Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


Vervolg persbericht

Zwembadbranche pakt problemen grondig aan
Driebergen, 10 juli

Uitreiking Keurmerk Veilig & Schoon aan zes zwembaden

Donderdag 10 juli ontvingen zes zwembaden het Keurmerk Veilig & Schoon uit handen van de Tilburgse burgemeester Johan Stekelenburg en de Limburgse handhavingsgedeputeerde Herman Vrehen. Onder de zes baden bevinden zich drie Tilburgse zwembaden: De Drieburcht, Stappegoor en Rauwbrake, twee Limburgse baden: zwembad D'r Pool (Kerkrade) en Het Anker (Born) en het Gelderse zwembad Den Helder (Doesburg). Het Keurmerk Veilig & Schoon is een eerste resultaat van de versterkte samenwerking tussen de brancheorganisaties RECRON en LC Nederlands instituut voor lokale Sport & Recreatie als antwoord op de vraag vanuit de zwembadbranche, de consument en de overheid om kwaliteitsgaranties. Op dit moment zijn ruim 200 zwembaden zich aan het klaarstomen voor de aanmelding voor het keurmerk eind 2003 en begin 2004. "De zwembadwereld heeft tot op heden teveel problemen gekend door legionellabesmettingen, verdrinking en intimidatie door groepen jongeren. Dit moet een halt worden toegeroepen. Zwembaden hebben een belangrijke maatschappelijke functie op het gebied van sport en recreatie. Zwemmen moet veilig, schoon en vooral leuk zijn. De zwembaden die vandaag het keurmerk in ontvangst hebben genomen, laten hun klanten zien dat zij hieraan al het mogelijke hebben gedaan," aldus Lout Bierenbroodspot, voorzitter Stichting Zwembadkeur, verantwoordelijke instantie voor de uitgifte van het keurmerk.

De Tilburgse burgemeester Stekelenburg prees de zwembaden in zijn gemeente. Drie van de vier baden ontvingen het Keurmerk. Stekelenburg heeft grote waardering voor het branche-initiatief: "Laat iedereen zien, horen en proeven dat we veilig en schoon zijn en zich er ook zo naar gedragen. Goed voorbeeld doet immers goed volgen." Handhavingsgedeputeerde Vrehen van de provincie Limburg is van mening dat het Keurmerk een positief effect heeft op het imago van de zwembadbranche. "Het gaat om nemen en geven van verantwoordelijkheid en een keurmerk helpt bij handhaving," aldus Vrehen die zijn waardering voor de twee Limburgse zwembaden die het Keurmerk hebben behaald, niet onder stoelen of banken stak.

Het Keurmerk Veilig & Schoon bevat harde criteria met betrekking tot het wettelijk kader en branchevereisten. Hiermee wordt de kwaliteit, de veiligheid en de hygiëne in zwembaden bevorderd en worden de ondernomen stappen gewaarborgd. Voorbeelden van criteria zijn bijvoorbeeld concrete calamiteitenplannen, toezichtplannen, brandveiligheid en controle van horeca, speeltoestellen en legionellaveiligheid. De keuringen voor het Keurmerk worden verricht door onafhankelijke keuringsinstanties.