Gemeente Brunssum



Laatste wijziging 9 juli 2003

Publicaties - 9 juli 2003


Gezocht: vrouwen met politieke ambities Brunssum presenteert eerste burgerjaarverslag
Contracten voor beter wonen in Brunssum Gemeente zoekt vrijwilligers Brunssum wil meer bewegen Reisdocumenten tijdig aanvragen Open Monumenten Dag op 14 september Oudkomers aan het woord Start sanering woonvlek II Emmaterrein Overlast van steenmarters? Meld het bij de gemeente!
Schutterspark blijft park voor Brunssumers Raadsvergadering op 8 juli 2003
Nieuwe beheervisie en maatregelenplan voor Brunssummerheide Laat uw stem horen via het referendum
Wijkatlas 2003 op internet Spreekuren wethouders Koopzondagen 2003
Alles wat u wilde weten over Brunssum SOCIALE ZAKEN / ZORG EN WONEN: Evenementenkalender 2003 Voor hulp bij welzijn, wonen en zorg: WWZ Kompas
Weekmarkt Info ReisNet Parkstad Limburg
BOUWEN IN BRUNSSUM: VEILIGHEID:
Hou rekening met het Bouwstoffenbesluit Brunssum wordt veiliger Vergadering commissie Ruimtelijke Kwaliteit Gemeente Brunssum gaat

Nieuwe Woningwet per 1 januari 2003 Spreekuur maatschappelijk werk en politie in Egge
Bouwen zonder vergunning? Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord Is mijn aan- of uitbouw vergunningsplichtig?
De behandeling van uw aanvraag bouwvergunning VERKEER/VERVOER: Commissie bewaakt het 'gezicht van Brunssum' Parkeerverbod Crijckelshof
Vul uw bouwaanvraag goed in! Verkeersmaatregelen tijdens

Heeft m'n buurman bouwplannen? Verkeersspreekuur MILIEU: STEDELIJKE VERNIEUWING IN BRUNSSUM:
Laatste kans voor halonen en CFK's! In den Kloostertuyn klaar Scheiden van afval? Goed voor uw beurs! Stedelijke vernieuwing in Brunssum-Noord
Inleveren asbest Bouw zorgcomplex Emma gestart
Papier ophalen Beperkte overlast bouw Emmastaete Regels voor bedrijfsafval
Zwerfafval? In de afvalbak!
DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK: JONGEREN IN BRUNSSUM: Dualisme in de gemeentepolitiek Brunssumse stichting '4 U 2' voor jongeren opgericht
Inspreekuur voor burgers Sportpas voor jongeren in Brunssum
---

In den Kloostertuyn klaar

De nieuwbouw aan de Kloosterstraat is klaar. Deze week worden de eerste woningen opgeleverd in het nieuwe complex, dat In den Kloostertuyn heet. In den Kloostertuyn, waarvan de bouw in september 2002 startte, biedt woonruimte aan gezinnen, senioren en mensen met een verstandelijk handicap.

Aan de zijde van de Kloosterstraat zijn 10 gezinswoningen met tuin gebouwd. Het gaat hier om huurwoningen met een huurprijs onder de huursubsidiegrens. Verder ligt hier ook een vrijstaande koopwoning. Achter deze rij woningen ligt een appartementencomplex bestaande uit drie lagen (plus ondergrondse parkeergarage). Dit complex bevat 19 koopappartementen die uitermate geschikt zijn voor senioren vanwege de ligging (in het centrum, maar op een rustige plek) en de voorzieningen. Naast dit complex ligt een aparte vleugel van de Stichting Pepijn, met woonruimte voor 18 verstandelijk gehandicapten.

De nieuwbouw werd ook aangegrepen om de omgeving op te knappen, inclusief de getrapte rozentuin en de Kloosterstraat zelf. Daarmee is dit stukje Brunssum een mooie plek geworden om te wonen en te leven.
---

Oriëntatiecursus gaat in september van start
Gezocht: vrouwen met politieke ambities

In september start in Brunssum de 'Oriëntatiecursus gemeenteraad'. Deze cursus is bedoeld voor vrouwen en allochtonen die interesse hebben in gemeentepolitiek en die politiek actief willen worden (bijvoorbeeld in 2006 raadslid willen worden). De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten en bestaat uit veel praktijkopdrachten. De bijeenkomsten vinden plaats in het Bestuurscentrum van Brunssum.

Brunssum is één van de acht gemeenten waar de 'Oriëntatiecursus' wordt gehouden. Aanleiding is het geringe aantal vrouwelijke leden in de gemeenteraad van Brunssum: slechts 3 van de 23. De Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen benaderde daarop de gemeente met het voorstel om via een oriëntatiecursus de deelname van vrouwen aan de gemeentepolitiek te stimuleren. Overigens is de cursus niet alleen bedoeld voor vrouwen, maar ook voor allochtonen.

Praktisch
De cursus wil de deelnemers goed voorbereiden op een loopbaan in de gemeentepolitiek. Na afloop weet u hoe de gemeenteraad, het college van Burgemeester en Wethouders, en het ambtelijk apparaat werken. U kent de taken en rollen van een gemeenteraadslid. U leert de verschillen tussen de politieke partijen op hoofdlijnen. U weet hoe kandidaatstelling plaatsvindt bij politieke partijen. U wordt zich bewust van de drempels die er zijn voor vrouwen en allochtonen om politiek actief te worden... en nog veel meer!

De cursus vindt plaats op zes achtereenvolgende donderdagen: 4, 11, 18 en 25 september, en 2 en 9 oktober, steeds 's ochtends van 09.15 tot 11.45 uur. De zes modulen hebben de volgende thema's: 1) Hoe kun je je stem laten horen? 2) Hoe werkt de gemeente? 3) Politiek algemeen 4) Actief worden binnen je partij 5) Functioneren als raadslid 6) Persoonlijk stappenplan.

De cursus is praktisch opgezet: er wordt veel gewerkt met huiswerk- en praktijkopdrachten. Zo zult u bijvoorbeeld gevraagd worden om commissie- en raadsvergaderingen bij te wonen.

De cursuskosten bedragen 15 euro voor de zes modulen. Dit bedrag is inclusief lesmateriaal en koffie/thee.

Voorwaarden
Om aan de oriëntatiecursus deel te nemen, moet u bereid zijn om de cursus te volgen (inclusief huiswerk- en praktijkopdrachten) en het voornemen hebben om politiek actief te worden (bijvoorbeeld lid worden van een partij, actief worden in een schaduwfractie, of meedoen aan de raadsverkiezingen van 2006). Ook moet u de Nederlandse taal in voldoende mate beheersen (zowel in woord als in geschrift).

Aanmelding
Bij de gemeente is een folder verkrijgbaar met meer informatie. Daarin vindt u ook het aanmeldingsformulier waarmee u zich aanmeldt bij de Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen.
De folder is verkrijgbaar aan de balie in het Bestuurscentrum aan het Lindeplein 1. Openingstijden zijn, op maandag tot en met vrijdag, van 08.30 tot 12.30 uur. Op de woensdagmiddag tevens van 13.30 tot 17.00 uur en op donderdagavond van 17.00 tot 19.00 uur.

Reageer snel, want er is plaats voor maximaal 20 deelnemers!
---

Meer dan 100 miljoen euro voor investeringen in woon- en leefomgeving Contracten voor beter wonen in Brunssum

De gemeente Brunssum heeft op dinsdag 8 juli 2003 met een vijftal woningcorporaties afspraken gemaakt over een gezamenlijke aanpak van de vele uitdagingen en problemen op het gebied van wonen. In de lokale prestatiecontracten zijn afspraken vastgelegd over sloop, nieuwbouw en renovatie van woningen, huisvesting van speciale doelgroepen en woonruimteverdeling, en investeringen in de woon- en leefomgeving. Met de uitvoering van de prestatiecontracten, die een looptijd hebben van twee jaar, is een bedrag gemoeid van meer dan 100 miljoen euro.

De gemeente heeft de prestatiecontracten afgesloten met Woonservice Het Adres, Balans, Woningstichting De Voorzorg, Wonen Zuid en Wonen Schinnen-Onderbanken. Doel van de prestatiecontracten is het versterken van de kwaliteit van wonen en woonomgeving in Brunssum. De investeringen moeten leiden tot betere woningen, betere opvang en zorg voor senioren en mensen die hulpbehoevend zijn, een betere inrichting van de openbare ruimte (wegen, groen, achterpaden), en tot meer veiligheid. Het afsluiten van contracten stelt gemeente en woningcorporaties in staat om te toetsen of de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Mocht uit de jaarlijkse evaluaties blijken dat dit niet (helemaal) het geval is, kan tijdig worden bijgestuurd.

Sloop, nieuwbouw, groot onderhoud
De gemeente Brunssum heeft in totaal drie prestatiecontracten afgesloten: een voor Brunssum Centrum-Noord, een voor Zuid-Oost en een voor West.

In de contracten zijn onder meer de volgende afspraken vastgelegd:

In het stadsdeel Centrum-Noord zal Woonservice Het Adres 306 woningen slopen, 96 huurwoningen en 134 koopwoningen bouwen en groot onderhoud plegen aan 422 woningen. Het gaat hier met name om projecten in de Rozengaard en op de locatie Bexhoes/Heufke, en om de vervanging van de hoogbouwflat Op de Waakboom. Deze nieuwbouw/renovatie vergt een investering van meer dan 50 miljoen euro.
In het stadsdeel Zuid-Oost gaat Het Adres de komende jaar 25 miljoen euro investeren. Hier zullen 27 woningen worden gesloopt en 109 nieuwe woningen worden gerealiseerd (35 huurwoningen en 74 koopwoningen), vooral op de locaties Rembrandtstraat en het Limburgia-terrein. 212 woningen krijgen groot onderhoud.
In stadsdeel West (en dan met name in Treebeek) gaat Wonen Zuid 19 woningen slopen en 140 woningen verbeteren. Verder bouwt Wonen Zuid 48 woningen (waaronder 8 zogenaamde Fokus-woningen voor zwaar lichamelijk gehandicapten) bij het in aanbouw zijnde zorgcentrum Emmastaete. De Voorzorg bouwt op deze locatie ook nog eens 65 woningen (waaronder 7 Fokus-woningen). De totale investering voor Wonen Zuid is 12 miljoen euro, voor de Voorzorg 7 miljoen euro.

De realisering van deze plannen gebeurt gedurende de jaren 2003 tot 2005.

Zorgwoningen
Een belangrijk onderdeel van de prestatiecontracten vormt de bouw van zorgwoningen.

Zorgwoningen zijn er voor mensen met een AWBZ indicatie, dus voor mensen die afhankelijk zijn van (medische) zorg en begeleiding. Deze mensen wonen nu nog vaak in verzorgings- of verpleeghuizen. De trend is echter om zorgbehoevende mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Zo kunnen ze zoveel mogelijk hun eigen leven leiden. Afhankelijk van de doelgroep beschikken de complexen van zorgwoningen over allerlei speciale voorzieningen. Die voorzieningen bieden vooral medische zorg, maar ook bijvoorbeeld thuiszorg (huishoudelijke hulp) of assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen zoals lichamelijke verzorging en hulp bij het aan- en uitkleden of eten en drinken.

In de prestatiecontracten zijn zorgwoningen voorzien op onder meer de volgende locaties:

- Bronspot

- Huize Louise

- Distelenveld (uitbreiding seniorenflat)

- Kruisberg (bouw van 20 koopappartementen)
- Gregoriuslaan

- locatie Tarcisiusschool

- Emmastaete (113 aanleunwoningen)

- Wijenweg

- locatie KSV (50 zorgwoningen)

- locatie Brede Maatschappelijke Voorziening Oost (50 zorgwoningen)

Parkstad Limburg
De Brunssumse lokale prestatiecontracten zijn een uitwerking van het Regionaal Prestatiecontract dat op 24 februari 2003 werd ondertekend door de zeven Parkstad Limburg-gemeenten en twaalf woningcorporaties die in Parkstad Limburg actief zijn.
Brunssum is een van de eerste gemeenten die dit regionale contract heeft omgezet in lokale afspraken.

---

Jongerenmanifestatie en megadance in mei 2004
Brunssumse stichting '4 U 2' voor jongeren opgericht

In Brunssum is de stichting 4 U 2 (For You Too) opgericht. Deze stichting wil onder meer het welzijn en de ontwikkeling van jongeren bevorderen. 4 U 2 wil dit bereiken door de organisatie van activiteiten op het gebied van vrijetijdsbesteding, educatie en cultuur.

Een van de geplande evenementen van 4 U 2 is de organisatie van een grootschalige Brunssumse jongerenmanifestatie die op 20 mei 2004 (Hemelvaartsdag) zal plaatsvinden. Deze manifestatie bestaat uit twee gedeelten: overdag een cultureel educatief middagprogramma, 's avonds een megadance. Het wordt, aldus de stichting, een feest voor "duizenden jongeren uit Brunssum en omgeving".

Aanleiding
De directe aanleiding voor de oprichting van de stichting is "het gebrek aan activiteiten en initiatieven voor de Brunssumse jeugd," zegt 4 U 2-voorzitter Rob van Kesteren. Uit onderzoek (onder andere een enquête onder bezoekers van de jongerenavonden 14-Up night) blijkt dat jongeren behoefte hebben aan méér en aan betere activiteiten.

Daarnaast is de stichting een reactie op het toenemende individualisme in de hedendaagse maatschappij, zegt Van Kesteren. "Het stimuleren van contacten en samenwerking tussen groepen jongeren onderling maar ook tussen jongeren en ouderen levert een bijdrage aan een betere samenleving. Daarom willen we alle jeugdigen bij onze activiteiten betrekken, dus ook jongeren met een handicap of jongeren in een achterstandssituatie." Vandaar, zegt Van Kesteren, de naam For You Too.

Blij
Wethouder Klaas Overdijk is blij met het initiatief van 4 U 2: "De jeugd is een ontzettend belangrijke doelgroep - 27 procent van de inwoners van Brunssum is jonger dan 25 jaar. In Brunssum voeren we een actief jeugdbeleid: we bouwen aan nieuwe jongerenaccommodaties, in samenwerking met de wijkteams realiseren we speelvoorzieningen, we hebben het project JOIN dat jongeren en ouderen bij elkaar brengt, et cetera, et cetera. Maar wat je doet, kan altijd beter en efficiënter. In de nota jeugdbeleid, die in de gemeenteraadsvergadering in september aan de orde zal komen, geven we aan wat we als gemeente in de komende jaren extra gaan doen voor de jongeren in Brunssum. Zoals de introductie van een sportpas, het creëren van voldoende en goede voorzieningen voor jongeren, en de oprichting van een jongerenplatform."
Maar wat de gemeente vooral doet, is faciliteren, zegt Overdijk: "We stellen middelen en ruimtes -en soms ook geld- beschikbaar om dingen voor de jeugd mogelijk te maken. Dat is onze taak. Wij, en de jongeren in Brunssum, zijn afhankelijk van particuliere initiatieven om er vervolgens ook echt werk van te maken - initiatieven als het Vijverpark-festival, als de 14-Up night jongerenavonden - en dan nu 4 U 2."

Positief benaderd
Rob van Kesteren sluit zich aan bij het verhaal van de wethouder: de Stichting 4 U 2 wil mede een impuls geven aan het jeugdbeleid dat de gemeente voorstaat. "Jongeren verdienen het dat zij positief worden benaderd en in hen wordt geïnvesteerd. Dat is niet alleen in het belang van de doelgroep zelf, maar ook van belang voor de gehele (Brunssumse) samenleving."

Het stichtingsbestuur van 4 U 2 bestaat, naast voorzitter Rob van Kesteren, uit Jef Breijman (secretaris), Theo Verkoyen (penningmeester) en de leden Gertie van Riet en John Peusch.
---

Parkeerverbod Crijckelshof

Het college van Burgemeester en Wethouders wil komen tot een gedeeltelijk parkeerverbod in de Crijckelshof. Het parkeerverbod zal gelden voor de gehele oostzijde van de Crijckelshof. Tevens zal aan de overzijde, ter hoogte en aan weerszijden van de toekomstige in- en uitgang van het Romboutscollege, over een lengte van 30 meter eveneens een parkeerverbod gaan gelden.

Het college wil de Crijckelshof inrichten als een 30 km-zone. Daartoe vinden aanpassingen aan de weg plaats. Zo komen op de plaatsen waar de Crijckelshof aansluit op de Schoolstraat en de Heugerstraat verhoogde kruisvlakken. Dit heeft onder meer het gevolg dat een aantal parkeerplaatsen voor het pand Schoolstraat 4 komen te vervallen.

Bezwaar
Tegen dit verkeersbesluit kunt u binnen zes weken na de datum van publicatie (9 juli 2003) een bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders. Hoe u verder bezwaar kunt maken, kunt u lezen in de folder 'Beroep en bezwaar tegen een beslissing van de overheid', die verkrijgbaar is bij de balie van het Bestuurscentrum.


U kunt het jaarverslag ook op internet raadplegen: burgerjaarverslag

Op donderdag 17 juli vindt er een vergadering plaats van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit. De vergadering wordt gehouden in de raadzaal in het Bestuurscentrum en begint om 14.00 uur. De bijeenkomst is openbaar en kan door iedere geïnteresseerde worden bijgewoond.

Een overzicht van de bouwplannen die de commissie op donderdag 17 juli

publieksbalie. U kunt dit overzicht raadplegen op woensdag 16 en donderdag 17 juli tijdens openingsuren (08.30 tot 12.30 uur, op