Gemeente Eindhoven

Persbericht: 11 juli 2003, no. 129

Bestuur-Online

Raadsvergaderingen Live op Internet

De gemeente Eindhoven is de eerste overheidsinstantie in Nederland die met Bestuur-Online een grote stap zet naar transparanter overheidsbestuur. Het is de bedoeling dat vanaf september de raadsbijeenkomsten door iedereen met een internetverbinding kunnen worden gevolgd. Tegelijkertijd zullen de bewoners van Eindhoven via de kabel tv, live de raadsbijeenkomsten kunnen zien via Omroep Eindhoven. De gemeente heeft in samenwerking met Kenniswijk en het internetbureau Noterik Multimedia een nieuw concept ontwikkeld. Totstandkomen van dit project is mede mogelijk geworden dankzij subsidiëring van het Ministerie van Economische Zaken. De testfase is deze maand begonnen en zal tot eind augustus duren.

Waarom kiest gemeente Eindhoven voor "Bestuur-Online"? Voor de burger is het lang niet altijd zichtbaar dat zijn belangen een hele belangrijke rol spelen bij het nemen van politieke beslissingen. Dit is een belangrijke oorzaak voor de kloof tussen burger en politiek die in de maatschappij breed gevoeld wordt. In het nog nieuwe duale systeem waarbij de rol van de gemeenteraad ten aanzien van de burger steeds duidelijker wordt, past bij Eindhoven als stad "leading in technology" een eigentijds systeem dat zal bijdragen aan het dichten van deze kloof. Goed communiceren over de wijze waarop beslissingen tot stand komen is hierbij cruciaal. Doorzichtigheid van het overheidshandelen staat centraal.
De gemeente Eindhoven heeft in Kenniswijk een belangrijke samenwerkingspartner gevonden voor dit project. Kenniswijk stimuleert innovatieve internettoepassingen als BestuurOnline. Middels breedband is BestuurOnline optimaal te raadplegen, echter ook voor inwoners met een gewone (dial-up) internet verbinding biedt BestuurOnline veel toegevoegde waarde. De beeldkwaliteit is in het geval van een dial-up verbinding weliswaar iets minder, echter de kracht van BestuurOnline ligt niet alleen in beeld, maar in de multimediale presentatie met interactieve applicaties in haar totaliteit.

Audiovisueel systeem voor transparant bestuur
De gemeente Eindhoven biedt met Bestuur-Online een nieuwe mogelijkheid waarmee openbare (raads)vergaderingen en internet uitgezonden en gearchiveerd kunnen worden. Hiertoe werkt de gemeente samen met het bureau Noterik Multimedia. Koppelingen met (lokale) televisie zijn te realiseren. Omroep Eindhoven neemt deel aan het pilotproject door de registratie van beeld en geluid voor haar rekening te nemen. Hierdoor is het mogelijk om de directe uitzending tevens via de televisie te volgen. Dit geldt alleen voor inwoners van Eindhoven die beschikken over een kabelaansluiting. Het systeem dat via internet gaat draaien is veel uitgebreider dan de informatiemogelijkheden via de televisie. Het is opgezet met als doel burgers en journalisten een beter inzicht te geven in openbare besluitvormingsprocessen.

Live en Archief
Bestuur-Online heeft een live component en een archief component. De kijker kan via het internet videobeelden bekijken van de raadsvergaderingen of andere openbare bijeenkomsten. Bestuur-Online biedt de kijker daarnaast mogelijkheden om achtergrondinformatie op te vragen, begeleidend commentaar te lezen of andere relevante informatie te raadplegen.
Ook biedt Bestuur-Online een aantal interactieve modulen waarmee de kijkers tijdens de uitzending met elkaar van gedachten kunnen wisselen of vragen en suggesties kunnen opwerpen die van belang kunnen zijn voor het besluitvormingsproces. De modules worden gedurende het eerste jaar verder ontwikkeld.
De uitzendingen worden opgeslagen in het audiovisueel archief. Dit archief is doorzoekbaar. De kijker kan precies die videofragmenten met de daarbij horende informatie opvragen die voor hem of haar van belang zijn.
Als de kijker bijvoorbeeld geïnteresseerd is in het milieubeleid van wethouders of raadsleden kan hij of zij specifiek op dit thema het archief doorzoeken.
Door middel van het op gedetailleerde wijze annoteren van de videobeelden kunnen geavanceerde zoekopdrachten worden gegeven waarbij koppelingen met het bestuurlijk informatiesysteem (bis) tot stand worden gebracht. Dit laatste systeem is al geruime tijd via de bis-internetsite van gemeente Eindhoven (www.gemeente.eindhoven.nl) te zien. Burgers, beleidsmakers en journalisten kunnen langs deze weg op een zeer laagdrempelige wijze aansprekende informatie opvragen. Met behulp van de nieuwste videoanalyse technologie ontwikkeld door TNO en de Universiteit van Amsterdam kan zonodig de audiovisuele informatie op een gedetailleerde wijze worden geïndexeerd.

Informatie over de deelnemende partijen

Gemeente Eindhoven
De regio Eindhoven behoort tot de top 25 ICT regio's in de wereld. Meer dan de helft van de R&D uitgaven in Nederland wordt in regio Eindhoven besteed. Met een aandeel van bijna 8% ICT-werkers in de totale werkgelegenheid staat regio Eindhoven bovenaan in Nederland. De regio Eindhoven is bovendien lid van Advanced Networked Cities and Regions Association (ANCARA), waaronder ook de steden Singapore, Hong Kong, Helsinki, Barcelona, Kuala Lumpur en Columbus vallen. www.gemeente.eindhoven.nl

Kenniswijk
Kenniswijk is gestart als initiatief van de rijksoverheid. De ambitie van Kenniswijk is het ontwikkelen van een 'elektronische consumentenmarkt van de toekomst' op één plek in Nederland. Daarmee wil Kenniswijk drie belangrijke doelstellingen verwezenlijken, namelijk:
Realiseren van een unieke combinatie van diensten, breedband infrastructuur om daarmee de patstelling tussen infrastructuur en diensten te doorbreken; Versterken van de internationale concurrentiepositie van Nederland als vestigingsplaats voor ICT-bedrijven; Leren van de effecten van ICT op de samenleving en deze kennis delen met andere gemeenten (via de stichting Stedenlink). www.kenniswijk.nl

Noterik Multimedia BV
Noterik Multimedia is opgericht in 1996. Het internetbureau heeft drie units: Noterik Communicatie, Noterik Healthcare en Noterik StreamEdit. Noterik heeft veel ervaring in het ontsluiten van digitale media. Noterik heeft hiertoe het product StreamEdit ontwikkeld. Met behulp van StreamEdit kunnen streaming media projecten snel en op flexibele wijze gerealiseerd worden.

Omroep Eindhoven
Omroep Eindhoven is de publieke lokale omroep voor Eindhoven. Het productenpakket bestaat uit radio, televisie/Tekst-TV, teletekst en Internet. De uitzendingen van de huidige omroepstichting zijn gestart in 1995 met vrijwilligers, tegenwoordig wordt er gewerkt met een mix van betaalde en onbetaalde krachten. De televisie-uitzendingen vinden elke maandag- en donderdagavond plaats van 19.00 19.30 uur, met een maandelijkse verversing van de onderwerpen. Buiten deze tijden kunt u kijken naar Tekst-TV, een mix van nieuws en informatie uit de regio Eindhoven. www.omroepeindhoven.nl

© 2003 Gemeente Eindhoven