelige dieren. Het vervallen van voornoemde beschikking heeft voorts tot gevolg dat er geen aanvullende voorwaarden meer van kracht zijn voor de provincies waar zich uitbraken hebben voorgedaan, met uitzondering van de vervoersbeperkingsgebieden. Ingevolge Richtlijn 92/40 van de Raad en Beschikking 2003/428/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 11 juni 2003 houdende vaststelling van aanvullende maatregelen die moeten worden getroffen voordat de beperkende maatregelen die met betrekking tot aviaire influenza van toepassing zijn op grond van Richtlijn 92/40 van de Raad, worden ingetrokken resteren er beperkte bioveiligheidsmaatregelen (hygiënemaatregelen) die in heel Nederland in acht moeten worden genomen en moeten specifieke maatregelen voor de vervoersbeperkingsgebieden - onder meer op het terrein van de bioveiligheid - worden gehandhaafd. Voorts gelden er eisen ten aanzien van de herbevolking van bedrijven.

Gelet op het voorgaande zijn de volgende regelingen aangepast: de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I, de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003, de Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003, de Regeling verzamelverbod pluimvee 2003 en de Bezoekersregeling Aviaire Influenza 2003. De wijzigingen worden hieronder nader toegelicht. Voor de duidelijkheid zijn de teksten van de regelingen in het geheel vervangen.

De Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I De Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 bevat het regime voor Nederland, met uitzondering van de vervoersbeperkingsgebieden. Dit regime bestaat thans nog uit een aantal maatregelen in verband met de bioveiligheid. Het exportverbod dat gold voor AI-gevoelige dieren, broedeieren, gebruikt strooisel en onverwerkte of ongepasteuriseerde mest van AI-gevoelige dieren vanuit de provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Utrecht, en de voorwaarden gesteld aan de import van AI-gevoelige dieren zijn komen te vervallen. Het vervoer van AI-gevoelige dieren naar de slacht, eendagskuikens in het algemeen en consumptie-eieren naar een pakstation is alleen toegestaan indien de in de regeling genoemde verpakkingseisen worden nageleefd. De overige voorwaarden aan het vervoer van AI-gevoelige dieren, broed- en consumptie-eieren, mest, één- en evenhoevigen, voer en melk . zoals de eisen ten aanzien van de reiniging en ontsmetting van de vervoermiddelen en het bijhouden van een logboek - zijn eveneens komen te vervallen. Dit betekent dat voor het overige de regelgeving zoals deze voor de uitbraak van AI gold weer van toepassing is. Deze regelgeving is neergelegd in verordeningen van het Productschap voor Pluimvee en Eieren.

De Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 In de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd.

Vervoer van producten uit, binnen en naar de
vervoersbeperkingsgebieden
Het vervoer van AI-gevoelige dieren, broedeieren, gebruikt strooisel en mest van AI-gevoelige dieren is onder voorwaarden toegestaan (artikelen 3, 4, 5 en 7 van de regeling). AI-gevoelige dieren en broedeieren mogen buiten de vervoersbeperkingsgebieden worden gebracht, maar niet worden geëxporteerd. Voorts geldt dat vlees van AI-gevoelige dieren die afkomstig zijn uit een
vervoersbeperkingsgebied, niet mag worden geëxporteerd en moet worden voorzien van een rond merk.
Ten algemene gelden eisen ten aanzien van de reiniging en de ontsmetting van de kratten en kooien of andere speciale inrichtingen die bij het vervoer van AI-gevoelige dieren worden gebruikt. AI-gevoelige dieren mogen rechtstreeks worden vervoerd naar aangewezen slachthuizen buiten de vervoersbeperkingsgebieden via voorgeschreven routes. Tevens mogen AI-gevoelige dieren afkomstig van buiten de vervoersbeperkingsgebieden rechtstreeks worden vervoerd naar aangewezen slachthuizen die binnen een vervoersbeperkingsgebied zijn gelegen, eveneens via voorgeschreven routes. AI-gevoelige dieren mogen vergezeld van een gezondheidsverklaring voorts rechtstreeks worden vervoerd naar een bedrijf dat is gelegen buiten het vervoersbeperkingsgebied. De dieren moeten - na melding van het vervoer - overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, goedgekeurd protocol worden vervoerd naar een geregistreerd pluimveebedrijf. Na aankomst op het bedrijf moeten deze dieren klinisch worden geïnspecteerd.
Broedeieren mogen worden vervoerd naar een broederij binnen of buiten het gebied. Ook mogen broedeieren afkomstig van buiten de vervoersbeperkingsgebieden worden vervoerd naar een broederij binnen het gebied. Hierbij gelden voorwaarden onder meer ten aanzien van het vervoer, desinfectie en verpakking van de eieren. Eieren mogen voorts worden vervoerd ten behoeve van industriële verwerking. Gebruikt strooisel, mest van AI-gevoelige dieren en dierlijke mest, niet zijnde mest van AI-gevoelige dieren en afkomstig van een plaats waar AI-gevoelige dieren worden gehouden, mag worden vervoerd binnen of naar de vervoersbeperkingsgebieden, voor zover de vervoermiddelen worden gereinigd en ontsmet. Onder dezelfde voorwaarde mag dierlijke mest, niet zijnde mest van AI-gevoelige dieren en afkomstig van een plaats waar AI-gevoelige dieren worden gehouden, buiten de vervoersbeperkingsgebieden worden gebracht.

Verpakkingseisen consumptie-eieren
De eisen die gelden ten aanzien van de verpakking van consumptie-eieren die vanaf een pluimveebedrijf naar een pakstation of een soortgelijke inrichting worden vervoerd, blijven gehandhaafd (artikel 6 van de regeling). Deze eisen vloeien voort uit artikel 3 van beschikking 2003/428/EG.

Reiniging en ontsmetting van vervoermiddelen
Het reinigen en ontsmetten van vervoermiddelen die worden gebruikt voor het vervoer van of naar een bedrijf waar AI-gevoelige dieren bedrijfsmatig worden gehouden, blijft verplicht in de vervoersbeperkingsgebieden voor de producten: AI-gevoelige dieren, broedeieren, consumptie-eieren, gebruikt strooisel en mest afkomstig van AI-gevoelige dieren, eenhoevigen, evenhoevigen, rauwe melk en diervoerder (artikelen 8 en 9 van de regeling).

Registratieplicht vervoerder
De vervoerder van AI-gevoelige dieren, broedeieren, consumptie-eieren, gebruikt strooisel en mest van AI-gevoelige dieren, eenhoevigen, evenhoevigen, rauwe melk en diervoeder, is verplicht tot het bijhouden van een registratie voor zover hij deze producten vervoert van of naar een bedrijf waar bedrijfsmatig AI-gevoelige dieren worden gehouden (artikel 10 van de regeling). Deze eis blijft voor deze producten gehandhaafd in verband met de behoefte aan traceringsmogelijkheden.

De Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren De Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003 ziet enkel nog op het vervoer met een vervoermiddel van of naar een bedrijf van AI-gevoelige dieren, broedeieren, gebruikt strooisel en dierlijke mest van AI-gevoelige dieren. Het vervoer van consumptie-eieren, eenhoevigen, evenhoevigen, diervoeders, rauwe melk, gestorven slachtdieren en eendagskuikens vanaf een broederij valt niet langer onder de compartimentering. Tevens vallen de vervoermiddelen van serviceverleners niet meer onder de compartimentering. Voor het overige zijn enkele verwijzingen naar de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 aangepast in verband met de wijziging van deze regeling en zijn enige redactionele aanpassingen aangebracht.

Regeling verzamelverbod pluimvee 2003
De Regeling verzamelverbod pluimvee 2003 is thans alleen nog in de vervoersbeperkingsgebieden van kracht. Op het bijeenbrengen van AI-gevoelige dieren in de rest van Nederland zijn de reguliere voorschriften ten aanzien van het bijeenbrengen van dieren van kracht, die zijn neergelegd in de Regeling betreffende het bijeenbrengen van dieren 2000.

Bezoekersregeling Aviaire Influenza 2003
De Bezoekersregeling Aviaire Influenza 2003 geldt alleen nog binnen de vervoersbeperkingsgebieden en heeft nog slechts betrekking op bedrijfsmatig gehouden AI-gevoelige dieren. Voor hobbydierhouders en bezoekers van hobbydierhouders geldt de Bezoekersregeling Aviaire Influenza 2003 derhalve niet meer.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR
EN VOEDSELKWALITEIT,


11 jul 03 15:05