Gemeente Winterswijk



04-07-2003
COLLEGE BEZWAAR TEGEN VOORONTWERP RECONSTRUCTIEPLAN LANDELIJK GEBIED Winterswijk - Het college van Burgemeester en Wethouders heeft bezwaar tegen het voorontwerp Reconstructieplan Achterhoek Liemers die de Provincie Gelderland heeft opgesteld. Het Plan moet bijdragen aan een betere milieukwaliteit en een leefbaar platteland. Het College vindt de voorgestelde maatregelen te rigoureus.

Het Plan om het landelijk gebied op te knappen is gestart in 2002. De directe aanleiding voor de reconstructie was de varkenspest eind jaren negentig. Door het aanwijzen van varkensvrije zones moet herhaling worden voorkomen. De reconstructie biedt volgens de provincie mede een oplossing voor de (milieu)problemen die de intensieve veehouderij met zich meebrengt.

Veranderingen
Het plan zal met name voor agrariërs veranderingen teweegbrengen maar ook voor bewoners, toeristen en ondernemers in het buitengebied. Een groot deel van Winterswijk wordt aangewezen als extensiveringsgebied. Extensiveringsgebieden zijn bestaande bos- en natuurgebieden. In deze gebieden is uitbreiding, hervestiging of nieuwe vestiging van intensieve veehouderij onmogelijk. Het College kan zich niet vinden in de aangewezen begrenzing van die extensiveringsgebieden. Het college van Burgemeester en Wethouders vreest dat door het plan Winterswijk 'op slot' zal worden gezet. Ook is het College bang dat door de plannen nog meer boeren financieel gedwongen worden te stoppen.

Maximum
Ook het plan om bij uitbreidingen in extensiveringsgebieden het maximum van 110 stuks melkvee te handhaven gaat Ina van Eerden, wethouder Plattelandsontwikkeling te ver:
,, Het is belangrijk dat er ook ruimte overblijft en komt voor de boeren in de toekomst. Er moet geen rem komen op grote, goede boerenbedrijven die zich aan de doelstellingen houden. Winterswijk is een grote plattelandsgemeente en het kan niet zo zijn dat wij straks een gemeente zijn zonder agrariërs. De kracht en de afwisseling dat het Winterswijks buitengebied heeft, hebben we mede te danken aan het werk van de agrariërs. De overheid kan dat niet alleen.''

Een ander punt waar het College bezwaar tegen heeft, is de ammoniakuitstoot: Van Eerden,, Wij zijn in Winterswijk altijd goed bezig geweest op milieugebied. De ammoniakuitstoot is al lang niet meer zo hoog als in het Reconstructieplan wordt geschetst.'' Daarnaast zijn burgemeester en wethouders van mening dat het Reconstructieplan te duur is.

Procedure
Nadat alle partijen, waaronder de gemeente Winterswijk hebben gereageerd op het voorontwerpplan, wordt het definitieve ontwerpplan door de reconstructiecommissie opgesteld. Dit ontwerp dient als advies voor de provincie Gelderland, die dat vervolgens in inspraak brengt. Vervolgens neemt de provincie een besluit over de ingebrachte bezwaren en stelt het plan vast. Dit plan dient voor de uitvoering.