Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 7 juli 2003

In het juli/augustusnummer van Natuur en Milieu:

Milieu krijgt met moeite plaats in Europese grondwet Voorzitter Giscard d'Estaing van de Europese Conventie had er een blinde vlek voor. De milieu-beweging moest eraan te pas komen om duurzame ontwikkeling - nota bene een officiële doelstelling van de Europese Unie - een plaats te geven in de ontwerptekst van de nieuwe Europese grondwet.

EU-nieuwkomer Tsjechië is verslaafd aan kernenergie Na de Fluwelen Revolutie werd de lucht boven Tsjechië snel schoner, door de instorting van de verouderde, op bruinkoolstook drijvende industrie. Bij de nieuwe start is gekozen voor kernenergie. Duurzame bronnen leveren een schamele twee procent van de totale energievoorziening, maar dat moet van Europa acht procent worden. De energie-adviseur van de milieuminister heeft er een hard hoofd in: "Bestuurders hebben geen belangstelling voor duurzame energie. De regering denkt als vanouds in grootschalige, centralistische concepten, terwijl kleinschaliger windmolenparken en kleinere waterkrachtcentrales in Tsjechië juist zo veelbelovend zijn."

Essay
Staatssecretaris Van Geel is er trots op dat Nederland op koers ligt met de uitvoering van het
Kyotoverdrag. Volgens Sible Schöne van het Wereld Natuur Fonds is dat geen kunst. Wij halen
onze Kyotoverpichting door halvering van de uitstoot van andere broeikasgassen dan CO2 en voordelig emissierechten in het buitenland te kopen. Onze uitstoot van CO2 stijgt echter wel met twintig procent, terwijl die mondiaal uiteindelijk met minstens tachtig procent moet dalen. Er moet dus meer gebeuren. De nieuwe regering doet er goed aan om het voortouw te nemen in de discussie over het mondiale klimaatbeleid ná Kyoto.