Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Persbericht

Woerden, 8 juli 2003

Ross kan meteen beginnen met seksuele voorlichting basisonderwijs

VWS-staatssecretaris Ross schrijft in haar brief van 4 juli j.l. aan de 2e kamer dat zij graag wil dat scholen in het basisonderwijs seksuele voorlichting in het lespakket opnemen. Het NIGZ en de Rutgers Nisso Groep stellen de staatssecretaris binnenkort voor daar meteen mee te beginnen. Volgens hen kan Ross ervoor zorgen dat het aantal basisscholen dat structureel aandacht besteedt aan seksuele en relationele vorming volgend jaar flink groeit. Nu is dat naar schatting nog maar 10% van de basisscholen.

Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) en de Rutgers Nisso Groep zijn blij met de uitspraken van de staatssecretaris Ross van Volksgezondheid. Beide organisaties pleiten er al jaren voor dat binnen het gehele basisonderwijs meer aandacht wordt besteed aan relationele en seksuele vorming, dus van groep 1 tot en met groep 8. De leerkrachten uit het basisonderwijs vinden relationele en seksuele vorming wel van belang, maar slechts 10 procent van de basisscholen besteedt er echt structureel aandacht aan, zo schatten NIGZ-seksuologen Sanderijn van der Doef en Veroon Vermeer in.

Integrale vorming

In Nederland bestaat er welgeteld één integraal lespakket dat is bestemd voor de groepen 1 tot en met 8 van het basisonderwijs, het pakket Relaties en Seksualiteit,. Dit pakket wordt momenteel door het NIGZ aangepast aan de maatschappelijke actualiteit en de mogelijkheden van het onderwijs. Het NIGZ verzorgt voor leerkrachten sinds twee jaar cursussen die hen moeten helpen om het onderwijs in seksuele en relationele vorming een structurele plaats te geven op hun scholen.

Invoeren herzien pakket

Het NIGZ verwacht het herziene pakket in december 2003 afgerond te hebben. Samen met de Rutgers Nisso Groep wil het NIGZ komend jaar basisscholen gaan ondersteunen om daar ook daadwerkelijk aan de slag te gaan. Het is noodzakelijk dat leerkrachten bij de invoering van het lespakket worden begeleid in het leren werken met het nieuwe lespakket. Daarvoor ontbreekt op dit moment het geld.

Aanvraag

Het NIGZ en de Rutgers Nisso Groep weten zich door de brief van Ross gesteund in hun aanpak. Zij zullen de staatssecretaris daarom binnenkort informeren over hun vorderingen, zodat de lessen seksuele en relationele voorlichting in het basisonderwijs met ingang van volgend schooljaar aan veel meer basisscholen kunnen starten. De basis daarvoor is een aanvraag die beide organisaties gaan indienen voor evaluatie en implementatie van het herziene lespakket.

Contactpersonen NIGZ:

Sanderijn van der Doef (0348 - 439 890)

Veroon Vermeer (0348 - 439 888)

Contactpersoon Rutgers Nisso Groep:

Ine Vanwesenbeeck (030 - 231 34 31)

Mevrouw Mico Jantz
Medewerker interne communicatie
NIGZ

0348-43 76 27
mjantz@nigz.nl