Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

FORUM en NIZW beschrijven de woonsituatie van allochtone ouderen

Nieuw: Factsheet Allochtone ouderen en wonen

Utrecht, 8 juli 2003 - Het aantal allochtone ouderen (vanaf 55 jaar) stijgt. Volgens de prognose van het CBS zijn er in 2005 ongeveer 125.000 niet-westerse allochtone ouderen in Nederland; in 2015 ligt het aantal rond de 228.000. Het Facilitair Netwerk Allochtone Ouderen (FNAO) verzamelde informatie over de woonsituatie, woonwensen en ontwikkelingen op het gebied van wonen in relatie tot de groep allochtone ouderen. Deze informatie staat gepresenteerd in de nieuwe factsheet Allochtone ouderen en wonen.

Veel wensen van allochtone ouderen op het gebied van huisvesting komen overeen met die van autochtone ouderen. Maar omdat veel allochtone ouderen zich relatief vaker in een achterstandssituatie bevinden, is hun situatie toch anders. De factsheet gaat in op de huidige woonsituatie en woonomgeving van allochtone ouderen, daarna volgen woonwensen, verschillende vormen van beschermd wonen en de mate waarin daarvan gebruik wordt gemaakt. Vervolgens komen zelfstandig wonen en zorg en diensten, woonalternatieven en informatie en voorlichting aan de orde. De factsheet sluit af met een overzicht van gebruikte literatuur, relevante organisaties en websites.

Good practices
In de factsheet staat een aantal 'good practices' van woonvormen voor allochtonen genoemd. Zoals de GDVVgroep die 13 jaar geleden startte met twee kleinschalige interculturalisatie-projecten. Inmiddels hebben het verpleeghuis en de verzorgingshuizen een volwaardig intercultureel aanbod, zowel op het terrein van voeding als op de terreinen recreatie, personeelsbeleid religieuze beleving en communicatie. Een andere 'good practice' is de Surinaamse woongroep Mayur in Utrecht. Achtendertig hindostaanse ouderen wonen er samen: het gebruik van een gemeenschappelijke ruimte en het gezamenlijk deelnemen aan sociaal-culturele activiteiten zorgen voor binding in de groep.

Bestellen
Factheet Allochtone ouderen en wonen is ontwikkeld door NIZW en FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling en is te downloaden vanaf de site van het NIZW, onder publicaties.
NIZW Bestelnummer E 33193. De factsheet is voor EUR 3,50 te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl. De factsheet is ook gratis te downloaden.

FNAO
Het Facilitair Netwerk Allochtone Ouderen (FNAO) is een samenwerkingsverband van het NIZW / Kenniscentrum Ouderen en FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling. Het netwerk stelt vraagstukken aan de orde die zich in het werk met allochtone ouderen voordoen, ondersteunt beroepskrachten en vrijwilligers die met allochtone ouderen werken en bundelt kennis. Zo wordt materiaal dat in het werk met ouderen wordt gebruikt verzameld en onder de aandacht gebracht. Het FNAO organiseert netwerkbijeenkomsten en uitwisselingen, verzorgt een factsheet en een website: www.fnao.nl.