Gemeente Ede

Evenementenvergunning aangepast
Fleurig 2003 bij daglicht

De gemeente Ede heeft de evenementenvergunning voor Fleurig 2003 op landgoed Kernhem aangescherpt. De organisatie mag geen kunstlicht gebruiken. De sluitingstijden zijn hierop aangepast.

Een aantal belanghebbenden heeft gereageerd op de conceptvergunning voor Fleurig. Hun bezwaren betroffen met name de verstoring op de in het landgoed aanwezige vleermuizen en de kans op de beschadiging van de flora. De gemeente Ede heeft serieus naar deze bezwaren gekeken en besloten de voorwaarden in de vergunning aan te scherpen. De organisatie van Fleurig heeft deze aangescherpte voorwaarden geaccepteerd.

De belangrijkste wijziging betreft het verbod op kunstlicht. Dit betekent dat het evenement eerder zal moeten sluiten. Kunstlicht kan hinderlijk zijn voor vleermuizen die hun vliegroute over het landgoed hebben. Ook de gemeente Ede hecht veel belang aan de bescherming van de vleermuiskolonie op landgoed Kernhem. Daarom is de gemeente de bezwaarmakers op dit punt tegemoetgekomen.

Een onderzoeksinstituut heeft op landgoed Kernhem een uitgebreid ecologisch onderzoek verricht. Daaruit is naar voren gekomen dat Fleurig op die locatie geen wettelijk beschermde plant- en diersoorten bedreigt als voldaan wordt aan de eisen zoals die in de vergunning staan.

De gemeente heeft een toezichtsteam ingesteld dat tijdens het gehele evenement bereikbaar is voor klachten. Dit team zal controles uitvoeren en waar nodig handhavend optreden.