Gemeente Gouda


03.069 onderzoeken parkeernota gereed

datum: 8 juli 2003
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Karin Westerink
telefoon: 0182-588349

onderzoeken parkeernota gereed

Om een voor het parkeren in Gouda adequaat maatregelenpakket op te kunnen stellen was het noodzakelijk eerst een aantal gegevens over parkeren in Gouda te inventariseren. Deze inventarisatie bestond uit een objectief en een subjectief onderdeel.
De beide rapportages zijn voltooid en worden inmiddels gebruikt om het parkeerbeleidsplan verder in te vullen. Zo zijn met behulp van deze onderzoeken de knelpunten voor woonwijken, werkgebieden en de binnenstad in beeld gebracht. In mei zijn er twee workshops geweest om oplossingen te inventariseren en met elkaar te bespreken. In september 2003 moet een concept parkeerbeleidsplan gereed zijn voor de bestuurlijke behandeling.

objectief onderzoek

Het objectieve onderzoek is het onderzoek naar het gebruik door automobilisten van de parkeergelegenheid in Gouda. Wat is er onderzocht? Per straat in alle wijken in Gouda is in beeld gebracht wat het huidige aanbod aan (openbare) parkeerplaatsen is (de capaciteit). Op een aantal momenten van de week is het aantal geparkeerde voertuigen geteld. Er is op een aantal verschillende momenten geteld:

1. in de nacht om te bepalen hoeveel parkeerplaatsen er nodig zijn voor bewoners

2. overdag om te bepalen hoeveel parkeerplaatsen er nodig zijn voor bewoners, winkelbezoek en werkers

3. tijdens de koopavond als één van de drukke momenten in de week. Voor twee wijken in Gouda is gebruik gemaakt van recent uitgevoerde tellingen. Het gaat hierbij om de wijken Goverwelle en Binnenstad en omgeving.

Naast de parkeerdruk (het aantal geparkeerde voertuigen) is er in een aantal gebieden ook gekeken naar de parkeerduur (de tijd dat voertuigen geparkeerd staan). Dit onderzoek is gedaan in de wijken waar belanghebbendenparkeren is, dus de Binnenstad en de wijken daaromheen. Ook is bij een drietal winkelcentra de parkeerduur onderzocht (Bloemendaal, Goverwelle en Ouwe Gouwe). De parkeerduur is bepaald door van de geparkeerde voertuigen een deel van het kenteken te noteren. Op deze wijze kan worden bepaald hoe lang een voertuig ongeveer staat geparkeerd. Omdat het hier om gebieden gaat waar het met name gaat om winkelen is hier ook op zaterdag geteld.

opvallende zaken

Het rapport objectief onderzoek bestaat uit een boekwerk met kaarten en tabellen waarin per wijk of buurt de situatie rond parkeren is aangegeven op een aantal momenten van de week. Een aantal punten die in de rapportage naar voren komen zijn:

* een hoge parkeerdruk in de Binnenstad op de koopavond en de zaterdagmiddag als gevolg van het bezoek aan de winkels
* een hoge parkeerdruk op de vergunningparkeerplaatsen in de Binnenstad tijdens de avonduren

* een aantal woonbuurten en woonwijken hebben tijdens de nacht, als alle bewoners thuis zijn, een hoge parkeerdruk. Het gaat hier met name om buurten als Plaswijck, Achterwillens, Korte Akkeren en Goverwelle

* het gebruik van de grote parkeerterreinen in het centrum is nog niet volledig. Alleen op zaterdagmiddag staan de parkeerterreinen zo goed als vol

Het onderzoek is in het najaar van 2002 uitgevoerd. Het bureau Diepens & Okkema heeft in opdracht van de gemeente het onderzoek verricht.

subjectief onderzoek

Naast het objectieve onderzoek wilde de MOG ook een beeld krijgen van de ervaringen die mensen met parkeren in Gouda hebben. Het gaat hierbij met name om de vraag hoe bewoners, bedrijven, instellingen, ondernemers, gehandicapten het parkeren in Gouda waarderen, zijn er voldoende parkeerplaatsen, waar liggen knelpunten, wat zijn mogelijke oplossingen en dergelijk. Kortom de mening van een ieder in Gouda over parkeren.

samen met wijkteams

Het subjectieve onderzoek is uitgevoerd in nauwe samenwerking met de wijkteams. Deze wijkteams hebben allen een bijdrage geleverd in het uitvoeren van dit onderzoek. In een aantal wijken heeft men een enquête uitgevoerd (Bloemendaal, Plaswijck, Nieuwe Park en Noord). Er zijn wijken waar men bijeenkomsten heeft georganiseerd (Goverwelle, Kort Haarlem). Ook is gebruik gemaakt van beschikbare rapportages zoals verkeersplannen (Oost, Korte Akkeren) of eigen producten (Binnenstad). Kortom alle beschikbare informatie is verzameld en geanalyseerd. Met name de eerste maanden van 2003 zijn gebruikt om de benodigde gegevens te verzamelen.

Een aantal zaken die opvallen zijn:

* het beeld over parkeren uit het objectief onderzoek komt in grote lijnen overeen met het beeld uit het subjectief onderzoek; buurten die genoemd zijn in het objectief onderzoek worden voor het overgrote deel ook genoemd in het subjectief onderzoek
* in het subjectief onderzoek wordt aandacht gevraagd voor de sociale veiligheid op en rond parkeerterreinen zoals Groenheuvel, Potterspoort, Klein Amerika, Vossenburchkade en verschillende sportaccommodaties

* binnenstad heeft te weinig parkeergelegenheid voor vergunninghouders

* rond verschillende stedelijke voorzieningen, zoals winkelcentra, scholen, ziekenhuizen, sportaccommodaties doen zich parkeerproblemen voor. Deze parkeerproblemen zijn heel lokaal en doen zich voor op verschillende momenten van de week
* aandacht voor handhaving, met name foutparkeren is velen een doorn in het oog

* aandacht voor parkeerplaatsen voor gehandicapten. Het aantal, het gebruik en de inrichting van gehandicaptenparkeerplaatsen zijn niet altijd optimaal

ervaren knelpunten

De opzet en de resultaten van beide onderzoeken zijn in een aantal rapporten weergegeven. De rapporten zijn in de MOG-parkeerbeleid besproken, van commentaar voorzien en daar waar nodig aangepast. De MOG Parkeerbeleid constateert dat de twee onderzoeken een goed en volledig beeld geven van het parkeren in Gouda, waar zich de knelpunten bevinden en aan welke oplossingen wordt gedacht.

De rapporten zijn nu voor een ieder in te zien:
* objectief parkeeronderzoek Gouda, Eindrapport en Bijlagenrapport plus erratum

* subjectief onderzoek parkeren Gouda, Eindrapport.

Bij de balies op de Antwerpseweg, op het Staskantoor en in de leeskamer op het Stadhuis liggen exemplaren ter inzage.

noot aan de redactie

U kunt de rapporten afhalen op het Stadskantoor bij de receptiebalie. Voor meer informatie over de subjectieve onderzoeken kunt u terecht bij de desbetreffende wijkteams. Voor vragen over het objectieve onderzoek kunt u bellen met de afdeling Communicatie en Persvoorlichting, tel. 58 83 93.