Royal Dutch Petroleum

Persbericht

10/07/2003

NAM en Shell Expro gunnen service contract aan AJS

Circa 70 nieuwe arbeidsplaatsen in regio Assen

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) en Shell Expro (Shell U.K. Exploration and Production) hebben een gezamenlijk contract gegund voor geïntegreerde dienstverlening in het Nederlandse en Engelse deel van de zuidelijke Noordzee. Het contract is toegekend aan AJS, een joint venture van Amec plc, Jacobs Nederland B.V. en Stork Industry Services B.V., na een openbare aanbesteding die in januari 2003 is gestart.

Het contract behelst de levering van diensten op het gebied van management, engineering, onderhoud en operationele ondersteuning voor alle installaties van de NAM en Shell Expro in het zuidelijke deel van de Noordzee, inclusief de gasbehandelingsinstallaties Den Helder en Bacton (Engeland). Met het contract, dat een looptijd heeft van zeven jaar, is een bedrag gemoeid van circa â'¬ 700 miljoen.

Het voorstel van AJS houdt in dat de dienstverlenende activiteiten op 3 plaatsen worden gehuisvest: Assen, Amsterdam en Great Yarmouth (Engeland). Als gevolg hiervan zullen in Assen of directe omgeving circa 70 nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan.

Anthony Charnley, General Manager van ONEgas, de organisatie waarin de NAM en Shell Expro hun offshore-activiteiten in de zuidelijke Noordzee hebben gebundeld, verwelkomde de toekenning: "Het gunnen van dit contract is een belangrijke stap op weg naar ons nieuwe Europese business model. Het houdt Shell en de NAM concurrerend in de zuidelijke Noordzee, en maakt het hen mogelijk investeringen te blijven doen in dat gebied. Het consortium AJS had sterke concurrentie, maar kwam als beste uit de bus. We kijken ernaar uit een goede samenwerking met hen op te bouwen."

In april van dit jaar kondigden de NAM en Shell een herstructurering aan waarbij de EP-activiteiten (Exploratie en Productie, de opsporing en winning van olie en gas) van Shell in acht Europese landen onder één management team worden gebracht. Onderdeel van die Europese integratie is dat de aansturing van de offshore operaties in de zuidelijke Noordzee vanuit Assen zal gaan plaatsvinden. Als gevolg hiervan zal het kantoor van Shell Expro in Lowestoft eind 2004 worden gesloten.

Eerder was al besloten het NAM-kantoor in Velsen te sluiten. De activiteiten uit Velsen zullen als gevolg van de Europese herstructurering niet worden overgebracht naar Den Helder, zoals eerder de bedoeling was, maar naar Assen. In Den Helder behoudt de NAM een operationele basis voor offshore activiteiten en de belangrijke gasbehandelingsinstallatie Balgzandpolder. Daar wordt gas dat offshore is geproduceerd, behandeld (van vloeistoffen ontdaan en op specificatie gebracht) en vervolgens afgeleverd aan het Gasunie pijpleidingsysteem.

Algemene voorwaarden|Privacy-statement

Copyright NAM BV 2003