De Unie


De Goudse: Algemeen Sociaal Plan

11 juli 2003 - Hierbij ontvangt u de tekst van een gezamenlijke Mededeling van De Goudse en de vakorganisaties over het Algemeen Sociaal Plan. Deze tekst is vandaag op Kennisnet van De Goudse geplaatst.

OVEREENSTEMMING ALGEMEEN SOCIAAL PLAN DE GOUDSE

De Goudse en de vakorganisaties hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een Algemeen Sociaal Plan (ASP) voor De Goudse. Het ASP is bedoeld om de werkgelegenheids- en inkomenseffecten van reorganisaties binnen De Goudse voor de medewerkers zoveel mogelijk op te vangen. Kernpunten uit het onderhandelingsresultaat, waarop de OR in een eerste reactie positief gereageerd heeft:

Looptijd en status
De looptijd is tot 1 januari 2006, in het voorjaar van 2005 zullen partijen overleggen over verlenging van het Algemeen Sociaal Plan. Rechten en afspraken op grond van eerdere sociale plannen zullen worden behouden, die sociale plannen zullen echter als zodanig niet meer worden gehanteerd bij toekomstige veranderingsprocessen.

Afgesproken is dat de stand van de wet- en regelgeving zoals deze nu luidt maatgevend zullen zijn voor de gemaakte afspraken en voorzieningen voor de medewerkers. Mocht blijken dat maatregelen van overheidswege daarop inbreuk gaan maken, dan zullen partijen nader overleg voeren.

Overleg ondernemingsraad en vakorganisaties
De Goudse, haar ondernemingsraad en de vakorganisaties hebben ieder een eigen rol en verantwoordelijkheid bij het overleg over veranderingsprocessen. Zij zullen zich inzetten om bij voorgenomen reorganisaties e.d. het te voeren overleg binnen 1 à 2 maanden af te ronden.
NB Bovenstaande is uiteraard ook onderworpen aan de goedkeuring van de OR, die terzake nog geen definitief standpunt bepaald heeft. Het is in elk geval de intentie om de overlegprocedures zo in te richten dat zorgvuldigheid en snelheid hand in hand gaan. Daartoe zullen de vakorganisaties kopieën van reorganisatie-adviesaanvragen ontvangen, worden extra faciliteiten aan de OR ter beschikking gesteld en zullen OR en vakorganisaties geregeld onderling overleggen over relevante ontwikkelingen.

Herplaatsing en bemiddeling naar ander werk
Bij vervallen van functies zal De Goudse in beginsel niet tot gedwongen (collectief) ontslag overgaan. Gestreefd zal worden naar het zoveel mogelijk intern herplaatsen van medewerkers. Indien dit niet mogelijk is worden de inspanningen gericht op externe herplaatsing. In dat geval worden ook externe outplacementfaciliteiten geboden, met keuze uit 2 bureaus. Daarnaast worden faciliteiten voor om-, her- en bijscholing beschikbaar gesteld.

Indien gedwongen ontslag uiteindelijk onontkoombaar blijkt, zal hiertoe niet eerder worden overgegaan dan nadat de volledige bemiddelingsperiode voor interne/externe herplaatsing is verstreken. Deze periode bedraagt voor medewerkers jonger dan 35 jaar 6 maanden, voor medewerkers van 35 tot en met 44 jaar 7 maanden en voor medewerkers van 45 jaar en ouder 8 maanden. Werkgever en werknemer moeten hun best doen om een herplaatsing binnen de toepasselijke termijn te realiseren. Zo nodig worden de genoemde termijnen met 3 maanden verlengd indien de Beroepscommissie daartoe adviseert.

Mobiliteitsbureau
In september 2003 wordt een Mobiliteitsbureau ingericht dat medewerkers zal begeleiden bij hun loopbaanplanning. Uitgegaan wordt van een laagdrempelige opzet, opdat medewerkers zelf zonder druk van de organisatie professionele hulp kunnen inroepen bij het in kaart brengen van hun mogelijkheden respectievelijk het nader vormgeven van hun ontwikkelingsplannen. Het Mobiliteitsbureau kan op verzoek ook assisteren/bemiddelen bij herplaatsingsactiviteiten. Over de concrete invulling vindt nader overleg plaats.

Financiële voorzieningen bij interne herplaatsing Uitgegaan wordt van een qua werkinhoud en salarisniveau passende gewogen en beschreven functie. Hierbij wordt een bandbreedte van +/- 1 functiegroep gehanteerd en een bijscholingsduur van maximaal 6 maanden. Bij plaatsing in een functie met een lagere salarisschaal ontvangt de medewerker een persoonlijke toeslag die meegroeit met de algemene loonontwikkelingen, bij eventuele latere promotie naar een hoger ingedeelde functie wordt de daaruit voortvloeiende salarisstijging eerst in mindering gebracht op de persoonlijke toeslag.

Op de buitendienstmedewerkers die in de binnendienst herplaatst worden zal de CAO Binnendienst van toepassing worden en wordt de bestaande conversietechniek van variabel inkomen naar vast inkomen gehanteerd.

Financiële voorzieningen bij externe herplaatsing c.q. beëindiging dienstverband
Bij externe herplaatsing respectievelijk gebleken onmogelijkheid daartoe, wordt het dienstverband beëindigd. De medewerker die op de einddatum van het dienstverband nog geen 57½ jaar is ontvangt dan een beëindigingsvergoeding ter grootte van de voor hem geldende uitkomst van de kantonrechtersformule met correctiefactor C=1. In het inkomensbegrip dat De Goudse bij deze formule zal hanteren zijn alle vaste loonbestanddelen meegenomen alsmede, voorzover van toepassing, het gemiddelde inkomen uit provisie van de laatste 36 maanden voorafgaande aan de beëindigingsdatum. De uitkering zal echter niet hoger zijn dan de te verwachten inkomensderving tot aan de pensioengerechtigde leeftijd.

Aan de medewerker die op de einddatum van het dienstverband 57½ jaar of ouder is zal een eenmalige uitkering worden gedaan gebaseerd op behoud van tenminste 80% van zijn laatstverdiende inkomen tot aan de pensioengerechtigde leeftijd, hierbij wordt rekenjing gehouden met een WW-uitkering. Bij het berekenen van de uitkering zal geen rekenrente worden gehanteerd, maar wordt een verhoging met 1,5% per jaar meegenomen. Ten aanzien van pensioen voor 57,5 plussers is een speciale regeling in voorbereiding om ervoor te zorgen dat de medewerker op moment van pensioen een inkomen gaat ontvangen alsof het dienstverband niet verbroken zou zijn geweest (rekening houdend met S.F.V.P.) *)

De winstuitkering over de periode voorafgaande aan de einddatum zal naar evenredigheid worden uitgekeerd door middel van een nabetaling.

Met betrekking tot de personeelscondities, waaronder hypotheekrentekorting en verzekeringen, is afgesproken dat deze bij beëindiging zullen worden afgekocht op basis van de volgende formule: Een bedrag ter grootte van het op de einddatum van het dienstverband geldende bruto inkomensvoordeel van de voor betrokkene geldende personeelscondities over de voor hem (fictief) berekende duur van de loongerelateerde WW-uitkering, met een minimum van 1 jaar en een maximum van 3 jaren, zal worden toegevoegd aan de beëindigingsvergoeding.

Vertrekstimulering: Bij eerder vertrek dan op de einddatum van de standaard bemiddelingsduur (6/7/8 maanden) ontvangt de medewerker een extra uitkering ter grootte van de helft van het inkomen over de nog niet verstreken bemiddelingsduur.

Reis- en verhuisregelingen
Hiervoor zullen de reguliere regelingen van De Goudse gelden. **)

Beroepscommissie
Er komt een beroepscommissie bestaande uit 2 leden aan te wijzen door De Goudse, 2 leden aan te wijzen door de ondernemingsraad en een door deze 4 leden te kiezen onafhankelijke voorzitter.

Vervolgacties
In verband met de zomervakantieperiode is afgesproken om de eindredactie van de teksten eind augustus te ondernemen.

Medio september willen we voorlichtingsbijeenkomsten in Gouda en Utrecht beleggen, de ledenraadpleging van de vakorganisaties wordt daaraan gekoppeld.

Wij hebben ons best gedaan de hoofdpunten uit het onderhandelingsresultaat zo helder mogelijk voor u weer te geven. Wij zijn ons ervan bewust dat een en ander desondanks (detail-)vragen bij u kan oproepen. Uiteraard staat het eenieder vrij om te reageren op deze gezamenlijke publicatie van partijen, en om eventuele concrete punten bij ons aan te kaarten. Wij hebben echter afgesproken om vooralsnog te wachten met reacties van onze kant naar de medewerkers respectievelijk leden van de vakorganisaties totdat alle teksten daadwerkelijk gereed zijn en onder de medewerkers verspreid. Wij verzoeken u dan ook om uw vragen zoveel mogelijk te bewaren voor de voorlichtingssessies, die wij voor 18 september a.s. hebben gepland. Bij voorbaat dank voor uw medewerking. Voor de voorlichtingssessies ontvangt u t.z.t. een uitnodiging met de tekst van het concept ASP.

Gouda, 9 juli 2003

Hans Cornuit, directeur Personeel & Facilitair De Goudse

Dennis Kohen, bestuurder De Unie
Wim de Ruijter, bestuurder FNV Bondgenoten
Gabriëlle Verberne, bestuurder BBV
Ahmed Kansouh, bestuurder CNV Dienstenbond


---

---

Noten van de vakorganisaties:


*) Hiermee wordt pensioeninkomen bedoeld, partijen beogen de volledige pensioendoorbouw tot het 65e jaar te regelen, we zijn nog in overleg over het oplossen van enkele technische knelpunten.


**) Partijen zijn het nog niet eens over eventuele additionele voorzieningen voor de medewerkers die worden getroffen door de voorgenomen sluiting van de vestiging Utrecht. Afgesproken is hierover apart overleg te voeren. Over de effecten van de sluiting + verhuizing vindt ook overleg met de OR plaats aan de hand van een aparte adviesaanvrage.


---

---

Zoals u ziet wordt nog gewerkt aan het oplossen van enkele punten, het overleg daarover vindt eind augustus plaats, tegelijk met de afstemming over de teksten.

Verder kan ik u melden dat de Unie-Klankbordgroep (KBG) inmiddels verder is uitgebreid naar 7 leden. De Unie is erg blij met deze ontwikkeling, die borg staat voor effectieve communicatie en korte lijnen met het veld. Eind augustus komen we weer bij elkaar, daarna wordt u nader geïnformeerd over samenstelling en werkwijze.

Tot slot. De signalen vanuit Utrecht zijn ons niet ontgaan. Daaraan wordt zeker aandacht besteed in het overleg met de directie en de contacten met de OR. Schroom dus niet contact te leggen met OR-leden en/of uw contactpersonen wanneer aanleiding daartoe is.

Eind augustus verneemt u nader van mij. En voor de komende tijd: een prettige vakantie.

Met vriendelijke groet,

Dennis Kohen,
bestuurder.


* Intropagina Commerciële Verzekeringen

vrijdag, 11 juli 2003