Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Koninklijk Horeca Nederland

HORECA REGIO-NIJMEGEN: TABAK VAN REGELS!

NIJMEGEN, 8 juli 2003-"Natuurlijk zijn we niet tegen regels, maar wel tegen betutteling," zegt voorzitter Louis Claus, van de afdeling Groot Nijmegen van Koninklijk Horeca Nederland. Voorzitter Claus is boos op de regering, die over de rug van de ondernemer een rookverbod in de horeca lijkt te willen bewerkstelligen. De afdeling Groot Nijmegen gaat daarom vanaf de Vierdaagse een zomerlang actie voeren om publiek en politici duidelijk te maken dat een rookvrije horeca absoluut niet kan bestaan. Op donderdag 10 juli ontvangen Hubert Bruls en Co Verdaas, leden van de Tweede Kamer voor resp. CDA en PvdA, om 15.30 uur in café/rest. De Waagh (Markt 26, Nijmegen) de eerste T-shirts met een cartoon en de tekst TABAK van REGELS.

Eind mei werd duidelijk dat staatssecretaris Ross een einde wil aan de uitzonderingspositie van de horeca aangaande de rookvrije werkplek. Een dergelijke maatregel houdt een algemeen rookverbod in en daarvan stelt Koninklijk Horeca Nederland dat dit landelijk tot massaal ontslag zal leiden. Een aantal van 50.000 banen lijkt daarbij heel reëel. De afdeling Groot Nijmegen vindt de rookvrije werkplek in de horeca absurd, onzinnig en niet uitvoerbaar. "Dit komt neer op een algemeen rookverbod voor de horeca, hetgeen een grote derving van omzet teweeg zal brengen," aldus Louis Claus.

"Werknemers in de horeca kunnen zelf beslissen of zij in een ruimte willen werken waar gerookt wordt," meent Claus. "Het is van de zotte dat werknemers, die zelf roken, een rookvrije werkplek moeten krijgen. Hoe bestaat het! Het lijkt wel alsof de regering over de rug van de werknemer wil bewerkstelligen dat de horeca rookvrij wordt gemaakt." De afdeling stimuleert de aangesloten leden om een rookbeleid in te voeren, maar adviseert tevens om niet mee te werken aan een rookverbod.

"Wat een betutteling! Roken hoort bij vermaak, vertier, gezelligheid en alcohol. Of is dat de volgende stap die de overheid gaat nemen, een alcoholvrije horeca?"

De presentatie van de eerste TABAK van REGELS T-shirts zal plaatsvinden op donderdag 10 juli om 15.30 uur in café/rest. De Waagh, Grote Markt 26 in Nijmegen.U bent van harte welkom.


---