Gemeente Apeldoorn

Gemeente gaat milieuhandhaving verbeteren

De gemeente gaat de kwaliteit van de milieuhandhaving verder verbeteren en professionaliseren. Deze week hebben b. en w. tegelijk een handhavingsprogramma en een vernieuwde strategie voor milieuhandhaving vastgesteld, waarmee direct invulling aan het verbetertraject wordt gegeven.

Aanleiding hiervoor zijn bestuurlijke afspraken, op landelijk niveau gemaakt, over verbetering van kwaliteit en professionaliteit van de milieuhandhaving bij gemeenten, provincies en waterschappen. Eén van de afspraken is om per 1 januari 2005 aan een gestandaardiseerd kwaliteitsniveau te voldoen, op basis van landelijke criteria die wettelijk worden vastgelegd.

Het zijn geen vrijblijvende afspraken: als de kwaliteit per 2005 niet voldoende is, gaat het ministerie van VROM dwingende maatregelen treffen, door bijvoorbeeld de vorming van regionale of provinciale handhavingsdiensten.

Apeldoorn wil zich op vier gebieden verbeteren: de productkwaliteit en de uitvoeringsorganisatie; de strategie en werkwijze van milieuhandhaving; de programmering en de samenwerking. De gemeente gaat zich vooral richten op het verbeteren van het naleefgedrag, onder meer door betere communicatie met zowel burgers als bedrijven. Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven is gevraagd mee te denken over de rol die zij kunnen vervullen in de communicatie met bedrijven.

In de programmering ligt de nadruk niet meer op het aantal controles, maar op het resultaat ervan (naleefgedrag). Daarbij wordt voor een deel van de bedrijven een bonus/malussysteem ingevoerd. Dat houdt in, dat het aantal controles van een bedrijf wordt bepaald door de mate waarin het bedrijf de milieuregels naleeft.

Op overtredingen wordt bestuurlijk op passende wijze gereageerd. Daarbij vindt informatieuitwisseling en afstemming plaats met het Openbaar Ministerie en de (milieu-)politie.

Wat gedogen betreft, sluit Apeldoorn aan op het "Landelijk Beleidskader Gedogen". Dat betekent, dat gedogen uitsluitend plaatsvindt in een beperkt aantal gevallen (met een gedoogbeschikking).

De gemeentelijke afdeling Milieu gaat verder de functies van vergunningverlening en handhaving scheiden. De bedrijven krijgen straks dus te maken met vergunningverleners en handhavers.

Wat samenwerking betreft, heeft Apeldoorn al regelmatig overleg met andere handhavingspartners zoals provincie, waterschap, het Openbaar Ministerie en de (milieu-)politie. De gemeente gaat prioriteit geven aan de interne afstemming van handhavingstaken.

© 1996-2003 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer
Webserver: 1