Ingezonden persbericht



PROEVEN VAN BEKWAEMHEID IN KASTEEL HOENSBROEK

Op zondag 6 juli van 11.00-16.00 uur kan jong en oud zich bekwamen in de gevechtskunst van weleer. In de kasteelweide gaan schildknapen onderricht geven in de kunst van het handboogschieten en bijlwerpen. Deze behendigheid kunt ook u aanleren. Brengt u de proeven tot een goed einde, dan kunt u zich een bekwaam strijder noemen en ontvangt u een oorkonde.

Voor kinderen tot 6 jaar wordt een mini-toernooi georganiseerd in de kasteelweide. In kleurrijke paardjes gestoken spelen kinderen behendigheidsproeven, zoals ringsteken en zwierboldraaien. Wordt het hele parcours gelopen dan ontvangen zij ook een oorkonde. Adellijke lieden zullen hen begeleiden. Op het tweede binnenplein staan de oude spelen opgesteld. Jong en oud kunnen hun hart ophalen aan onder andere de zwierbol, het koningsspel en het hoefijzer-werpen.

De proeven van bekwaemheid dateren uit de Middeleeuwen. In deze tijd werden veel oude verhalen en gedichten voor het eerst opgeschreven nadat ze eeuwenlang van generatie op generatie waren doorverteld. Krijgsheren en krijgers werden in de verhalen veranderd in koningen en ridders. Als ridder moest je een man zijn uit een adellijke familie en in het bezit zijn van geld of land. Tenslotte moest je je bewijzen in de strijd. Voordat je uiteindelijk tot ridder werd geslagen had je een loopbaan te gaan als page en schildknaap. De schildknaap maakte zich de strijdkunst eigen, hielp de ridder bij de voorbereiding op de strijd en vocht aan zijn zijde. Na ongeveer vier jaar ervaring werd de schildknaap tot ridder geslagen als alle proeven voltooid waren.

U kunt zondag 6 juli een begin maken met uw opleiding tot ridder, uiteraard vrouwen ook! Uiteraard is het kasteel gewoon open ter bezichtiging. Zowel voor volwassenen als kinderen zijn er aangepaste speurtochten of een rondleidingsboekje.

Kasteel Hoensbroek Klinkertstraat 118, Hoensbroek tel: 045-5227272 Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 17.30 uur (kassa sluit om 16.30 uur) website: www.kasteelhoensbroek.nl entreeprijzen: Volwassenen ¬ 4,50 65+ en CJP-houders ¬ 4,00. Minder mobiele bezoekers en kinderen tot 12 jaar ¬ 2,75. Kinderen onder 4 jaar: gratis. Parkeren: gratis.

Thera Kurvers
Kasteel Hoensbroek
045-5227272
Beschikbare foto's:
Foto ridder wordt aangekleed.jpg
KH kinderen kegelen tweede plein.jpg
KH 1ste verdieping _harnas en jachtkamer.jpg
KH kinderen met zwierbal tweede plein.jpg