Novib


Prominente vrouwen op bezoek in Israel en Palestijnse gebieden

Den Haag, 30 juni 2003

Van 6 tot 12 juli zullen tien vrouwen, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en politici, een bezoek brengen aan Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Het doel van het bezoek is om inzicht te krijgen in de huidige problematiek van het conflict en in het bijzonder speciale aandacht te vragen voor de positie van vrouwen.
Het bezoek wordt georganiseerd door United Civilians for Peace, een initiatief van ontwikkelings- en vredesorganisaties.

Israël en het nieuwe Palestijnse kabinet hebben de langverwachte routekaart voor vrede in het Midden-Oosten aanvaard. Dit vredesinitiatief werd op 30 april door het 'kwartet' (VS, VN, EU en Rusland) gepresenteerd. Onderhandelingen over een wapenstilstand verlopen moeizaam en geweld lijkt eerder regel dan uitzondering.

De Nederlandse delegatie bestaat uit vrouwen die een actieve rol spelen in de politiek en het maatschappelijk middenveld. Zij willen zien wat de effecten van het conflict op het dagelijks leven van burgers zijn. Hiervoor staan gesprekken en ontmoetingen met vertegenwoordigers van het Israëlisch en Palestijns maatschappelijk middenveld en politici op de agenda. Vooral initiatieven van burgers voor vrede en de specifieke rol van vrouwen krijgen hierbij de aandacht.

Tijdens en na het bezoek zullen de vrouwen verslag doen. UCP hoopt op deze manier een bijdrage te leveren aan een proces waarin internationaal recht, mensenrechten en menselijke waardigheid wordt gerespecteerd en duurzame ontwikkeling en veiligheid voor zowel Israëli's als Palestijnen mogelijk worden.

United Civilians for Peace (UCP) is een gezamenlijk initiatief van de ontwikkelings- en vredesorganisaties Cordaid, Novib, Icco, Pax Christi, Kerkinactie en het IKV. In 2001 en 2002 richtte UCP zich op het uitzenden van Nederlandse burgerwaarnemers naar de bezette gebieden. Middels hun rapportages droeg UCP bij aan een grotere bekendheid van de problematiek en riep zij op tot actieve burgerlijke en politieke betrokkenheid. In 2003 richt UCP zich op het faciliteren van thematische missies zoals vrouwen en onderwijs.

Samenstelling delegatie United Civilians for Peace Vertrek zondag 6 juli 2003

Tineke Lodders-Elfferich , delegatieleider.
Voorzitter van de ontwikkelingsorganisatie ICCO, bestuurslid Vereniging voor Christelijk Wetenschappelijk Onderwijs en tot 10 juni 2003 lid van de Eerste Kamer CDA fractie.

Sylvia Borren, voorzitter UCP en algemeen directeur van de ontwikkelingsorganisatie Novib.

Lily van den Bergh , is documentairemaakster en secretaris van het internationale netwerk 'Vrouwen in het Zwart', onderdeel van de Coalition of Women for a Just Peace.

Özden Kutluer-Yalim, bestuurslid TIYE International, de koepelorganisatie van landelijke organisaties van zwarte, migranten, en vluchtelingen vrouwen.

Tiny van Hoeyen-Timmers is VVD raadslid van de gemeente Haarlem.

Jacobine Geel , theologe en presentatrice van het NCRV programma Heilig vuur.

Anja Meulenbelt schrijfster en lid van Eerste Kamer voor de Socialistische Partij. Ze is voorzitter van de Stichting Kifaia dat hulp biedt aan gehandicapten in de Gazastrook.

Ria Papac Koedoot, bestuurslid van de Nederlandse Vrouwen Raad. Inge Stemmler, voorzitter van de Werkgroep Internationaal van de Vrouwen Alliantie

Bron: Novib, 30 juni 2003
Auteur: Cordaid,ICCO,IKV,Kerkinactie,Novib,Pax Christi