Gemeente Utrecht


2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
55 Vragen van mevrouw N. D. van den Broek
(ingekomen 9 juli 2003)

Al lange tijd is er een oneerlijke concurrentiestrijd tussen twee stichtingen die zich bezighouden met het beheer van atelier en oefenruimte, namelijk Stichting Sophia en SWK. Zo'n vier jaar geleden is getracht een fusie te bewerkstelligen tussen beide organisaties. Dit is, zoals de VVD al voorspelde, niet gelukt. De doelstellingen van beide stichtingen zijn verschillend. Ook is ooit overwogen de subsidie aan Stichting Sophia stop te zetten. De VVD heeft toen aangegeven dat hier een inhoudelijk reden voor ontbrak en daarom is de subsidie toen blijven bestaan. Nu krijgt SWK EUR 121.830,00 subsidie en Stichting Sophia EUR 27.159,00. Zover onze informatie strekt, biedt het OGU tijdelijk vrije panden aan, aan zowel Stichting Sophia en als SWK zodat beide voldoende kansen hebben om ateliers uit te geven aan kunstenaars.

De VVD vindt dat het geven van subsidies zakelijk moet zijn en gericht op resultaat. Met andere woorden voordat een subsidie wordt verstrekt, dienen er duidelijke afspraken gemaakt te zijn over wat de subsidienemer daarvoor moet doen. In het geval van SWK en Sophia dienen de afspraken te gaan over het aantal ateliers in beheer, de hoogte van de huren en de extra voorzieningen. Ook dienen instellingen die zich op hetzelfde terrein begeven en subsidie krijgen van de gemeente dezelfde kansen te krijgen en op dezelfde wijze te worden benaderd. Meer aanbieders en meer concurrentie levert alleen maar meer aanbod en kwaliteit op voor cultuur, terwijl dit niet meer geld hoeft te kosten. Wij streven immers naar cultureel ondernemerschap.

Nog steeds vraagt de VVD zich af of dat in dit geval gebeurt. Zeker als wij vernemen dat SWK de barak die in Fort Blauwkapel staat, (de barak waarin de theatergroep "Growing up in Public" al sinds lange tijd bivakkeert) te koop aangeboden heeft gekregen. Stichting Sophia heeft geen bod mogen doen terwijl zij de barak de afgelopen jaren heeft beheerd. Stichting Sophia is hiervan slechts met een kort briefje op de hoogte gesteld. De barak moet de bestemming cultuur krijgen, hier heeft de VVD altijd voor gepleit. Maar de specifieke toewijzing aan een organisatie moet via concurrentie bepaald worden. Dit geeft aanleiding tot de volgende vragen:

Is het correct dat het OGU tijdelijk beschikbare panden te huur aanbiedt aan zowel SWK als Stichting Sophia? Is er een vergelijking gemaakt tussen SWK en Stichting Sophia inzake het aantal tijdelijke en permanente ateliers in beheer en het aantal ateliers in bezit? Is dit in verhouding met de toegekende subsidie aan beide stichtingen? Zo nee, waarom niet? Is het inderdaad correct dat alleen SWK de mogelijkheid heeft gekregen om de Barak in Fort Blauwkapel te kopen? Zo ja, waarom is dat? Overweegt het college nog steeds om slechts één atelierbeheerders vanuit de gemeente te subsidiëren? Zo ja, kan het college toelichten waarom deze overweging wordt gemaakt en op welke gronden een keus wordt gemaakt tussen één van beide beheerders?

Antwoord van Burgemeester en Wethouders
(verzonden 12 augustus 2003)

Ja, dat is correct.
Het is bekend hoeveel tijdelijke en permanente ateliers beide stichtingen in beheer hebben. In de bijlage vindt u het overzicht van het aantal ruimten in kwestie.Het is bepaald niet zo dat aantallen werkruimten eenduidig in verband kunnen worden gebracht met de hoogte van het subsidie dat beide stichtingen van de gemeente ontvangen.In de exploitatie van complexen spelen diverse factoren een rol: bruto en netto-vloeroppervlak, de kwaliteit van panden, de staat van onderhoud, aard en ligging, de categorie van huurders, de eventueel door de gemeente in rekening gebrachte huur (tijdelijke panden worden soms om niet uitgegeven), de aan huurders in rekening gebrachte huur, de servicekosten e.d.

Daarnaast is van belang om vast te stellen dat Stichting Werkruimten Kunstenaars zich uitsluitend richt op 'kunsthuisvesting, terwijl Stichting Sophia zich (met de zusterstichting Sophie's Palace) daarnaast ook richt op kunstactiviteiten. De stichtingen zijn niet één op één te vergelijken. Ja, in goed overleg met de huurder Growing up in public is aan Stichting Werkruimten Kunstenaars gevraagd om een investerings- en exploitatieplan voor de militaire barak op Fort Blauwkapel uit te werken. In het plan wordt het perceel marktconform uitgegeven waarbij SWK als risicodragende beheerder kan optreden.

De reden van de vraag aan SWK is terug te voeren op de opgedane professionele kwaliteit met deze stichting bij diverse projecten (Draaiweg, jeugdtheaterwerkplaats Biltstraat, BAK Lange Nieuwstraat, Muziekhuis Makassarstraat etc.). Een tweede belangrijke reden is de omstandigheid dat de financiële positie van SWK solide genoeg is om bij projectontwikkeling een gemeentegarantie met betrekking tot de aan te gane lening te verstrekken. Ja, het blijft ons voornemen om met SWK tot overeenstemming te komen in verband met de meest solide constructie. In de vergelijking tussen SWK en Sophia is met het oog op de risico's van een te verstrekken gemeentegarantie de financiële positie van SWK sterker. De rekening courantverhouding tussen Sophia en Sophie's Palace is op het punt van invorderbaarheid niet vrij van zorg. Daarnaast blijft voor ons een punt van overweging dat de bestuursstructuur, met daarin inbegrepen eenduidigheid in functies, in helderheid beter is gewaarborgd.

---- --