Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
4 juli 2003

FINANCIËLE REORGANISATIE WORDT FISCAAL MAKKELIJKER GEMAAKT

Er komt een vrijstelling in de vennootschapsbelasting voor de winst behaald met het omzetten van schulden in eigen vermogen, de zogenoemde conversiewinst. De vrijstelling in artikel 12 van de Wet op de Vennootschapsbelasting geldt voor zover de conversiewinst de compensabele verliezen overtreft. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Wijn van Financiën ingestemd met een daartoe strekkend wetsvoorstel.

Wanneer een onderneming schulden aflost door deze om te zetten in aandelen wordt het verschil tussen de waarde in het economische verkeer van de vordering en de boekwaarde van de schuld gezien als belastbare winst bij de schuldenaar. In de praktijk blijkt deze heffing schuldsaneringsoperaties te bemoeilijken. Voorgesteld wordt de conversiewinst vrij te stellen voorzover deze de compensabele verliezen overtreft. Daarnaast worden enkele waarborgen opgenomen om te voorkomen dat de op het conversietijdstip aanwezige (latente) verliezen worden uitgesteld om op die manier verliesverrekeningsmogelijkheden veilig te stellen. Daarnaast worden zowel in de vennootschapsbelasting als in de inkomstenbelasting aanvullende maatregelen voorgesteld tegen dubbele verliesverrekening.

Het wetsvoorstel dat de vrijstelling regelt bevat verder een aanpassing van de regeling voor tijdelijke afwaarderingsverliezen van deelnemingen om te ruim gebruik van deze regeling tegen te gaan. Ook is in het wetsvoorstel de eerder aangekondigde aftrekbeperking voor de aankoopkosten van binnenlandse deelnemingen meegenomen. Het streven is het wetsvoorstel per 1 januari 2004 in werking te laten treden.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 04.07.2003