Ministerie van Defensie


---


---

Marineschepen trekken veel bekijks

04-07-2003

De regen is gelukkig weggetrokken in Den Helder. Alleen de wind doet nog van zich spreken. Heel voorzichtig laat de zon zich zo nu en dan zelfs even zien. Achterop het dek van Hr. Ms. Tromp en Hr.Ms. De Zeven Provinciën lijkt het door deze combinatie van wind en zon alsof de Luchtverdedigings- en Commandofregatten op zee varen in plaats van dat ze liggen aangemeerd in de Helderse haven. Haren door de war en wat harder schreeuwen zijn het gevolg. Een enkele bezoeker voelt zich zelfs een beetje zeeziek door de lichte deining van de schepen. Dit brengt een glimlach op het gezicht van korporaal Dennis Patty, die de mensen de weg wijst. Hij ligt heel erg vast, ik voel niets.

Een jaar of vijf, zes geleden heb ik me wel echt beroerd gevoeld op een schip. Ik voer met Hr. Ms. Witte de With op zee, met golven zó hoog. Patty wijst een meter of wat naar boven. Het was dan ook windkracht twaalf. We lagen zo scheef tegen de wind in, dat je aan de ene kant van het schip de zee zag en aan de andere kant de lucht. Iedereen had van die witte koppies, dat was niet leuk meer.

Intussen lopen de bezoekers via het trappenhuis naar een lager gelegen gedeelte van het schip. Hier bevinden zich de hutten van de officieren. Ze doen een klein beetje denken aan een hotelkamer, maar dan veel compacter en met minder luxe. Verderop zijn de kantine en de scheepskeuken te vinden. In deze relatief kleine kombuis wordt dagelijks eten voor maar liefst 225 man personeel bereid. Enkele trappen naar boven komen de bezoekers in de torpedoruimte. De torpedos worden gebruikt bij onderzeebootbestrijding. Een van de matrozen demonstreert hoe het systeem werkt. Wanneer we de torpedo lanceren, opent zich een luikje in het schip van waaruit hij naar buiten wordt geschoten. Onder water activeert de torpedo zich door aanraking met het zoute water, waarna hij zichzelf een weg zoekt naar het doel.

Iedereen die de nationale Vlootdagen wil bezoeken kan vandaag nog tot 17.00 uur terecht op het Nieuwe Haven-terrein in Den Helder. Voor wie dit niet redt: ook zaterdag en zondag zijn de vlootdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Bezoekers wordt geadviseerd met het openbaar vervoer te reizen. Er rijden gratis pendelbussen naar de haven.