AutoRai

11-7-2003

500.000ste auto met roetfilter van PSA

Sinds de lancering van het Filtre à Particules (F.A.P.) bij het op de markt komen van de 607 2.2 HDi in mei 2000 heeft PSA Peugeot Citroën inmiddels 500.000 autos uitgerust met een dit roetfilter.

PSA Peugeot Citroën is de eerste autofabrikant die deze innovatieve voorziening in het leveringsprogramma heeft opgenomen. In april 1999 werd het roetfilter gepresenteerd. Daarna werd het geïntroduceerd in achtereenvolgens de Peugeot 607, de Citroën C5, de Peugeot 406, de Peugeot 307 en in de MPVs Peugeot 807 en Citroën C8.

Voor het eerst in de geschiedenis hebben de met een roetfilter uitgeruste PSA-dieselmodellen een roetuitstoot die vrijwel gelijk is aan nul. Dankzij het roetfilter beschikken dieselmotoren naast de bestaande voordelen op het gebied van brandstofverbruik, CO2-uitstoot en comfort over een nieuw groot pluspunt: de zeer beperkte uitstoot van schadelijke roetdeeltjes.

Binnen PSA Peugeot Citroën worden er op dit moment zes modellengammas geleverd met een roetfilter. Binnen twee jaar worden elf modellenreeksen van de groep verkrijgbaar met het FAP-filter, waardoor het aantal gefilterde dieselautos in deze periode verder op zal lopen tot circa één miljoen. De grootschalige serieproductie van het innovatieve filter is een significante verbetering voor de luchtkwaliteit en bevestigt de betrokkenheid van de PSA-groep bij het milieu.

De eerste generatie roetfilters had elke 80.000 kilometer onderhoud nodig,. PSA Peugeot Citroën heeft het filter echter doorontwikkeld zodat sinds november 2002 de onderhoudsinterval kon worden teruggedrongen. Dankzij een nieuw additief kan het filter afhankelijk van de versie tot 120.000 kilometer zonder onderhoud zijn werk blijven doen.

Dankzij een geheel nieuw ontwerp van het filter, genaamd octosquare zal de PSA-groep in 2004 een filter op de markt brengen dat onderhoudsvrij is. De brede opmars van het F.A.P.-filter geeft meer ruimte aan de verdere groei van de dieselmotor en draagt op unieke wijze bij aan het beperken van het broeikaseffect.