Ingezonden persbericht


Persinformatie Nederland~ICT start InnovatieSalons

Woerden, 8 juli 2003

Nederland~ICT heeft besloten onder de noemer InnovatieSalons een extra stimulans te geven aan de innovatie voor een aantal sectoren, door het bevorderen van daadwerkelijke samenwerking op korte termijn tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid in regionale clusters. De eerste InnovatieSalon voor de zorgsector is vorige week van start gegaan met een strategische bijeenkomst. Na de zomer zullen vergelijkbare InnovatieSalons worden opgezet in andere sectoren, zoals onderwijs, justitie en landbouw.

De gedachte achter de Innovatiesalons komt voort uit het inzicht dat innovatie in sectoren versneld kan worden, als bij de clusterpartners de bereidheid bestaat bij te dragen aan de oplossing van problemen in de keten, bedrijfsprocessen, organisaties en structuren. Pas dan ontstaat een klimaat waarin ICT als middel succesvol kan worden ingezet. Nederland~ICT neemt het initiatief "Innovatiesalons" omdat 70% van de innovaties ICT-gerelateerd zijn. ICT is daarmee een belangrijke factor voor vernieuwing. Door het bijeenbrengen van de direct betrokken partijen uit overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen per sector wil Nederland~ICT innovatie in Nederland stimuleren.

Elke Innovatiesalon start met een strategische bijeenkomst van de belangrijkste beslissers. Het doel is om in (regionale) clusters tot concrete projecten te komen. Na de strategische bijeenkomst volgt een Topdialoog waarin de belangrijkste vertegenwoordigers uit de sector worden samengebracht. In de Topdialoog worden lopende projecten en "best practises" uitgewisseld. De Topdialoog beoogt verder een actief netwerk tussen betrokkenen te creëren. Ook wordt er gekeken hoe een expertise netwerk met de belangrijkste spelers ontwikkeld kan worden dat regionale projecten gaat volgen en toetsen. Regelmatig worden daarna vervolgbijeenkomsten georganiseerd om aan de voortgang en de behaalde resultaten bekendheid te geven.

Met dit initiatief wil Nederland~ICT aansluiten op de plannen van het kabinet voor de oprichting van een Innovatieplatform. Ook daarbij gaat het immers voor alles om concrete resultaten, waarbij expertise netwerken ontstaan van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen om vooraf gedefinieerde resultaten te bereiken.

De eerste Innovatiesalon Zorg is in juni van start gaan in samenwerking met OIZ (Organisatie voor Informatievoorziening in de Zorg), waarin de leveranciers van ICT in de Zorgsector deelnemen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), alsmede de zorgverzekeringsmaatschappijen, het NICTIZ en het ICT Forum zijn onder meer actief betrokken bij de inhoudelijke organisatie.


---

Noot voor de redactie (