Ministerie van Buitenlandse Zaken

Centraal Azië

Minister de Hoop SCheffer naar Centraal Azië

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken, 24 juni 2003

Minister de Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken brengt in zijn rol van OVSE voorzitter van 6 tot en met 11 juli een bezoek aan de Centraal Aziatische landen Kazachstan (6-7 juli), Oezbekistan (8 juli), Tadjikistan (9 juli) en Kirgizië (10-11 juli). In dat laatste land brengt hij ook, als Nederlands minister, een bezoek aan de militaire basis Manas waar Nederlandse F16s zijn gestationeerd. Verder is (op 10 juli) een bezoek voorzien aan de Nederlandse troepen in Afghanistan.

Nederland heeft tijdens zijn voorzitterschap hoge prioriteit aan de Centraal Aziatische regio gegeven. Dit heeft te maken met het moeizame politieke en economische transitieproces in de regio, dat vraagt om een intensieve dialoog met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), de enige Europese veiligheidsstructuur waar die landen deel van uitmaken.

Minister de Hoop Scheffer wil in die dialoog zaken als democratie en goed bestuur, maar ook regionale economische samenwerking en veiligheidsvraagstukken aan de orde stellen. In dit laatste past ook de strijd tegen het terrorisme en illegale handel, waaronder die in drugs, zaken die hoog op de Nederlandse voorzitterschapsagenda staan. Door zijn bezoeken aan de veldkantoren van de OVSE in alle landen wil Minister de Hoop Scheffer ook een beter idee krijgen van de bijdrage die de OVSE op alle genoemde terreinen kan leveren.

De Minister zal in alle landen niet alleen gesprekken voeren met de autoriteiten, maar ook met vertegenwoordigers van maatschappelijke groeperingen, mensenrechtenorganisaties, NGOs en politieke partijen.

Om uiting te geven aan het belang dat Nederland aan nauwe samenwerking met de Centraal Aziatische regio hecht, heeft Nederland aan het begin van zijn voorzitterschap de Finse oud-president Martti Ahtisaari tot zijn persoonlijk gezant voor de regio benoemd. Ahtisaari heeft inmiddels twee reizen naar Centraal Azië gemaakt. Minister de Hoop Scheffer bezocht zelf eerder dit jaar Turkmenistan.