Gemeente Amstelveen

Nieuw economisch beleid vastgesteld

Amstelveen gaat zich de komende jaren richten op verdere uitbouw van (bedrijfs)sectoren die in Amstelveen reeds sterk vertegenwoordigd zijn zoals de zakelijke en commerciële dienstverlening en het internationale bedrijfsleven. Verder is het de bedoeling in te zetten op het mogelijk maken van lokale bedrijvigheid en de herstructurering van de aanwezige glastuinbouw. Een duidelijke stap op weg is de zojuist verschenen Nota Economisch Beleid die het college van B&W heeft vastgesteld. De Nota Economisch Beleid is een beleidskader dat geldt voor de komende 10 jaar. De uitgangspunten worden uitgewerkt in beleidsstukken en actieprogramma's die een vertaling zullen bevatten in concrete acties en/of projecten.

Belangrijkste uitgangspunten van het nieuwe beleid zijn het bevorderen van een evenwichtige en duurzame economische groei. En het bewerkstelligen van diversiteit in de bedrijven in Amstelveen en omgeving. Om dit te kunnen realiseren kent het nieuwe beleid een aantal pijlers:

* zorgdragen voor voldoende vestigingslocaties voor kantoren, bedrijven en winkels;

* verbeteren van de kwaliteit van bestaande vestigingslocaties;
* verbeteren van de bereikbaarheid van en naar Amstelveen en van en naar de werklocaties/Stadshart;

* zorgdragen voor een evenwichtige arbeidsmarkt;
* verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers;
* bevorderen van het maatschappelijk verantwoord ondernemen;
* versterken en verbeteren van de regionale samenwerking.

De rol van de gemeente bij het uitvoeren van het beleid zal vooral een voorwaardenscheppende rol moeten zijn. Zij zal voorwaarden creëren die nodig zijn om de stedelijke economie te versterken en te verbeteren. Het gaat dan onder meer om bereikbaarheid, gemeentelijke dienstverlening en arbeidsmarkt. Centraal staat de samenwerking tussen bedrijfsleven en gemeente. Deze samenwerking moet leiden tot gezamenlijke projecten. Ook kan de gemeente een rol spelen om de samenwerking met de regio te verbeteren. Bijvoorbeeld op het gebied van toerisme en de ontwikkeling van bedrijventerreinen.

De Nota Economisch Beleid is opgesteld in overleg met belangenorganisaties, het Regionaal Overlegorgaan Amsterdam (ROA), de provincie en de omliggende gemeenten (Uithoorn en Aalsmeer). De bouwsteen economie in de Toekomstvisie en het collegeprogramma hebben als basis gediend voor het opstellen van de nota. De Nota Economisch beleid zal worden besproken in de vergadering van de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur van 19 augustus 2003 en ligt daarna - van 28 augustus tot 30 september 2003 - ter inzage op het raadhuis en de bibliotheek in het stadshart. De nota is ook te downloaden van internet.