Gemeente Westerveld

8-7-2003
Provincie en gemeenten kopen duuurzame stroom bij Rendo

De provincie Drenthe en elf gemeenten in Drenthe, waaronder de gemeente Westerveld, kopen vanaf 1 juli 2003 gezamenlijk stroom in bij het energiebedrijf RENDO. Na een Europese aanbesteding is gekozen voor het energiebedrijf uit Hoogeveen. De bedoeling is dat tijdens de looptijd van het contract ook de inwoners van de deelnemende gemeenten van het contract kunnen profiteren. In de komende maanden wordt hier invulling aan gegeven.

Het contract voor levering aan overheidsgebouwen, gemeentelijke scholen, pompen, gemalen en openbare verlichting in Drenthe is 1 juli 2003 van start gegaan en loopt tot en met 30 juni 2008. Daarnaast gaat RENDO in samenwerking met de provincie en de gemeenten de opwekking van duurzame energie in Drenthe stimuleren.

Duurzaam inkopen
De aanbesteding voor gezamenlijk inkoop vloeit voort uit het LED-project, een initiatief van de gemeente Assen en de provincie Drenthe. LED staat voor Liberalisering Energiemarkt Drenthe. Doel van het LED-project is onder meer de inkoop van elektriciteit (45 miljoen kWh) te combineren met het bevorderen van duurzaamheid in Drenthe. Daarom is bij de beoordeling van de aanbiedingen naast een goede prijsstelling gelet op de mate van duurzaamheid van de levering en de mate van samenwerking in duurzame projecten. Bij de duurzaamheid van de levering speelt de manier van opwekken van de stroom een grote rol. Ook gewone, 'grijze' stroom moet zo schoon mogelijk zijn opgewerkt. Het LED heeft uiteindelijk gekozen voor de meest duurzame variant: RENDO levert de deelnemers 100% RENDO-Groen, de duurzame stroom van RENDO. Dit komt neer op 45 miljoen kWh duurzame stroom.

Besparen en opwekken
Tussen de deelnemers van het LED-project en RENDO zijn bovendien afspraken gemaakt over energiesparingsmaatregelen en de opwekking van duurzame energie. Deze afspraken moeten er toe leiden dat in 2008 structureel tenminste drie miljoen kWh wordt bespaard en dat minimaal
1,6 miljoen kWh duurzame energie in Drenthe wordt opgewekt. Het gaat dan om zonne-energie, windenergie, energie uit biomassa en uit waterkracht.

Deelnemers
De deelnemers aan het LED-project zijn de provincie Drenthe en de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld.

Het Drents-Overijsselse energiebedrijf N.V. RENDO Holding uit Hoogeveen, met vestigingen in Meppel en Steenwijk, levert gas, elektriciteit en groene stroom aan consumenten en aan de zakelijke markt in heel Nederland. Naast de distributie van energie, legt RENDO zich toe op energieprestatieadviezen, energiesubsidies, beheer en onderhoud van openbare verlichting, de verkoop of verhuur van gasapparaten en het afsluiten van onderhouds- en serviceabonnementen.