Politie Gelderland-Zuid
+ Gelderland-Zuid
POLITIE EN VIERDAAGSE 2003
De week van de Vierdaagse en Vierdaagsefeesten is ook voor de politie Gelderland-Zuid een bijzondere week. Zij wil er graag met vele anderen voor zorgen dat iedereen kan genieten van de leuke evenementen. Naast de dagelijkse werkzaamheden heeft de politie die week vele extra taken te verrichten die het wandelevenement en de festiviteiten met zich meebrengen. De (jaarlijks terugkerende) extra politie-inzet is vastgelegd in een draaiboek, waarin ook de verkeersmaatregelen van de politieregio's Gelderland-Midden, Limburg-Noord en Brabant-Noord zijn opgenomen.
Mensen en materieel
Hoewel de meeste kilometers van de Vierdaagsewandelaars buiten Nijmegen worden afgelegd, zijn de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten voor de politie Gelderland-Zuid toch de meest omvangrijke klus van het jaar. In totaal worden alleen al voor beide evenementen bijna 8.000 politie-uren besteed.
Politie-inzet
Tijdens de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten worden gemiddeld 125 politiemensen per dag ingezet. Dit is inclusief bijstandseenheden van andere korpsen (waaronder de bereden politie van het Korps Landelijke Politiediensten), de Koninklijke Marechaussee, door leden van de vrijwillige politie, de stichting Evenementen Begeleiding Nijmegen en Bureau Toezicht. Tevens is er voorafgaande aan en tijdens de Vierdaagse intensieve samenwerking met diverse gemeentelijke diensten, ambulancediensten en brandweer. Op vrijdag 18juli 2003, tijdens de feestelijke intocht van de Vierdaagse over de Sint Annastraat en gedurende het slotfeest die avond/nacht, is de politie-inzet het grootst.
Vierdaagse en Vierdaagsefeesten
Op de wegen waarlangs de Vierdaagse voert, zijn de wandelaars de baas. Om die reden wordt dagelijks een aantal van die wegen afgesloten voor het verkeer. Om de weggebruikers zo min mogelijk te frustreren worden op tal van plaatsen politiemensen ingezet om het verkeer te regelen.
In verband met de grote drukte in de binnenstad is het centrum tijdens de Vierdaagsefeesten 's avonds verdeeld in vijf politiesectoren. Deze sectoren zijn gebiedsverantwoordelijk en hebben elk een eigen surveillanceploeg. De nadruk van het werk van deze posten ligt op het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Elke ploeg heeft een vaste post: een politiebus, die als mini-politiebureau fungeert. De posten zijn: kop van de Molenstraat, Mariënburg, Plein 1944, Waalkade en op het Stationsplein. Het publiek kan daar met vragen en problemen terecht.
Dit jaar worden voor het eerst cityguides ingezet. Dit zijn opvallend geklede (theater)mensen die de mensenmassa in het centrum zoveel mogelijk zullen sturen. Om overzicht over de menigte te hebben, lopen zij op stelten. De politie heeft de regie over deze inzet.
Internationale politie
Onder de deelnemers van de Vierdaagse is ook een groot aantal politiemensen.
Behalve degenen die in burger en individueel meelopen, doen er ook 30 Nederlandse en buitenlandse politiegroepen (samen bijna 600 deelnemers) officieel in uniform mee. Uit Nederland zijn dat onder andere de politiekorpsen Kennemerland, Amsterdam/Amstelland, Gelderland-Midden, Haaglanden, Utrecht, Friesland en Rotterdam Rijnmond. Uit het buitenland doen ongeveer 10 politiegroepen mee uit Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Engeland, Luxemburg en Zwitserland. Bij de intocht op vrijdag 18 juli zal het defilé op de 'Via Gladiola' voor de eerste keer worden geopend door de deelnemende delegaties van de Nederlandse politie. Zij worden voorafgegaan door het Nederlands Politieorkest. De internationale politiedelegaties zullen voorafgegaan worden door de Politiekapel Gelderland-Zuid.
Adviezen
Ondanks de bevolkingstoename met enkele tienduizenden feestgangers en wandelaars geeft de periode van de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten over het algemeen slechts een geringe stijging van de criminaliteitscijfers te zien. Tot de delicten die meer voorkomen behoren autokraken, fietsendiefstallen en zakkenrollerij en wildplassen..Vandaar dat de politie oproept tot het nemen van - vaak eenvoudige - voorzorgsmaatregelen tegen dergelijke misdrijven. Over maatregelen tegen diefstallen uit auto's en zakkenrollen heeft de Nijmeegse politie een aparte folder beschikbaar. De fietsers wijst de politie op het bestaan van bewaakte stallingen, onder andere bij Hezelpoort, Molenstraat, St. Josephhof, Nassausingel, De Wedren, Mariënburg en Waalkade. In verband met de te verwachten parkeerproblemen 's avonds in en rond het centrum en het feit dat er extra late (en vroege) treinen en bussen in de regio zullen rijden, is het beter de auto thuis te laten, zeker als hij daar veiliger staat. Voor zowel de 'loper' als de 'stapper' worden door de vervoersbedrijven extra bussen en treinen ingezet.
Voor automobilisten is een transferium ingericht aan de Zalige Straat in Lent van 2000 plaatsen, bereikbaar via de weg Arnhem-Nijmegen. Van daar rijden bussen naar het centrum. Rond het 's avonds afgesloten centrum zijn een zestal tijdelijke taxi-standplaatsen ingericht, onder andere aan de Smetiusstraat, Waalkade, Doddendaal en Hertogplein.
Nijmegen, 11 juli 2003
Politie Gelderland-Zuid
afdeling Communicatie
---