Persbericht 7 juli 2003
Horeca Zandvoort wil uitbreiding proef openingstijden
ZANDVOORT, 7 juli 2003 - "Als het nog drukker wordt, dan barsten de
ruiten in mijn zaak uit hun voegen," zegt dhr. Sherif van Chef Amigo
in de Haltestraat. Als de horeca om 3.00 uur sluit, dan ontstaat er
net voor die tijd een ware run op de shoarmarestaurants en snackbars
in Zandvoort. De lokale afdeling van Koninklijk Horeca Nederland
verzoekt de gemeente om een verlenging van de openingstijden voor deze
bedrijven.
"De proef met verruiming van openingstijden voor de drankverstrekkende
horecazaken wordt door de gemeente omgezet in definitief beleid. We
achten daarom de tijd rijp voor een proef voor de fastfoodbedrijven,"
stelt Willem van der Werff, waarnemend voorzitter van de
horeca-afdeling. "Op naar een volwaardig gastvrij Zandvoort!"
De proef met verruimde openingstijden voor drankverstrekkende
bedrijven is geslaagd en wordt nu door de gemeente Zandvoort omgezet
in beleid. Drie bedrijven voldoen op dit moment aan de gestelde eisen
om langer open te blijven. Als zij vanaf 2.30 de deuren voor nieuwe
bezoekers sluiten - binnen de zaak gaat het door tot 5.00 uur -
ontstaat op straat een grote groep stappers. De overige bedrijven
moeten om drie uur de deuren sluiten, waardoor een ware run ontstaat
op snackbars en shoarmarestaurants om nog snel wat te eten. "De drukte
op straat voor mijn bedrijf en het geschreeuw, worden teveel," zegt de
heer Sherif van Chef Amigo. "We willen graag wat langer open blijven,
zodat we al onze klanten beter van dienst kunnen zijn. Als dit zo
doorgaat, voorzie ik dat de ruiten uit hun voegen barsten van de
drukte."
De afdeling Zandvoort van Koninklijk Horeca Nederland wil graag met de
gemeente en politie praten over een verruiming van de openingstijden
voor de fastfoodbedrijven. Waarnemend voorzitter Wim van der Werff:
"In 2002 is het nog, op advies van de politie, door de gemeente
afgewezen. Maar nu de proef met de drankverstrekkende horeca is
geslaagd en de gemeente dat omzet in definitief beleid, lijkt ons de
tijd rijp om een vervolgproef op te starten. In het kader van de
kwaliteitsverbetering van Zandvoort als bad- en uitgaansplaats, is het
niet meer dan logisch, dat je na het stappen nog wat kunt eten. Het is
gezonder en voorkomt in veel gevallen overlast. Dat is in andere
steden en dorpen al bewezen."
Bedrijven die mee willen doen aan de proef zullen wel hun zaakjes op
orde moeten hebben. "Ze mogen geen overlast veroorzaken," stelt Van
der Werff als voorwaarde. "Ook zullen ze dan vanaf bijvoorbeeld 23.00
uur moeten stoppen met het verkopen van alcohol om mee te nemen en het
eventueel schenken ter plaatse van alcohol. Op die manier kun je
alcoholgebruik op straat voorkomen en overlast tegengaan."
Op korte termijn zal het bestuur van de afdeling contact opnemen met
de gemeente en politie om te overleggen hoe dit het beste kan worden
aangepakt. "Op naar een volwaardig gastvrij Zandvoort!"
Noot voor de redactie -
Koninklijk Horeca Nederland