Korps: Friesland, plaats: Fryslân 6-07-2003
Politieberichten van 5/7 (13.00 uur) t/m 6/7 (13.00 uur)

Leeuwarden: diefstal uit woning
Van vrijdag op zaterdag werd uit een woning aan de Canadezenlaan een portemonnee weggenomen. In de portemonnee zaten een paar euro`s en een bankpasje. Hoe men in de woning is gekomen, werd niet duidelijk. De 81-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Joure: auto gestolen
Van vrijdag op zaterdag werd vanaf het parkeerterrein achter de Albert Heijn aan de Kerkstraat een personenauto, merk Volkswagen Golf, kleur rood, gestolen. De eigenaar, een 23-jarige inwoner van Akmarijp, deed hiervan aangifte. Een kennis van de eigenaar, een 35-jarige inwoner van Joure, wist dat de auto van zijn vriend was gestolen. Zondag omstreeks 00.15 uur zag hij de auto staan op de Pelmolenstraat. Hij waarschuwde de politie en ging vervolgens bij de auto posten. Toen een onbekende man bij de auto kwam en wilde wegrijden, werd hij door de getuige en twee vrienden aangehouden. De verdachte, een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd overgedragen aan de politie. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en ingesloten. Ook werd de auto naar het bureau gebracht. Volgens de eigenaar, die reeds ter plaatse was, miste hij verschillende goederen (cd`s, paspoort, slijpmachine) uit zijn auto. De verdachte was verder nog in het bezit van 4 XTC-pillen, die in beslag werden genomen. Ook bleek dat de verdachte nog stond gesignaleerd en nog 178 dagen moest zitten. De verdachte is ingesloten.

Rijs: inbraak bedrijf
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een bedrijfspand aan de Marderleane. Een toegangsdeur werd vernield. In het kantoor werden twee geldkistjes opengebroken. Of hier geld in heeft gezeten, is niet bekend. Uit de keuken werd ongeveer 100 euro weggenomen. Een medewerker van het bedrijf, een 62-jarige inwoner van Bakhuizen, deed aangifte.

Drachten: inbraak auto
Zaterdag tussen 09.30 en 13.20 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het parkeerterrein achter het Friesch Paardencentrum aan de Postlaan. Het rechter voorportierraam werd vernield. Uit de auto werd een radio/cd-speler met vier cd`s weggenomen. De eigenaar, een 61-jarige inwoner van Langezwaag, heeft aangifte gedaan.

Drachten: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 15.00 uur werd een winkeldiefstal gepleegd bij een winkel aan de Noorderbuurt. Een 17-jarige inwoner van Drachten, pakte een paar nieuwe schoenen uit het rek en trok deze aan. Zijn oude schoenen zette hij terug en op de nieuwe schoenen liep de jongen de winkel uit. Buiten de winkel werd hij door het personeel aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld. De schoenen zijn teruggegeven.

Sneek: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 14.00 uur werden bij een winkel aan het Grootzand twee inwoonsters van Sneek, 24 en 17 jaar, aangehouden ter zake winkeldiefstal. De verdachten hadden uit een winkel verschillende goederen (kleding) weggenomen en wilden zonder te betalen de winkel verlaten. Zij werden hierbij betrapt door het personeel. De gestolen kleding ging retour winkel. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. Namens de winkel deed een 47-jarige inwoonster van Gorredijk aangifte. Tegen de verdachten werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werden zij weer in vrijheid gesteld.

Ureterp: vernielingen
Zaterdag tussen 14.00 en 15.00 uur werden bij een nieuwbouwwoning aan de Dokter Prakkenleane verschillende vernielingen gepleegd. Een mobiel toilet werd omgegooid, alsmede enige andere goederen en twee thermopane ruiten werden vernield. Door een getuige werd gezien dat een groepje jeugd hiervoor verantwoordelijk was en hij waarschuwde de politie. De eigenaar van de woning, een 52-jarige inwoner van Ureterp, deed aangifte. Het schadebedrag is niet bekend. In totaal waren 6 jeugdigen hiervoor verantwoordelijk. Drie van hen een 13-jarige inwoner van Beesterzwaag, een 13-jarige inwoner van Ureterp en een 14-jarige inwoner van Beesterzwaag, werden aangehouden op de Butewei. Na verhoor op het bureau zijn ze weer in vrijheid gesteld. De drie anderen, een 13-jarige inwoner van Ureterp, een 12-jarige inwoonster van Drachten en een 14-jarige inwoonster van Ureterp, zullen worden uitgenodigd om aan het bureau een verklaring te komen afleggen.

Schettens: inbraak jeugdhonkk
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in het jeugdhonk aan de Van Osingaweg. Het hangslot van de toegangsdeur werd vernield. Uit het honk werden een cd-speler, 7 cd`s, 4 vlaggen en een geldkistje met een paar euro`s weggenomen. Een vader, 41-jarige inwoner van Schettens, deed namens de jeugd aangifte.

Zandhuizen: aanrijding met drank
Zaterdag omstreeks 20.45 uur vond op de Oldeberkoperweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 24-jarige inwoner van Oudehaske, reed door nog onbekende oorzaak tegen een boom. De auto werd totaal vernield. De bestuurder raakte niet gewond. Wel bleek dat de bestuurder gedronken had. Aan het bureau blies de bestuurder 805 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 9 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Idaerd: snelheid
Zaterdag omstreeks 22.25 uur werd op de Rijksweg A32 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Arnhem, reed met een snelheid van 173 kilometer per uur, terwijl 120 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Sneek: onder invloed
Zondag omstreeks 03.00 uur werd op de Kerkhoflaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Sneek, bleek gedronken te hebben. De man wilde echter nergens van weten en toen hij werd aangehouden, wilde hij niet meewerken. De man verzette zich, waarop hij werd geboeid. Eenmaal aan het bureau wilde hij niet meewerken aan een ademanalyse. Ook na een vordering bleef hij bij zijn weigering. Tevens bleek dat hij niet in het bezit was van een rijbewijs. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Drachten: vechtpartij
Zondag omstreeks 02.45 uur kwam er een melding binnen dat bij een horecagelegenheid aan de Zuidkade gevochten zou worden. Bij deur bleken enige schermutselingen plaats te vinden. De partijen zoveel mogelijk gescheiden en getracht achter de oorzaak van het geschil te komen. Dit bleek moeilijk te zijn en geen van de partijen wenste aangifte te doen. Twee mannen uit Drachten, 31 en 21 jaar, naar het bureau gebracht ter afkoeling, waarna de rust weer keerde. De beide mannen na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Rohel: mishandeling
Zondag omstreeks 03.05 uur werd op de camping aan de Meerweg een 32-jarige inwoner van Roden mishandeld. Het slachtoffer liep een wond op boven zijn linker wenkbrauw. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen, alwaar zijn wond werd gehecht. De man heeft aangifte gedaan. Het slachtoffer had in de kantine van de camping een vuistslag gekregen van een 28-jarige inwoner van Sint Johannesga, die volgens getuigen de gehele avond reeds vervelend was geweest. Wat exacte aanleiding tot de mishandeling is geweest, werd niet duidelijk. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Drachten: mishandeling
Zondag omstreeks 04.10 uur kreeg een 22-jarige inwoonster van Drachten (aangeefster) in een horecagelegenheid aan de Noordkade woorden met een 25-jarige plaatsgenote. (verdachte). De aangeefster wilde langs de verdachte lopen, die echter de doorgang min of meer blokkeerde. Er vielen toen enige woorden, waarna de aangeefster doorliep. De verdachte kwam haar achterna. De aangeefster duwde de verdachte weg waarna de verdachte haar een vuistslag in het gezicht gaf. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Verschillende getuigen moeten nog worden gehoord. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is zij weer in vrijheid gesteld.

Twijzelerheid: onder invloed
Zondag omstreeks 04.10 uur werd op de Bjirkewei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 36-jarige inwoner van Kollumerzwaag, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 345 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 2 uren.

Heerenveen: belediging
Zondag omstreeks 04.30 uur was een politieambtenaar op de K.R. Poststraat bezig met het uitschrijven van een bekeuring ter zake baldadigheid. Twee passerende jongeren scholden de politieman vervolgens uit De twee, een 29-jarige inwoner van Tjalleberd en een 22-jarige inwoner van Terband, werden aangehouden ter zake belediging. De beide verdachten werden overgebracht naar het bureau en tegen is werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor werden zij weer in vrijheid gesteld.

Terherne: onder invloed
Zondag omstreeks 04.10 uur werd op de Seine een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Groningen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 465 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Berlikum: onder invloed
Zondag omstreeks 04.50 uur werd op de Ds van Eyck van Heslingastrjitte een bromfietsbestuurder gecontroleerd. De bestuurder, een 17-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 700 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren.

Leeuwarden: inbraak winkel
Zondag tussen 04.00 en 04.40 uur werd ingebroken in de campingwinkel op de Groene Ster. De verdachte was door de campingbewoners aangehouden, waarna een vechtpartij tussen hem en de bewoners was uitgebroken. Over en weer waren er klappen gevallen. De verdachte, een 35-jarige inwoner van Leeuwarden, was in het tumult ontkomen. Door verbreking van een ruit kwam men in de winkel. De buit was een doos sigaretten en wat snoepgoed. Na de vechtpartij bleef hier niet veel meer van over. De eigenaar van de campingwinkel moet nog worden gehoord. In de loop van de nacht nam de verdachte contact op met de politie. Hij wilde niet naar het bureau komen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Sneek: ruit vernield
Zondag omstreeks 04.30 uur werd van een pand aan de Kruizebroederstraat een ruit vernield. Voor het desbetreffende pand was een opstootje tussen een aantal jongeren. Een 26-jarige inwoner van Sneek duwde daarop een 19-jarige inwoner van Sneek door de ruit. Deze persoon liep daarbij geen verwondingen op. Het schadebedrag is niet bekend. De 26-jarige verdachte en zijn maten, een 24-jarige inwoner van IJlst en een 27-jarige inwoner van Sneek, werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar van opzet geen sprake was en de verdachten de ruit wilden vergoeden, zal de zaak verder civielrechtelijk worden afgehandeld.

Wolvega: diefstal auto
Zaterdag tussen 15.00 en 22.15 uur werd vanaf het parkeerterrein bij het drafcentrum aan de Drafsportlaan een personenauto, merk Mercedes 300 TD, kleur groen, voorzien van het kenteken TP-HJ-17, gestolen. De eigenaar, een 52-jarige inwoner van Nijeberkoop, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: man gewond
Zondag omstreeks 07.45 uur werd de politie gebeld met de mededeling dat er iets gaande was op de Wederik. Ter plaatse werd 43-jarige inwoner van Heerenveen onder het bloed in zijn woning aangetroffen. Het slachtoffer had verwondingen aan zijn handen en knie. Het bleek dat er slachtoffer ruzie had gehad met vermoedelijk een 30-jarige inwoner van Heerenveen. De oorzaak van de ruzie moet gezocht worden in de relationele sfeer. Waardoor de verwondingen zijn veroorzaakt, is nog niet bekend en maakt deel uit van het onderzoek. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De verdachte is nog voortvluchtig. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Offingawier: diefstal auto
Van zaterdag op zondag werd vanaf de oprit bij een woning aan de Fiifgeawei een personenauto, merk Opel Vectra, kleur oor, voorzien van het kenteken DH-JJ-94, gestolen. De eigenaar, een 39-jarige inwoner van Offingawier, deed aangifte.

Bureau Communicatie:0900 - 8844