Gemeente Zwolle

Vakantie rondom Zwolle

Zwolle is gezegend met een erg afwisselende omgeving. Voor wie thuisblijft in de zomervakantie valt er rondom Zwolle dan ook veel te genieten.

De grote polder Mastenbroek: wuivend gras zover het oog reikt, rechte lijnen van wegen en weteringen, de oude boerderijen op terpen. En bezoek aan de oude Hanzesteden Kampen en Hasselt is ook zeer de moeite waard. En dan de kronkelige dijkweggetjes langs het Zwarte Water, de Vecht en de IJssel; de doorbraakkolken, de dijkhuisjes, de uiterwaarden met hun vogels. Over de IJssel liggen de uitgestrekte bossen van de Veluwe. Een heerlijke omgeving met heidevelden, vennetjes, een hert of het geluid van een specht. Richting Dalfsen en Ommen zijn eveneens uitgestrekte bossen en heidevelden te vinden, hier afgewisseld met kastelen en landgoederen, statige lanen en grachten.
Of houdt u meer van het boerenland? Fiets dan eens door het boerderijenlint van Rouveen, Staphorst en Nieuwleusen, en kijk eens in de veenpolders van het Staphorsterveld met zijn weidevogels. Vanuit Zwolle zijn al die gebieden op de fiets goed bereikbaar.

Fietsen
Het is natuurlijk mogelijk om zelf een fietstocht uit te zetten over alle paden in het buitengebied, maar er zijn ook veel tochten al op papier gezet. Zo heeft de VVV fietsroutes uitgebracht. De bekendste hiervan is het Rondje Zwolle. Het rondje is ongeveer 40 kilometer lang en loopt helemaal rondom Zwolle. Deze route is niet alleen beschreven, maar ook bewegwijzerd. Verder is er nog een zestal rondjes die ieder een verschillend deel van het buitengebied bestrijken: zo gaat de Veluwe Route van Zwolle over de Veluwe naar Wapenveld en weer terug (30 kilometer). Van deze routes zijn beschrijvingen; ze zijn niet bewegwijzerd.
De ANWB en de VVV hebben samen fietsgidsen uitgebracht die per streek van Nederland een aantal routes beschrijven. In het deel Salland/Vecht zijn 2 routes vanuit Zwolle beschreven: de Vechtroute (richting Dalfsen) en de Havezatheroute (richting Heino).
Zwolle is een Hanzestad, net als bijvoorbeeld Kampen, Hasselt en Deventer. Tussen de Hanzesteden en tussenliggende steden zijn fietsroutes beschreven. Vanuit Zwolle zijn fietstochten te maken naar Hasselt, Zalk en Wijhe. In het bijbehorende boekje wordt ook ingegaan op de geschiedenis van de Hanze. De IVN (Vereniging voor natuur- en milieueducatie) afdeling Zwolle en Omstreken heeft 5 fietsroutes beschreven op basis van natuur en landschap. Zo wordt bijvoorbeeld in Route 3 de fietstocht beschreven vanuit Zwolle naar Hasselt en verder door naar Rouveen en weer terug naar Zwolle. Deze tocht is 57 kilometer lang. In het bijbehorende boekje wordt uitleg gegeven over het specifieke verkavelingspatroon en over de daar veel voorkomende vegetatie.

Wandelen
Wandelroutes zijn er ook; in de stad en in het buitengebied. Het Zwols Architectuur Podium heeft een wandelroute door Assendorp beschreven. In het bijbehorende boekje wordt van verschillende panden de geschiedenis verteld. De stadswandeling door Hanzestad Zwolle laat zien wat er nog van het Hanzeverleden over is. De 'Wandeling door het verleden' door de binnenstad van Zwolle is een speurtocht. De route is beschreven. Tijdens de tocht kunnen de 33 vragen die in het boekje staan beantwoord worden. En het is de kunst om niet meteen achterin naar de antwoorden te zoeken. De IVN heeft een wandeling op het landgoed Zandhove ontwikkeld. In de bijbehorende brochure wordt ingegaan op de geschiedenis van het landgoed en op de aanwezige markante plekken. De VVV heeft een route beschreven voor een wandeling aan de oostkant van Zwolle.

Al de genoemde tochten zijn verkrijgbaar bij de VVV.


---