Algemene Onderwijsbond

4 juli 2003; Onderhandelingsresultaat: invoering middelloon in ABP-pensioen

Werkgevers en werknemers in overheid en onderwijs zijn het eens geworden over invoering van een middelloonsysteem als basis voor het ABP-pensioen. De invoering van dit systeem per 1 januari 2004 zal slechts geleidelijk gevolgen hebben voor het pensioenresultaat. Reeds opgebouwde pensioenjaren worden afgerekend naar het eindloon op de datum van invoering van het nieuwe stelsel. Om het pensioenresultaat bij gelijkmatige loopbanen gelijkwaardig te laten zijn aan een eindloonsysteem wordt het bedrag waarboven pensioen wordt opgebouwd (franchise) verlaagd. De verlaging van de franchise geldt alleen voor werknemers die op 1 januari 2004 jonger zijn dan 45 jaar. Voor de groep daarboven geldt dat zij in het algemeen een inkomen hebben dat al ongeveer het eindloon is.

Ook is afgesproken dat het nabestaandenpensioen vanaf 65 jaar wordt versoberd en gaat naar 5/14 van het ouderenpensioen. Partijen zullen in de komende tijd nader afspraken maken over maatregelen met het oog op vereenvoudiging en risicobeheersing. In dat kader worden ook de regelingen bij arbeidsongeschiktheid op onderdelen aangepast. Partijen hebben nu geen afspraak gemaakt over herziening van de FPU, met uitzondering van de doorwerking van het middelloon. De totale deal heeft tot gevolg dat de totale premie voor ouderdoms- en nabestaandenpensioen niet stijgt tot 22,4 procent, maar tot 19 procent.
De centrales zullen dit onderhandelingsresultaat in september aan hun achterban voorleggen.
In verband met de afwijkende salarisstructuur wordt de positie van militair personeel nader bezien.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel (SCO) en het Verbond Sectorwerkgevers Overheidspersoneel (VSO)

Onderstaand kunt u het volledige onderhandelingsresultaat van SCO en VSO inzake toekomst ABP-pensioen en de brief van het dagelijks bestuur van de AOb aan de leden van de Algemene Vergadering hieronder als Word-documenten downloaden.

Den Haag, 4 juli 2003