Provincie Noord-Brabant



Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

uitnodiging voor de pers

Brabants Jeugdparlement

Informatie over het 3de Brabants Jeugdparlement met als thema de ruimtelijke ordening.


11 juli 2003 vindt het Brabants Jeugdparlement voor de derde keer plaats, en wel op het grasveld tussen de St. Jozefschool (Kerkendijk 81) en de St. Jozefkerk (Kerkendijk 91) in Someren-Heide. De Kerkendijk is de doorgaande weg door de kern (vanuit Someren aan de linkerhand). Er zullen op deze middag zo'n 80 bovenbouwers van 9 - 12 jaar uit de kern Someren-Heide te gast zijn, samen met lokale bestuurders, provinciale Statenleden en overige geïnteresseerden.

Bij dit Brabants Jeugdparlement staat ruimtelijke ordening centraal (inrichting van het platteland: ".onze keuzes?...").De kinderen proberen zich voor te stellen hoe het is om later als volwassenen met hun kinderen in Someren-Heide te wonen. Ze zullen dan keuzes moeten maken over de inrichting van het Someren-Heide van 2020. Hoe zal het centrum er dan uit zien? Dat betekent keuzes maken over het centrumgebied, over de invulling van de vrije tijd, over het vervoer naar Someren of andere locaties en over het dorp zelf. Provinciale beleidsterreinen die hier aan de orde kunnen komen zijn wonen, welzijn & educatie, vervoer, ruimtelijke ordening.

De jeugdigen hebben als resultaat van hun overwegingen een maquette gemaakt met "vlaggetjes" voor alles wat er niet op past. Dit is een soort statement voor de keuzes van de groep. Die keuzes (wonen, vervoer, vrije tijd, werken) gaan ze verdedigen en onderbouwen. Aan de hand van de discussie op vrijdag 11 juli kan de maquette nog bijstelling behoeven.



Ter informatie:
De gemeente wil graag beperkte uitbreiding van wonen en bedrijvigheid om de leefbaarheid en meer gevarieerde samenstelling van de bevolking te stimuleren. Beperkte bedrijvigheid op bedrijfslocaties rondom het dorp. Schaalvergroting biedt ook meer draagvlak voor allerlei voorzieningen, die er nu niet zijn. Meer dynamiek is gewenst voor betere leefbaarheid.
De provincie heeft de opdracht om verstedelijking tegen te gaan en kiest in het streekplan voor concentraties in het wonen en werken. Landelijk gebied waar eenmaal gebouwd wordt is moeilijk weer landelijk te krijgen. Uitbreiding dus primair in en rondom de grote steden. Gemeenten in het landelijk gebied moeten hun eigen groei (geboorte minus sterfte) zelf binnen de eigen kernen opvangen. Uitgangspunt is dat de migratie nul is (vertrek = import). Someren krijgt dus toestemming om enkele woningen per jaar te bouwen, afhankelijk van de groei van de eigen bevolking. Ze mogen zelf kiezen waar die (binnen de bebouwde kom) geplaatst worden. Uitbreiden vraagt wijziging van het bestemmingsplan en zal goed onderbouwd moeten worden voor de provincie toestemming geeft. Nieuwe kleine bedrijfjes in Someren-Heide kunnen alleen als ze passen in karakter van het dorp. Voor andere bedrijven kent de gemeente Someren centrale bedrijfsterreinen. Eigen voorzieningen (winkel) vraagt een minimale dorpsomvang van 5000 inwoners. Someren-Heide heeft ca.1500 inwoners. Bovendien kan de concurrentie door decentraal gelegen winkels het draagvlak van het winkelcentrum van Someren-Dorp ondermijnen. Mensen willen het liefst winkelen waar alles bijeen zit en als de winkels niet bij elkaar zitten stappen ze net zo lief in de auto naar Helmond.

Het programma voor de middag is als volgt:
Vanaf 13.30 uur is de ontvangst van jeugd, bestuurders en andere gasten. Iedereen maakt eigen naamkaartjes.
Van 14.00 tot 15.00 uur vindt centraal de algemene presentatie van de maquette plaats met een korte toelichting door de ongeveer 6 groep-8-kinderen. De maquette en de vlaggetjes geven blijk van de keuzes die gemaakt zijn (zie boven). Vervolgens wordt een aantal keuzes nog eens één voor één voorgelegd: het groepje licht de keuze toe, de gespreksleider vraagt om een reactie of alternatieven van andere dorpsbewoners of bestuurders en vervolgens volgt een stemming; daarna wordt een volgende keuze op een zelfde wijze besproken. Dit officiële gedeelte wordt beëindigd met een laatste woord van het lokale en provinciale bestuur en een laatste woord van het groepje kinderen.
Van 15.00 - 16.00 uur is er nog de mogelijkheid tot napraten, een drankje en een hapje.
Om 16.00 uur wordt de middag afgerond.



De volgende statenleden zijn aanwezig:
1. Mevrouw J.T.M.M. Cardinaals-Noz van GroenLinks
2. De heerJ.C.G.J.Smulders van het CDA
3. Mevrouw A.A.V.C. Jetten-van Heeswijk van LB/BOF
4. De heer A.J. Gorter van D66
5. De heer J.H. Hoogeveen van de VVD
6. De heer A.G. van der Stoel van de VVD (is voorzitter van de statencommissie Ruimte en Milieu)