STICHTING ALZHEIMER NEDERLAND
Alzheimer Nederland betaalt medicatie patiënten
De aanvraag voor vergoeding van het nieuwe middel memantine (Ebixa(r)) voor de behandeling van mensen met de ziekte van Alzheimer is afgewezen door de minister van VWS. Stichting Alzheimer Nederland wil het middel met geld uit een Dementie Noodfonds vergoeden voor mensen die memantine nodig hebben maar niet kunnen betalen. Er is een actiegiro opengesteld voor de instelling van dit Noodfonds. De belangenorganisatie ziet zich genoodzaakt deze taak van het ziekenfonds over te nemen.
Memantine (Ebixa(r)) is een medicijn voor de behandeling bij een matig ernstige tot ernstige vorm van de ziekte van Alzheimer. Memantine belemmert de aanmaak van de neurotransmitter glutamaat. Bij een te hoge concentratie verstoort glutamaat de signaaloverdracht tussen hersencellen. Het middel is vorig jaar september geregistreerd in Nederland en wordt uitsluitend voorgeschreven door gespecialiseerde artsen. Zij ervaren memantine als een belangrijke aanvulling op de bestaande medicatie. Onlangs heeft de overheid besloten het nieuwe middel niet te vergoeden.
Nederland nam al een uitzonderingspositie in wat betreft de medicatie voor Alzheimerpatiënten. Tot voor kort was alleen het middel rivastigmine (Exelon(r)) beschikbaar. Andere middelen zoals donepezil (Aricept(r)) en galantamine (Reminyl(r)) zijn in heel Europa wel beschikbaar maar niet in Nederland. 'De bestaande situatie wat betreft medicijnen voor Alzheimer in Nederland is onaanvaardbaar in het licht van de positie van Nederland binnen Europa', zegt Prof. dr Ph. Scheltens, Alzheimer Centrum Vumc.
Ook nu neemt Nederland een aparte beslissing. In vrijwel heel West-Europa wordt memantine door de overheid vergoed, maar in Nederland niet. In Nederland moet de patiënt de medicatie zelf betalen. De maandelijkse kosten hiervan zijn ongeveer 93 euro. Veel van de meestal oudere patiënten kunnen dat niet opbrengen. Dat hen daardoor een belangrijk nieuw medicijn wordt onthouden, vindt Alzheimer Nederland onrechtvaardig, maatschappelijk onverantwoord en dus ongewenst. Daarom heeft Alzheimer Nederland de onorthodoxe stap genomen de vergoeding van het nieuwe middel op zich te nemen. Met de apothekersorganisatie KNMP wordt bezien hoe dit op de meest praktische manier kan worden gerealiseerd.
Waar mogelijk en gewenst zal de verstrekking van memantine vergoed worden aan patiënten die de kosten niet zelf kunnen dragen. Het geld hiervoor zal komen uit een speciaal ingesteld Noodfonds Dementie. Alzheimer Nederland hoopt met de speciale ACTIEGIRO 2528 voldoende geld bijeen te zamelen voor dit Noodfonds Dementie. Het succes van de actie bepaalt het aantal mensen dat Alzheimer Nederland kan helpen.
Door de onwil van de overheid ziet Alzheimer Nederland zich, als belangenorganisatie van mensen met dementie, genoodzaakt om de taak van het ziekenfonds over te nemen. Directeur Marc Wortmann: 'Wij vechten voor mensen die het moeilijk hebben met hun ziekte maar hun stem moeilijk kunnen laten horen. Met deze unieke actie hopen wij de politiek ook op andere gedachten te brengen'.
Noot voor de redactie,