Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING Koninklijk Horeca Nederland

Stijging aantal Aziatische keukens door de wok

WOERDEN, 18 juni 2003 - Het Chinees-Indische restaurant is van oudsher de meest traditionele exotische keuken in Nederland. De Aziatische sector is de laatste jaren behoorlijk in ontwikkeling. In 2002 was er een stijging van 2% in het aantal Chinese restaurants en ruim 12% in Japanse eethuizen. Dit is voornamelijk te danken aan het grote succes van de speciale wokkeukens. In Nederland zijn er inmiddels meer dan 100. In het kader van de campagne de horeca, gastheer van de samenleving, nodigt de sector Chinees-Indische Bedrijven van Koninklijk Horeca Nederland journalisten en fotografen uit om op 10 en 17 juli eens kennis te komen maken met het wokken...

De laatste tijd schieten de wokrestaurants als shii-takes* uit de grond. Thuis wokken we steeds vaker en ook in de Chinese restaurants kun je steeds vaker zien wat de kok ter plekke voor je klaarmaakt. En vlug ook, want wokken is snel eten met minstens 30 verse ingrediënten. In veel Chinese restaurants verdwijnt het doorgeefluikje en daarvoor in de plaats staat de kok nu in een open keuken te kokkerellen. Wokken is een eeuwenoude Chinese kooktraditie. Al twee duizend jaar geleden kochten koks op de markt verschillende soorten vis, vlees en groenten om ze direct te bakken in de wok. Deze manier van koken herleeft nu in meer dan 100 Chinese wokrestaurants.

Bij een wokrestaurant kun je zelf de rauwe soorten verse vlees, vis en groenten uitzoeken. Vervolgens kies je één van de sauzen en voor je ogen bereidt de kok dan alle ingrediënten direct in de wok. Daarnaast is er vaak een warm buffet met populaire bijgerechten, zoals rijst, mihoen, loempia's en fu yong hai. Als toetje is er vaak een dessertbuffet met vruchten en ijs.

Wokken is niet duur. Voor een vast bedrag mag je onbeperkt eten, van een voorafje tot een nagerecht. Het eten is niet alleen zeer vers, maar ook erg gezond. Door de hoge temperatuur van de wok neemt het eten geen vet op en blijven de vitamines behouden. Wokken is dus niet alleen snel en gemakkelijk, maar vooral erg gezond en heel lekker.


* Chinese paddestoelen


---

In het kader van de campagne de horeca, gastheer van de samenleving, nodigt de sector Chinees-Indische Bedrijven van Koninklijk Horeca Nederland journalisten en fotografen uit om op 10 en 17 juli eens kennis te komen maken met het wokken. De wokdemonstraties beginnen om 19.00 uur.

Per restaurant in Arnhem, Hoofddorp, Almere, Den Haag, Hengelo (alleen op donderdag 17 juli), Oosterland (Zeeland), Nuenen en Hazerswoude kunnen maximaal 10 journalisten/ fotografen een kijkje komen nemen. Inschrijvingen gaan volgens het principe "wie het eerst komt...".

Om u aan te melden belt u met het secretariaat van de Chinees-Indische sector van Koninklijk Horeca Nederland, 0348 - 489 459/ 460. Een mailtje sturen kan ook aan mse@horeca.org.


---

Noot voor de redactie -