Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft, op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs en Vorming Marleen VANDERPOORTEN, de leden van de erkenningscommissie Hoger Onderwijs benoemd. Het structuurdecreet van het hoger onderwijs dat eerder dit jaar werd gestemd, voorziet namelijk in de oprichting van een erkenningscommissie Hoger Onderwijs. Deze commissie moet de Vlaamse regering adviseren over de macrodoelmatigheid van nieuwe opleidingen, de tijdelijke erkenning van een opleiding, over de omvormingslijsten van de universiteiten en hogescholen betreffende de huidige basisopleidingen en ten slotte over de omvormingslijsten van de universiteiten en hogescholen betreffende de huidige voortgezette academische opleidingen.

Bij de samenstelling moest de Vlaamse regering rekening houden met twee in het decreet opgenomen criteria, met name deskundigheid en onafhankelijkheid. Bij de samenstelling heeft de Vlaamse regering getracht de volgende deskundigheden en ervaringen samen te brengen:


- ervaring met en betrokkenheid bij het totstandkomen van het decreet van 4 april 2003;

- ervaring met de ontwikkelingen in het hoger onderwijs van één cyclus en het ontwikkelen van professionele gerichte opleidingen;

- ervaring met de ontwikkelingen in het hoger onderwijs van twee cycli en met name van de kunstopleidingen;
- ervaring met de ontwikkelingen in het universitair onderwijs;

- ervaring met de ontwikkelingen op het vlak van het wetenschappelijk onderzoek en van de verwevenheid van het onderwijs met onderzoek;

- buitenlandse ervaring met de invoering van de bachelor- masterstructuur zowel binnen hogescholen als binnen universiteiten en vanuit comparatief perspectief.

Rekening houdend met al deze afwegingen werden Marijk Van der Wende, Françoise Thys-Clement en Anne-Marie Van Damme en Eric Goethals, Stefan De Ruyck, Frans Van Nieuwenhove en Frans Leijnse benoemd.

Frans Van Nieuwenhove heeft ervaring als leidinggevende in het bestuur van een grote universiteit (hij was verbonden aan de KULeuven als directeur-generaal van de rectorale diensten)en heeft ervaring met de wetgeving op het vlak van het hoger onderwijs. Hij was lid van de technische werkgroep die het voorontwerp van structuurdecreet heeft geschreven.

Frans Leijnse is voorzitter van de Nederlandse HBO-raad en heeft in hoofde van die functie ruime ervaring met de invoering van bachelor-masterstructuur in hogescholen. Naast wetenschappelijke ervaring als decaan van de faculteit der Bedrijfskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft hij een ruime bestuurlijke ervaring.

Françoise Thys-Clement heeft een ruime nationale en internationale ervaring op het vlak van het management van universiteiten: ze was rector van de Université Libre de Bruxelles en is lid van menige werkgroep van de OECD en de EUA. Haar onderzoeksactiveiten liggen op het vlak van de overheidseconomie en de economie van het onderwijs.

Anne-Marie Van Damme is arts van opleiding en heeft bestuurlijke en onderwijservaring opgedaan als departementshoofd Gezondheidszorg van de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende. Ze was ook lid en is nog lid van verschillende commissies en vzw's die te maken hebben met welzijn en gezondheid. Ze heeft dus ervaring met de organisatie van een-cyclusopleidingen.

Eric Goethals is professor emeritus van de Universiteit Gent. Zijn onderzoeksactiviteiten bevinden zich in het domein van de organische chemie en polymeerchemie. Hij was lid van de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent en vakgroepvoorzitter van de vakgroep Organische Scheikunde. Hij heeft een ruime expertise opgedaan op het vlak van de organisatie van academische opleidingen in de bètarichtingen.

Marijk Van der Wende is hoogleraar. Zij is houder van de leerstoel 'Vergelijkende hoger onderwijsbeleidsstudies' aan de Universiteit Twente. Zij is gepromoveerd in de onderwijskunde. Zij is lid van heel wat internationale organisaties in de onderzoeksfeer van hoger onderwijs. Zij heeft onderzoek gedaan naar de invoering van de bachelor-masterstructuur in Nederland en Duitsland.

Stefaan De Ruyck is filosoof van opleiding en is zakelijk directeur van het Toneelhuis. Hij is ook voorzitter van de werkgeversfederatie in de sector van de podiumkunsten Vlaamse Directies voor Podiumkunsten (VDP). In zijn functies heeft hij vooral te maken met de afgestudeerden uit de kunstenopleidingen. Hij is gedurende het lopende academiejaar gastprofessor in de opleiding Cultuurmanagement aan de UFSIA en aan de Hogeschool Gent. Vanaf volgend academiejaar legt hij die activiteiten neer.

Frans Van Nieuwenhove wordt door de Vlaamse regering voorgesteld als voorzitter van de Erkenningscommissie.

persinfo : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. 02 553 99 23 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---