Ingezonden persbericht

Eerste Nederlandse Boek Seksverslaving Verschenen

Amsterdam, 8 juli 2003

Seksverslaving is een beladen woord dat in Nederland vooral nerveus gelach oproept. Weinig mensen weten wat seksverslaving is. Nog minder mensen denken seksverslaafden te kennen. De mensen die er iets van zeggen, zijn vaak mensen die de opmerking maken: "Nou als je dan toch verslaafd moet worden, dan is dit wel een heel lekkere verslaving!"
Stichting NPIBS presenteert u de eerste druk van het boek 'Van Trauma Naar Triomf'; het eerste Nederlandse boek over de problematiek van seksverslaving.



De bovenstaande opmerking gaat voorbij aan de realiteit van de ziekte en het lijden wat de mensen in kwestie, en hun partners of naasten beleven. In het boek wordt deze realiteit uitgebreid beschreven, al kunnen ze nauwelijks verwoorden hoe de levens van deze mensen eruit zien, welk lijden zij ervaren, noch wat de gevolgen van deze situaties zijn op hun leven.


Al sinds 1999 is Stichting NPIBS, het Nationaal Preventie en Informatie Bureau Seksverslaving, bezig met het onder de aandacht brengen van de problematiek van seksverslaafden, hun partners en gezinnen. De enorme nood en het volstrekte ontbreken van elke vorm van bekendheid, begrip en deskundigheid onder hulpverleners leidde in 1999 tot de start van de stichting en de opzet van hulpverlening in de praktijk 'Mens onder Mensen'. Uiteindelijk is het nu, juli 2003, zo ver dat wij veel van onze ervaringen door middel van een boek gaan doorgeven aan u. Voor het eerst een instrument waarbij betrokkenen, verslaafden en partners, maar ook professionals handvatten en kennis krijgen om te begrijpen waar volgens internationale schattingen 5 - 6% van de bevolking last van heeft.


Het boek bestaat grofweg uit 4 delen. Allereerst wordt er vanuit verschillende invalshoeken een theoretisch beeld gegeven op basis van internationaal erkende wetenschappelijke documentatie, onderzoek en ervaring wat dit probleem is. Mensen als Bill Marshall (ATSA), Goodman, Dan Casriel en Patrick Carnes (NCSAC) worden weergegeven om u een indruk te geven hoe u deze problematiek kunt interpreteren.


Deel 1 is een nadere kennismaking met de ziekte aan de hand van praktijkervaringen. Allereerst kijken we naar manieren hoe de ziekte gediagnosticeerd kan worden. We proberen u uit te leggen waarom seksverslaving zo omstreden is. Vervolgens gaan we met u de praktijk bekijken van deze ziekte in het dagelijks leven van mensen. Hier zal uitvoeriger de betekenis beschreven worden van wat deze ziekte voor verslaafden, partners en kinderen inhoudt en hoe deze via duidelijke kenmerken en karakteristieken kan worden herkend. U zult daarmee inzicht verkrijgen in hoe deze ziekte van binnenuit wordt beleefd.


In deel 2 zullen wij beschrijven hoe de hulpverlening in Nederland omgaat met seksverslaving. Aan de hand van praktijkvoorbeelden kunt u zien hoe de hulpverlening zich in deze opstelt en op welke punten behoefte is aan verbetering en vernieuwing. Dit wordt ondersteunt door diverse Nederlandse- en internationale professionals die de ziekte van dichtbij kennen. U zult zelf ervaren wat mensen meemaken die zich herkennen in de problematiek van seksverslaving en co-verslaving.


Tenslotte zal in deel 3 de opzet van Stichting NPIBS worden beschreven, en concreet verteld worden over ons werk en de verschillende methodieken en programma's die wij hebben ontwikkeld. Alle vragen die er zijn over de aanpak van de verslaving van verslaafde en partner wordt uitvoerig en concreet uitgelegd. U krijgt daarmee een instrument van onschatbare waarde. Voor verslaafden en hun partners vormt het boek een ultieme kans om te leren verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf in hun herstelproces.


Voor hulpverleners een unieke kans om inzicht te krijgen in een probleem wat zij mogelijk dagelijks voor hun neus krijgen maar nooit hebben herkend. We gaan ook in op de succesvolle behandelingen die Stichting NPIBS in Duitsland wist te realiseren voor patiënten die meer dan ambulante steun nodig hadden. Daarnaast geven wij u een uitgebreid overzicht van de uitkomsten van ons nationaal onderzoek waaraan ruim 2500 deelnemers hebben meegedaan.


'Van Trauma Naar Triomf' is een weergave van de realiteit zoals verslaafden die met ons hebben gedeeld en doet een beroep op u om uw hart open te stellen voor begrip, voor steun en onvoorwaardelijke liefde. Alleen door uw hart open te stellen voor deze drie: begrip, steun en onvoorwaardelijke liefde, kan de ketting van verslaving worden geheeld.


Wij zien een belangrijk verband tussen seksueel misbruik bij kinderen, seksverslaving en zedendelicten. Vaak is verslaving een antwoord op een trauma als kind en kan dit escaleren in herhaling van misbruik door de verslaving wanneer er niets aan het probleem wordt gedaan. Deze cyclus is een essentiële factor bij seksverslaafden.
Deze cyclus moet in de behandeling van de problemen een integrale aanpak krijgen.


Daarbij past geen oordeel, geen moraal, geen schaamte en geen agressie.


Passender en functioneler vinden wij het deze realiteit te onderkennen en te streven naar openheid over deze cyclus, zodat aan preventie kan worden gewerkt. Wij stimuleren overlevenden van seksueel geweld, seksverslaafden (vaak het resultaat van die trauma's) en zedendelinquenten (vaak de resultanten van het niet kunnen vinden van hulp voor seksverslaving als gevolg van incest) hun verantwoordelijkheid te nemen door het zoeken van hulp die aansluit op hun herstelproces, hun beleving van de waarheid en hun behoeftes. Dit boek biedt ook daarvoor een goede basis!


'Van Trauma Naar Triomf' is een boek geworden vol ervaring kracht en hoop, verspreid over zo'n 300 pagina's. Het boek kunt u nu bestellen via internet op www.seksverslaving.nl/bestel.html of telefonisch bij de helpdesk die bereikbaar is van 09.00 - 09.30 uur op werkdagen. Ook kunt u gewoon onderstaand formulier invullen en opsturen. Het boek is voor ¤ 18,95 verkrijgbaar incl. BTW en verzendkosten. Na ontvangst van uw betaling wordt het boek gratis aan u verzonden! Zendingen in het buitenland of zendingen van meer dan 1 stuk betalen zelf de portokosten.


Stichting NPIBS

postbus 15468

1001 ML Amsterdam

020 - 3791040

www.seksverslaving.nl