Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parket weigert Michel te vervolgen (05/07/03)

Op 20 juni diende N-VA-ondervoorzitter Bart De Wever bij het Parket-Generaal een klacht in tegen Louis Michel vanwege de schending van de genocidewet. In een brief aan De Wever stelt Procureur-Generaal Van Oudenhove nu dat Michel niet vervolgd zal worden.

In een dossier van meer dan 200 blz. stelde De Wever dat Michel volgens de genocidewet zich mee schuldig had gemaakt aan onder andere foltering, verdwijningen en verkrachting. Deze misdrijven, maar ook elke medewerking eraan via bijvoorbeeld wapenleveringen, worden door de genocidewet beschouwd als misdaden tegen de mensheid. Volgens Procureur-Generaal Van Oudenhove zijn de feiten die de De Wever in zijn klacht aanhaalde echter niet in strijd met de genocidewet. Bart De Wever reageert verbaasd: Ik schrik ervan dat de Procureur-Generaal na een onderzoek van vijf werkdagen de klacht afwijst terwijl wij het parket een sterk dossier hebben overhandigd. Ik nodig iedereen uit om het door te nemen.

Sommige mensen moeten blijkbaar maanden op een antwoord van Justitie wachten en jaren op een proces. Maar wanneer bepaalde hooggeplaatsten betrokken partij zijn dan zien we een Justitie die handelt met een snelheid die haar gelijke niet kent in de wereld. Wat moet een mens daarvan denken?

De klacht van de Antwerpse N-VA-ondervoorzitter had betrekking op de toestemming die Louis Michel verleende voor de levering van Waalse FN-wapens aan Nepal, een land met een regime dat door diverse mensenrechtenorganisaties en officiële rapporten van de Duitse regering en de Europese Commissie wordt beschuldigd van grove schendingen van de mensenrechten. De rapporten maken onder andere melding van foltering, verdwijningen en verkrachting door het Nepalees regime, leger en politie.

De genocidewet beschouwt deze misdrijven als misdaden tegen de mensheid en straft ook eenieder die medeplichtig is aan zulke misdrijven bv. door het leveren van wapens. Volgens dezelfde wet wordt de medewerking aan deze misdrijven, zoals het leveren van wapens, net zo streng bestraft als de misdrijven zelf, namelijk met levenslange opsluiting.

Met de klacht tegen Louis Michel wou de Antwerpse N-VAer de hypocrisie van Michel aan de kaak stellen. Enerzijds wenst Michel zich te profileren als kampioen van de mensenrechten en politieagent van de wereld. Maar anderzijds schudt hij vriendschappelijk de bebloede handen van criminele staatshoofden als Mugabe van Zimbabwe en wijlen Laurent Kabila en worden Waalse wapens geleverd aan landen waar de mensenrechten met de voeten worden getreden zoals Nepal, Indonesië en de Filippijnen aldus De Wever.

Volgens de N-VAer kan wie beweert zijn politiek te baseren op de universele rechten van de mens, niet op het ene moment super principieel zijn en op het andere super pragmatisch. Universele rechten gelden per definitie altijd en overal op dezelfde manier. Van Michel mogen we niet skiën in Oostenrijk, maar wel Waalse moordwapens leveren aan eender wie. Dat is ronduit hypocriet.

Het antwoord van de Procureur-Generaal bewijst voor De Wever dat de aanpassing van de genocidewet weinig zin heeft. Het nieuwe ontwerp van de genocidewet stelt dat enkel wordt opgetreden wanneer de dader of het slachtoffer Belg is of in ons land verblijft. Maar de eerste klacht die aan deze omschrijving beantwoordt, wordt na welgeteld vijf dagen al in de prullenmand gegooid. Vermits de genocidewet al in de praktijk is afgeschaft, zouden we maar beter de wet helemaal laten verdwijnen.

De Wever verwijst ook naar de nieuwe exportlicentie die binnenkort moet worden afgeleverd voor het resterende deel FN-wapens dat nog aan Nepal moet worden geleverd. Als je écht een mensenrechtenpolitiek wil voeren, doe dat dan zélf met daden in plaats van anderen de les te willen spellen. En weiger dus nog wapens te leveren aan regimes waar de mensenrechten worden geschonden zoals in Nepal. De regering heeft de komende dagen dus de kans om écht te bewijzen dat het een mensenrechtenpolitiek voert.

Auteur:
Bart De Wever, ondervoorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be