FENIT

Factuur Stichting Reporecht

09-07-2003 Onlangs heeft de Stichting Reprorecht aan een groot aantal bedrijven een forse rekening voor de betaling van reprorechten gestuurd. Mogelijk heeft ook u een onjuiste of disproportioneel hoge rekening ontvangen.

Op 1 februari 2003 is de Auteurswet 1912 uitgebreid met een nieuwe wettelijke regeling met betrekking tot het reprorecht. Deze regeling verplicht bedrijven tot het betalen van een vergoeding voor het mechanisch fotokopiëren van bepaalde auteursrechtelijk beschermde informatieproducten ten behoeve van het bedrijf. In dat kader heeft het Ministerie van Justitie de Stichting Reprorecht aangewezen om de reprorechtelijke vergoedingen te innen. De door de Stichting Reprorecht geïnde vergoedingen zijn onder meer bestemd voor schrijvende auteurs.

De nieuwe wet bepaalt dat reprorecht verschuldigd is voor het fotokopiëren van artikelen uit dag-, nieuws- of weekbladen, tijdschriften of van een klein gedeelte uit een boek. De vergoeding is verschuldigd door ieder bedrijf dat reprografisch verveelvoudigt of daartoe opdracht geeft. De hoogte van de vergoeding is wettelijk bepaald op 0,045 per gekopieerde pagina. Een uitzondering geldt voor onderwijsinstellingen buiten de sfeer van het wetenschappelijk onderwijs, die een vergoeding van 0,011 voor iedere gekopieerde pagina moeten betalen.
De vele bedrijven in de ICT-sector die (mede) onderwijsdiensten verlenen, vallen naar ons oordeel onder dit lagere tarief. Voor zover ons bekend heeft Stichting Reprorecht bij het maken van de onlangs verstuurde rekening onvoldoende rekening gehouden met dit lagere tarief.

De nieuwe regeling betreft alleen het fotokopiëren 'van papier naar papier'. De wettelijke regeling inzake reprorechten heeft dus geen betrekking op digitale documenten van het internet die vervolgens worden geprint. Ook als er wordt gescand en niet direct wordt geprint, valt dit niet onder reprografisch vermenigvuldigen. Hoewel elektronisch kopiëren van reprorechtsplichtige documenten (nog) niet onder deze heffing valt, betekent dit niet dat het wel is toegestaan. Als bijvoorbeeld een fax wordt gebruikt als kopieerapparaat, valt de kopie onder de heffing. Geen vergoeding is verschuldigd over interne rapporten, brieven en memos.

Naast een betalingsplicht moeten bedrijven, die per jaar in totaal meer dan 50.000 fotokopieën maken, hiervan opgave doen aan de Stichting Reprorecht. Bedrijven die minder dan 50.000 fotokopieën op jaarbasis maken, zijn niet verplicht deze opgave te doen, maar moeten wel betalen. Deze grens van 50.000 heeft betrekking op alle gemaakte fotokopieën en dus niet alleen op de reprorechtplichtige kopieën.

Bij het berekenen van de onlangs verstuurde rekeningen is de Stichting Reprorecht niet uitgegaan van het feitelijke aantal kopieën dat uw bedrijf maakt. De Stichting Reprorecht heeft haar rekening gebaseerd op de resultaten van een onderzoek van een particulier onderzoeksbureau. Dit rapport bevat onder meer gemiddelde cijfers met betrekking tot het kopieergedrag in diverse economische sectoren. Ook heeft de Stichting Reprorecht haar berekeningen gebaseerd op het aantal werknemers van uw bedrijf, zoals die bij de Kamer van Koophandel staan geregistreerd.

FENIT adviseert u nadrukkelijk de juistheid van de u toegezonden rekening kritisch te bekijken. Mocht u het met deze factuur niet eens zijn, dan kunt u dit binnen dertig dagen na ontvangst van de rekening schriftelijk kenbaar te maken aan de Stichting Reprorecht. Om problemen te voorkomen adviseren wij u tijdig bij Stichting Reprorecht te reageren. Een voorbeeldbrief treft u hieronder aan.

U kunt de volledige tekst hier downloaden als pdf-file (klik op pdf-button).

copyright FENIT 2003