Wereld Natuur Fonds Nederland

Tussen Dier & Souvenir

01 juli 2003

Op zondag 6 juli is voor het derde achtereenvolgende jaar het programma Tussen Dier & Souvenir bij de AVRO te zien. In dit informatieve programma, dit jaar in een geheel nieuwe opzet, gaan Roeland Kooijmans, Lucille Werner en Anniko van Santen op Schiphol op zoek naar het verschil tussen goede en foute souvenirs. Tussen Dier & Souvenir is tot stand gekomen in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.

Een souvenir is een leuke herinnering aan de vakantie. Helaas zijn souvenirs vaak gemaakt van bedreigde dier- en plantensoorten. Bijvoorbeeld koraalsieraden, een grote schelp die omgetoverd is tot lamp of een ivoren beeldje. Jaarlijks neemt de Douane op Schiphol duizenden beschermde dieren, planten of daarvan gemaakte producten in beslag. Deze foute souvenirs worden op vakantiebestemmingen gewoon te koop aangeboden in winkels en op markten. Het is dus niet vreemd dat reizigers niet precies weten wat wel en niet mag. Het Wereld Natuur Fonds voert onder de naam Kijken, kijken niet kopen. Plant en dier te mooi voor een souvenir campagne om reizigers te informeren over welke souvenirs ze in het belang van de natuur beter kunnen laten liggen. En niet alleen in het belang van de natuur, maar ook in het belang van de reiziger zelf. Want veel reizigers beseffen niet dat ze bij invoer van foute souvenirs inbeslagname en hoge geldboetes riskeren.

Om de proef op de som te nemen test de AVRO op Schiphol in het programma Tussen Dier en Souvenir de souvenirkennis van Nederlandse reizigers. Kopen ze wel eens souvenirs en weten ze af van het bestaan van foute souvenirs? Beseffen ze zich welke gevolgen aanschaf van deze souvenirs heeft voor de natuur?

Om uitsluitsel te geven over het verschil tussen goede en foute souvenirs komen er bij Roeland Kooijmans in een speciaal ingerichte studio op Schiphol specialisten van de Douane, AID en Wereld Natuur Fonds aan het woord die de meegebrachte souvenirs van onder andere enkele aangeschoven bekende Nederlanders beoordelen. Anniko van Santen neemt ondertussen een kijkje in de Aankomsthal en bij de Douane. Zij probeert te ontdekken wat mensen zoal als souvenir meenemen en laat zich hierover voorlichten door de Douane. Ook bezoekt Anniko de ruimte waar de in beslag genomen souvenirs liggen.

Lucille Werner rijdt met een mobiele souvenirskraam door de Vertrekhal op zoek naar mensen die op het punt staan te vertrekken. De kijker kan, tezamen met deze reizigers, een souvenir uit de kraam kiezen. Na die keuze krijgen ze uitsluitstel of het hier om een goed of een fout souvenir gaat en horen ze meer over de achtergrond van het souvenir.

Internet: www.dierennatuur.nl / www.wnf.nl