Gemeente Ede

Economisch beleid geeft voorrang aan werkgelegenheid

De gemeente Ede richt zich op een veelzijdige economie en een goede werkgelegenheidsmix, nauw aansluitend op de toekomstige beroepsbevolking. Naast het aantrekken van werkgelegenheid voor hoger opgeleiden, zal ook de aandacht gevestigd zijn op voldoende arbeidsplaatsen voor lager opgeleiden. Uitgangspunt is een gemiddelde jaarlijkse groei van minimaal 600 tot maximaal 1.000 banen per jaar.

Dat staat in de concept Kadernota Economisch Beleid die dinsdag 8 juli door burgemeester en wethouders van Ede werd besproken. De Kadernota geeft de hoofdlijnen voor een nieuw economisch beleid voor de komende tien jaar weer. In de zomerperiode zal de concept-nota extern worden besproken met de provincie Gelderland, EZ regiokantoor Oost, Kamer van Koophandel, WERV-gemeenten, EBC en EOV en andere belanghebbenden. Op basis van de op- en aanmerkingen van de externe partijen zal in het najaar een definitieve nota met een actieprogramma worden geschreven. Ede wil de ruime potenties zorgvuldig benutten. Er wordt voldoende ruimte geboden voor bedrijvigheid. Ede gaat daarbij zorgvuldig om met haar ruimte: de werkgelegenheid moet aansluiten bij de kwaliteiten van de beroepsbevolking. Ook bij het aantrekken van nieuwe bedrijven wordt daar rekening mee gehouden. Ede is vanwege haar ligging geliefd bij de logistieke sector. Als evenwel blijkt dat een logistiek bedrijf veel grond maar weinig personeel nodig heeft, zal er geen industriegrond worden verkocht. Extra werkgelegenheid is een belangrijk uitgangspunt bij de vestiging van nieuwe bedrijven.

Groei
Ede zet in op groei van kennisintensieve bedrijvigheid. Hierbij wordt sterk gedacht aan bedrijven die zich bezig houden met voedingsmiddelen, medische toepassingen, farmacie en biotechnologie (Food Valley). Ook de kantoorgebonden dienstverlening kan worden uitgebouwd.
Daarnaast zet Ede in op versterking van het winkel-, vrijetijds- en toeristisch aanbod in het stedelijk gebied, de kleine kernen en de Veluwe.
De Veluwe is een belangrijke trekker op het gebied van recreatie en toerisme. Hieromheen is een cluster van voorzieningen en verblijfsaccommodaties ontwikkeld voor de dagtoerist en de verblijfsrecreant. In de toekomst verwacht de sector verder te groeien. In de nota wordt ingezet op een vernieuwing van het aanbod. In het buitengebied moet een kleinschalige infrastructuur worden ontwikkeld om de toegankelijkheid te verhogen voor inwoners en toeristen.

Ede realiseert zich dat haar imago niet wervend is. Om dit te verbeteren zet Ede in op een gerichte regio- en city-marketing, waarin de nadruk wordt gelegd op de Edese kwaliteit van wonen en werken. Ede zet in op regionale samenwerking, met name met Wageningen, Rhenen en Veenendaal (Food Valley), Veenendaal (ISEV-terreinen) en Wageningen, Rhenen en Barneveld (toerisme en recreatie). Ter ondersteuning van het economisch beleid zullen de randvoorwaarden versterkt moeten worden. Daarbij gaat het om aansluiting van onderwijs, goede bereikbaarheid van werklocaties, een gevarieerd woningaanbod en het verminderen van verkeershinder, milieuhinder en sociale onveiligheid op werklocaties.
De gemeenteraad bespreekt de Kadernota in september. Verwacht wordt dat de definitieve versie van de Kadernota eind 2003 door het college kan worden vastgesteld.