Wereld Natuur Fonds Nederland

Wereld Natuur Fonds op de grond en vanuit de lucht in actie tegen foute souvenirs

11 juli 2003

Kijken, kijken, niet kopen. Plant en dier te mooi voor een souvenir.

Nog bijna een kwart (23 procent van de Nederlanders weet niet wat foute souvenirs, gemaakt van bedreigde dier- en plantensoorten, zijn. En dat wat Nederlanders weten over foute souvenirs en de regelgeving, is erg beperkt. Toeristen riskeren hoge geldboetes wanneer zij terugkeren naar Nederland met een vakantiesouvenir gemaakt van bedreigde dier- of plantensoorten. Bij voorlichting is daarom niet alleen de natuur, maar ook de reiziger gebaat. Vanaf 11 juli voert het Wereld Natuur Fonds gedurende de zomermaanden volop actie om Nederlanders te informeren over foute souvenirs. Het Wereld Natuur Fonds is vandaag aanwezig op Schiphol om vertrekkende reizigers op te roepen geen foute souvenirs te kopen tijdens hun vakantie. Vanuit de lucht is de oproep Kijken, kijken, niet kopen in een weiland vlakbij Schiphol de hele zomer zichtbaar vanuit het vliegtuig. En de speciaal voor deze campagne aangeklede WNF-heteluchtballon zal deze zomer tal van vaarten boven Nederland maken. Actie is hard nodig. Dat blijkt uit het feit dat de Douane op Schiphol het afgelopen jaar weer duizenden beschermde dieren, planten of producten daarvan, in beslag nam.

Onderzoeksbureau Interview*NSS onderzocht in opdracht van het Wereld Natuur Fonds wat de Nederlander weet over souvenirs gemaakt van beschermde planten en dieren. Bijna een kwart (23 procent van de Nederlanders kan geen enkel fout souvenir spontaan noemen. De regelgeving rondom natuursouvenirs is voor veel Nederlanders ook niet duidelijk. Het is voor Nederlandse reizigers van belang om te weten dat souvenirs gemaakt van beschermde planten of dieren helemaal niet of alleen met de juiste vergunningen mogen worden ingevoerd en dat ze bij inbeslagname een boete kunnen opleveren.

Wat de Douane bij controles vooral veel aantreft zijn koraal en grote schelpen. Dit strookt met het feit dat koraal en grote schelpen nog steeds relatief onbekende foute souvenirs zijn. Zo weet bijvoorbeeld slechts 11an de Nederlanders zelf te vertellen dat grote schelpen (doopvontschelpen, karkoschelpen) niet ingevoerd mogen worden. Ter vergelijking: 49oemt spontaan ivoor als voorbeeld van een souvenir wat niet mag worden ingevoerd. Hiermee is ivoor het meest bekende foute souvenir. Andere soorten souvenirs gemaakt van beschermde dier- en plantensoorten zijn bijvoorbeeld orchideeën en cactussen, vlinders en andere insecten en producten van krokodillen, slangen, grote katachtigen en zeeschildpadden.

Om reizigers zo gericht mogelijk te informeren, werkt het Wereld Natuur Fonds samen met verschillende partners die ook vinden dat zowel de natuur als de reiziger gebaat is bij een goede voorlichting. Met de Douane en de Algemene Inspectie Dienst (AID) werkt het Wereld Natuur Fonds al lang samen als het gaat om de handel in bedreigde dieren en planten. Maar ook de ANVR, vele reisorganisaties en ruim 500 reisbureaus werken mee aan het informeren van reizigers over welke souvenirs schade veroorzaken aan de natuur. Bovendien maken sommige reisorganisaties, zoals TUI en Hotelplan, via hun reisleiders voorlichting op locatie in de vakantielanden mogelijk. Reisleiders vertellen reizigers ter plekke welke souvenirs ze kunnen aantreffen in het vakantieland en welke ze beter kunnen laten liggen.

meer informatie over de souvenirscampagne

persinformatie souvenirscampagne