Gemeente Hulst


Persbericht - 11.07.2003

Gemeentelijk Riolerings Plan

Riolering is voor velen even vanzelfsprekend als stromend water en centrale verwarming.
Slechts weinigen staan stil bij de uitgebreide zorg, die gemeenten besteden aan het rioolstelsel, en de maatregelen, die zij treffen om het milieu zo minimaal mogelijk te belasten.

Een slecht functionerend rioolstelsel veroorzaakt stank, wateroverlast, verspreiding van besmettelijke ziekten en water- of bodem verontreiniging.
Daarom is een goed functionerend rioolstelsel erg belangrijk. Het gemeentebestuur van Hulst erkent de waarde van een goed rioolstelsel.
Met oog voor het milieu en minimale overlast voor haar burgers ontwikkelt de gemeente Hulst derhalve beleid dat voor nu en in de toekomst een goed rioolstelsel garandeert.

Het opstellen van een Gemeentelijk Riolerings Plan (GRP) vormt een onderdeel van dit beleid.
Een GRP geeft inzicht in de aanleg, tijdige vervanging, beheer en onderhoud van een rioolstelsel en de financiële exploitatie daarvan. In de Wet Milieubeheer staat omschreven, welke onderwerpen minimaal aan bod moeten komen in een GRP.
Tevens is het GRP een belangrijk hulpmiddel om een goede integrale beleidsafweging te kunnen maken op het terrein van bodem- en waterkwaliteit, gemeentelijke infrastructuur en rioleringszorg.

Momenteel is het GRP van de voormalige gemeente Hulst van kracht in de gehele gemeente.
Vanwege het aflopen hiervan en de noodzakelijke afstemming in verband met de gemeentelijke herindeling is gestart met het opstellen van een nieuw GRP voor de periode 2005-2009.

Het GRP dient vastgesteld te worden door de gemeenteraad. Bij het vaststellen van dit plan zal de gemeente rekening dienen te houden met het beleid van andere overheden (op grond van wettelijk vastgelegde taken).

De volgende instanties zijn bij de voorbereiding van het GRP betrokken:


* Waterschap Zeeuws-Vlaanderen (waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheerder)

* Provincie Provincie Zeeland (vrijstellingenbeleid op zorgplicht; grondwaterbeheer)

* Regionale Inspectie van de Volksgezondheid (milieubeheer).

Het gemeentebestuur hecht groot belang aan het betrekken van de burgers bij het opstellen van gemeentelijk beleid. Daarom zijn de dorps- en wijkraden in de gelegenheid gesteld informatie aan te dragen, welke gebruikt kan worden bij het opstellen van het GRP. Zij kregen de vraag om hun opmerkingen, knelpunten en gewenste prioriteiten met betrekking tot de riolering op schrift te stellen. Deze informatie zal samen met de overige gemeentelijke informatie en de gestelde doelstellingen de uiteindelijke lijst van prioriteiten bepalen voor de komende beleidsperiode.

---

Gemeente Hulst Team Voorlichting
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389146
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: mbe@gemeentehulst.nl