Gemeente Ede

Veilig fietspad tussen Harskamp en Wekerom

Er komt een vrijliggend fietspad tussen Harskamp en Wekerom. Als alles volgens plan verloopt, wordt in het najaar van 2004 met de aanleg van het fietspad begonnen. Hiermee wordt een langgekoesterde wens van de betrokken belangverenigingen en de bevolking in vervulling gebracht.

Het te realiseren fietspad levert een substantiële bijdrage aan de verkeersveiligheid: niet voor niets wordt het traject aangemerkt als een ontbrekende schakel in het utilitair provinciaal fietsnetwerk. Ook voor het recreatief-toeristisch verkeer heeft de aan te leggen fietsverbinding een duidelijke functie.
Het ontwerp voorziet in de aanleg van een vrijliggend fietspad in twee richtingen aan de zuidzijde van de weg. Op de gedeelten van de Edeseweg in de directe nabijheid van de komgrenzen van de kernen Harskamp en Wekerom worden aanliggende fietssuggestiestroken aangebracht.
Op die plaatsen waar de gebruikers van de fietsvoorzieningen dienen over te steken worden aanvullende verkeersmaatregelen getroffen.

Kosten
De kosten van het project zijn geraamd op circa EUR 1 miljoen. Gezien het feit dat deze fietsvoorziening een ontbrekende schakel is in het utilitair provinciaal fietsnetwerk is inmiddels een beroep gedaan op een provinciale subsidieregeling. De provinciale bijdrage bedraagt 30% van de projectkosten met een maximum van EUR 300.000,00. Nadat de gemeenteraad de vereiste middelen definitief beschikbaar heeft gesteld, zullen de benodigde gronden worden verworven en kan tot de aanleg van het fietspad worden overgegaan.
Vooralsnog wordt er van uit gegaan dat met de aanleg in najaar van 2004 kan worden begonnen. De ingebruikname van het fietspad kan dan in het voorjaar van 2005 plaatsvinden.