Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 9 juli 2003

Toeristische sector wil geld voor VVV

AMSTELVEEN, 9 juli 2003 - "Toerisme is een groeisector," aldus de gemeente Amstelveen. Tegelijkertijd wordt de subsidiekraan voor de plaatselijke VVV bijna dichtgedraaid. De afdeling Amstelland van Koninklijk Horeca Nederland is verontrust over het voornemen van de gemeente om de subsidie met 60% te korten. "De gemeente gaat daarmee recht in tegen het beleid van de vorige Commissaris van de Koningin J.A. van Kemenade om VVV's te ondersteunen," zegt voorzitter John Theunisz. "Hij riep gemeenten op zich juist maximaal in te spannen om deze organisaties te ondersteunen."

"We kunnen de voorgenomen bezuiniging absoluut niet rijmen met de opmerking van de gemeente, dat toerisme een groeisector is," zegt een verontwaardigde John Theunisz. "Letterlijk stelt een nota van B&W: `Het toerisme is een groeisector en zal ook in Amstelveen in (economische) betekenis kunnen toenemen. Tevens levert juist deze sector een bijdrage aan de verbetering van het woon-, verblijfs- en vestigingsklimaat. Samen met de regio zal de gemeente zich inzetten voor een versterking en stimulering van het toerisme.' Maar dat zal moeilijk worden, nu de VVV met 60% wordt gekort."

Niet alleen Jos van Kemenade, de vorige Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, riep gemeenten op, om regionale VVV's maximaal te steunen. Ook Gedeputeerde B. Verburg van de Provincie liet zich onlangs in soortgelijke woorden uit. "Nu dreigt de stekker half uit het stopcontact te worden getrokken. Zodanig, dat de stekker er nog wel in zit, maar dan met 1 pool. Het apparaat krijgt dus geen stroom meer," aldus John Theunisz. Ondernemers, gevestigd in het prestigieuze Stadshart, hebben de extra bezoekerstroom van toeristen en dagjesmensen nodig om huren te kunnen voldoen. "Er moet een duidelijke continue impuls gegeven blijven worden aan de economie van Amstelveen, daar hebben wij de VVV hard bij nodig."

"Het wordt ook tijd dat de toeristenbelasting eindelijk eens aan de toeristische sector wordt besteed,"zegt Theunisz. "Die wordt nu aan de begroting van Algemene Middelen toegevoegd, in plaats van dat ze wordt gebruikt voor het algemeen nut van toeristen. Besteedt minstens dat geld aan de VVV!"

De afdeling Amstelland van Koninklijk Horeca Nederland heeft de gemeente Amstelveen reeds eerder een brief gestuurd over deze kwestie, maar daar is nooit een antwoord op gekomen.

Noot voor de redactie -