CBS
Verbetering industrie zet niet door

In mei 2003 vertoont de Nederlandse industrie geen tekenen van herstel. Er is minder omgezet en ook de productie komt lager uit dan een jaar eerder. Daarmee zet de verbetering van begin dit jaar niet door. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Het producentenvertrouwen laat eenzelfde ontwikkeling zien. Ook dat is de afgelopen maanden gedaald, na een lichte opleving begin dit jaar.

Omzet industrie 5 procent lager

De Nederlandse industrie heeft in mei van dit jaar 5 procent minder omgezet dan in mei 2002, bij 1 procent hogere afzetprijzen. Nagenoeg alle onderscheiden branches binnen de industrie hebben minder omgezet. Alleen de aardolie- en chemische industrie wist een geringe omzetgroei te genereren. Met name deze branche zorgde in het eerste kwartaal van 2003 nog voor een omzetgroei van de totale industrie, vooral door hogere afzetprijzen.
In mei is zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt de omzet 5 procent lager dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt was de afzetprijs 2 procent hoger dan in mei 2002. De gemiddelde afzetprijs die aan buitenlandse afnemers is berekend, lag 1 procent lager dan in mei 2002. Dit wijst erop dat, gecorrigeerd voor prijsontwikkelingen, de daling van de omzet op de binnenlandse markt het grootst is.

Productie industrie ook lager

De industriële productie (volumegroei van de toegevoegde waarde) ligt in mei 4 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Alleen de productie in de aardolie- en chemische industrie ligt boven het niveau van mei 2002. De daling van de industriële productie ten opzichte van een jaar eerder neemt in mei toe, nadat deze begin dit jaar afvlakte. Dit wordt ook bevestigd door de seizoengecorrigeerde cijfers, die het beste zicht geven op eventuele omslagen. Na verwijdering van seizoeneffecten is de productie in mei 2 procent gedaald ten opzichte van april dit jaar. Hiermee zet de bescheiden productiegroei van het eerste kwartaal van 2003 niet door.

Technische toelichting

De persberichten van de productie en omzet in de industrie zijn samengevoegd tot één persbericht. De gebruikelijke branchetabellen zijn hierdoor komen te vervallen. De betreffende gegevens zijn te raadplegen op http://www.cbs.nl/nl/cijfers/kerncijfers/omzet-productie-industrie.htm
De productie-index van de industrie beschrijft de groei van de industriële productie (de 'toegevoegde waarde'). Dit kan ook worden opgevat als de voor prijsverandering gecorrigeerde groei van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens.
De omzet (exclusief BTW) wordt waargenomen aan de hand van de verkoopgegevens van industriële ondernemers.
In tabel 1 worden de mutaties ten opzichte van een jaar eerder van de omzetcijfers en productie-index weergegeven. In tabel 2 zijn de mutaties ten opzichte van een jaar eerder per branche geschoond voor eventuele verschillen in werkdagpatronen ten opzichte van het voorgaande jaar. In tabel 3 zijn de mutaties ten opzichte van de voorgaande periode gecorrigeerd voor seizoeninvloeden.
Verschillen in de ontwikkeling tussen productie en omzet hangen vooral samen met de volgende factoren. Allereerst wordt de omzetontwikkeling beïnvloed door prijsveranderingen, die niet van invloed zijn op de productiecijfers. Daarnaast spelen veranderingen in de voorraden eindproduct een rol. Verder loopt bij langdurige productieprocessen de omzet (vaak in de vorm van termijnbetalingen) niet per se parallel met de productie. Van meer statistische aard zijn verschillen in wegingschema's: vooral de aardolie- en chemische industrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie tellen zwaarder mee in de omzet- en prijsontwikkelingen dan in de productiegroei.
De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lfers van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens.

PB03-128

9 juli 2003

9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht