KNMG


Financieel verslag 2002 Federatie KNMG

"De Jaarrekening 2002: Een rekening over een jaar, waarin nieuwe stappen zijn gezet; stappen op een weg die moet leiden tot verdere verzakelijking en professionalisering. Maar ook een jaar, waarin een stap terug gezet is, en wel back to the core-business.

In het afgelopen boekjaar is veel aandacht besteed aan het verder aanbrengen van structuur, regelmaat en eenvoud in de financieel administratieve organisatie. Tastbaar is dit geworden in de vorm van o.a. meer transparante kwartaalrapportages, een snellere facturatie en een stringenter invorderingsbeleid voor facilitaire diensten, een verdere uitbouw van de projectadministratie alsmede een begin van een vereenvoudigde verrekensystematiek. Voorts is ook uitvoering gegeven aan het voornemen een verdere administratieve splitsing tot stand te brengen tussen de KNMG activiteiten en publiekrechtelijke taken.

In het kader van het back to the core business kan genoemd worden het feit dat de bancaire functie die de KNMG lange tijd vervulde, fors is gereduceerd. Daarmee houdt verband het feit dat de met veel andere Verenigingen bestaande rekening courantverhouding verder is afgebouwd.

Maar ook op andere gebieden is en wordt de vraag naar de kernfunctie van een antwoord voorzien. Zo is door de afdeling Computer, Service en Nabewerking (CSN) gewerkt aan het doorvoeren van een standaardisering op automatiseringsgebied, alsmede aan een reductie van de dienstverlening aan beroepsverenigingen en derden.

In het kader van een nadere structurering van de beleids- en adviestaken is besloten te komen tot een verdeling in een drietal compartimenten (1. gedelegeerd aan, 2. te coördineren door , 3. in opdracht van één of meer federatiepartners uit te voeren door het KNMG-bureau). Samenhangend met deze nieuwe indeling van de beleids- en adviestaken wordt ook een voor de opdrachttaken gewijzigde financieringsstructuur de komende jaren gefaseerd ingevoerd.

Voorts kan worden vastgesteld dat de doorgevoerde maatregelen in de financieel administratieve sfeer ook hebben bijgedragen aan een betere beheersbaarheid van de lopende processen. Dat komt onder andere tot uiting in de mogelijkheid om aan de hand van managementinformatie tijdig bij te sturen of anderszins aanpassingen door te voeren.

Het feit dat de Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen (NVVA) in 2002 is toe getreden tot de KNMG is niet alleen uit overwegingen van representativiteit toe te juichen, maar heeft natuurlijk ook bijgedragen aan een toename van inkomsten uit de federatieve afdracht. Overigens is deze toename ook te verklaren uit bijvoorbeeld het wegvallen van de introductiekorting voor de NVAB die een jaar eerder lid van de KNMG is geworden. Aan het eind van het boekjaar 2002 nam de Algemene Vergadering voorts het besluit de Nederlandse Vereniging van Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) per 1 januari 2003 als nieuw lid te verwelkomen.

Vastgesteld kan worden dat het verenigingsresultaat gebleven is binnen de begrotingsgrenzen: het resultaat bedraagt 37.284,- . Het negatieve resultaat bij het facilitair bedrijf (- 93.339,-.) komt ondanks genomen maatregelen, niet geheel onverwacht.Sommige onderdelen van de facilitaire KNMG-organisatie bevinden zich immers in een moeilijke positie, waarmee ook de betekenis van het bestuurlijk genomen besluit de vraag naar de toekomst van onderdelen van het facilitair bedrijf kritisch onder de loupe te leggen, nog eens wordt benadrukt. Deze vraag zal in 2003 van een definitief antwoord voorzien moeten worden. "

mr W.P.Rijksen,
algemeen directeur

Zie ook:
pdf Balans KNMG 2002
pdf Staat baten en lasten2002