Gemeente Hoogeveen


---

8 juli 2003

Vrijwilligers vier jaar bezig met verwerking gegevens op computer

Archief Hoogeveen biedt bijzondere bron voor stamboomonderzoek

Het archief van de gemeente Hoogeveen heeft een nieuwe service voor stamboomonderzoekers en andere belangstellenden. Op één van de computers in de studiezaal van de gemeente aan De Vos van Steenwijklaan bevindt zich het bestand van de Nationale Militie Hoogeveen van 1811 tot 1923. Daarin staan zo'n 10.000 Hoogeveense jongemannen, die op 19-jarige leeftijd werden ingeschreven voor het leger.

De genealogen Jan Pol en Anneke Pol-Snippe uit Hoogeveen hebben vier jaar lang gewerkt aan het koppelen van gegevens uit twee registers. Bovendien hebben zij er een computerprogramma voor geschreven.

Uniek in Drenthe

Jan en Anneke Pol hebben de gegevens uit het inschrijfregister en het lotingregister samengebracht. De koppeling van deze gegevens, ondergebracht in een database, is uniek voor Drenthe. De gemeente is het echtpaar Pol zeer dankbaar voor het op deze wijze toegankelijk maken van de gegevens.

Voor stamboomonderzoekers zijn de gekoppelde registers een zeer interessante bron. In het computerbestand zijn veel extra gegevens te vinden over onder meer signalement, gezondheid beroep en eventueel het regiment waarin ze terecht kwamen.

De beschikbaarheid van de gegevens op de computer heeft als voordeel dat de oude boeken zelf niet meer geraadpleegd hoeven te worden. En dat is weer goed voor het behoud van die registers.

Dienstplicht

In 1811 voerde Napoleon in Nederland de dienstplicht in omdat hij in eigen land niet genoeg manschappen kon rekruteren. Iedere jongeman tussen de 18 en 19 jaar kreeg een oproep om zich te laten inschrijven in de gemeente waar zijn ouders woonden. In het inschrijfregister werden onder meer geboortedatum en -plaats, beroep en namen van ouders, maten en signalement en eventuele vrijstelling van dienst genoteerd.

Elk jaar was er een lotingsdag voor degenen die dat jaar 19 werden of waren geworden. Een aantal jongemannen moest in dienst, de rest werd vrijgesteld. Gegevens uit het inschrijfregister kwamen voor een deel terecht in het lotingregister, aangevuld met gegevens over broederdienst, lichaamsgebreken, regiment, plaatsvervanger, stamboeknummer enzovoorts.

Saillant

De nieuwe database van het gecombineerde inschrijf- en lotingregister van de Nationale Militie in het Hoogeveense archief biedt niet alleen saillante details over voorouders. Vaak zit daar informatie tussen waarmee stamboomonderzoekers in de zoektocht naar hun voorouders in andere archieven verder mee kunnen komen.

© Copyright Gemeente Hoogeveen