Nederlandse Vestingstedendagen 2003 in Bergen op Zoom (27-06-2003)


De binnenstad van Bergen op Zoom wordt 3 dagen lang het toneel van troubadours, soldaten, roofvogels, boogschutters en andere bysondere luyden. Zij slaan hun kampen op meerdere plaatsen in het oude centrum van de vestingstad Bergen op Zoom. Deze 3-daagse reis naar het verleden wordt gehouden in het weekend van 11 tot en met 13 juli. Bergen op Zoom maakt, met 15 andere gemeenten, deel uit van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden.

Openlucht Vestingspektakel
Op vrijdagavond 11 juli en zaterdagavond 12 juli wordt vanaf 20.30 uur op het Ravelijn het Openlucht Vestingspektakel gehouden. De muziek, de special effects en het spel zullen een blijvende herinnering achterlaten bij de bezoekers. Ook op zondagmiddag vanaf 14.00 uur is er nog een mogelijkheid tot het bijwonen van dit bijzondere spektakel. Het aantal plaatsen op het Ravelijn is echter beperkt. De toegangskaarten kosten 10 euro per persoon. Kaarten zijn onder meer verkrijgbaar bij Toerisme Bergen op Zoom.

Presentatie
Zaterdag- en zondagmiddag heten de vestingsteden Naarden, Geertruidenberg, Gorinchem, Woudrichem, Zaltbommel, Hulst, Heusden, Brielle, Willemstad, Hellevoetsluis, Ravenstein, Grave, Maastricht en Bergen op Zoom bezoekers van harte welkom in de Sint Gertrudiskerk. Zij laten iedereen kennis maken met de vestinggeschiedenis van deze trotse steden.

Gilden en schutterijen
De stad wordt in de nacht van zaterdag op zondag bewaakt door de Bergsche Batterij uit Geertruidenberg. Ze slaan hun tenten op op het Bleekveld en zondagmiddag voeren zij hier verschillende demonstraties op. De Grote Markt is op zondag vanaf 16.30 uur het decor van een fantastisch aanvalsspel vol actie en spektakel. Vanuit verschillende straten in de binnenstad treffen de kanonniers, gilden en schutterijen elkaar op de Grote Markt! Dikke rookwolken en flarden kruitdamp afkomstig uit de kanonnen die worden afgevuurd zullen tezamen met het gebulder van deze vuurmonden op de bezoeker een verpletterende indruk achterlaten. Op het Sint Catherinaplein kan het publiek op zondagmiddag getuige zijn van schiet- en vendeldemonstraties van de verschillende gilden en schutterijen.

Merck toch hoe Sterck
Zaterdag- en zondagmiddag kunnen bezoekers het toneelspel Merck toch hoe Sterck bewonderen bij de Gevangenpoort. Op de Korenmarkt is er zondagmiddag een Middeleeuwse markt met bij deze periode passende ambachten. Bij Het Markiezenhof kunnen bezoekers onder meer genieten van een roofvogelshow.

Volledige programma
Het volledige programma staat in de programmafolder vanaf medio juni verkrijgbaar bij Toerisme Bergen op Zoom aan de Grote Markt 1 te Bergen op Zoom. Het programma staat binnenkort ook op internet: www.bergenopzoom.nl.
Bergen op Zoom nodigt iedereen uit voor een spannende, spectaculaire en bovenal onvergetelijke reis terug in de tijd. Laat de verbeelding tot u spreken!