Ingezonden persbericht
Afdeling Communicatie

Hilversum, 02-07-2003

Televisie

KUNST... OMDAT HET MOET!!

Uitzending zondag 6 juli

Nederland 2 - 00.01 uur

---

OUDE MEESTERS 'ONTMASKERD'

De documentaire 'David Hockney: oude meesters in nieuw perspectief', die het TROS-programma KUNST... OMDAT HET MOET!! op zondag 6 juli uitzendt, toont aan dat de 'brainwave' van één man het beeld van een hele geschiedenis compleet op zijn kop kan zetten.

Beroemde schilderijen vervaardigd uit de vrije hand... Vergeet het maar! David Hockney, zelf vermaard kunstenaar, toont in deze documentaire aan dat sinds de middeleeuwen veel grote kunstenaars, van Leonardo Da Vinci tot Jan van Eyck, gebruik maakten van een soort camera...

Hockney's gedachtegang lijkt absurd, maar de bewijzen die hij aandraagt en zijn dikwijls geniale reconstructies doen zelfs de grootste scepticus wankelen.
Met behulp van voorbeelden van wereldberoemde kunstwerken en indrukwekkende computermodellen toont Hockney aan dat kunstenaars vanaf 1420 gebruik gemaakt moeten hebben van een soort camera obscura met lenzen of spiegels voor het projecteren van natuurgetrouwe afbeeldingen met kloppende perspectieven, die dan 'gewoon' konden worden overgetrokken. Of is het toeval dat kunstenaars ineens veel beter konden tekenen vanaf het moment dat de eerste lens werd uitgevonden?

Het enige dat de pioniers van de fotografie te doen stond, was om midden 19de eeuw het canvas te vervangen door lichtgevoelig papier. Ironisch genoeg is de introductie van de fotografie, zoals wij die nu kennen, het begin van het einde geweest van de klassieke schilderkunst.



Ingezonden persbericht